English Questions For SBI Clerk Prelims 2018

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Phrase Fillers)


This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Direction (1-5): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence, as specified in bold in each part. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e), i.e., “No correction required” as your answer.

Q1. For many decades, the Indian policy framework facilitated the interaction of (I)/ science and innovation with entrepreneurship, that is leading for competition and (II)/ the subsequent development of an industry structure that delivered sustainable economic(III)/ benefits.
(I)  framework facilitates interaction among
(II)  which led to competition and
(III) who delivered sustainable economic
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Both (I) and (III)
(d) Only (II)
(e) No correction required

S1. Ans.(d)
Sol. There is an error in II part of the sentence. "that is leading......" is incorrect use , as the sentence is in past tense. Replace it with II statement given in option.

Q2. The Reserve Bank of India (RBI) have come under a lot of fire in recent(I)/ months for its interest rate decisions. Critics went to town claiming it was seeing imaginary inflation pressures in(II)/ the economy. These attacks turned severe when the consumer price data for June was released. The sharpen acceleration in inflation since than(III)/ shows the critics were wrong.
(I)   has come under a lot of fire in recent
(II)  it is seen imaginary inflation pressures in
(III) The sharp acceleration in inflation since then
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c)  Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S2. Ans.(c)
Sol. There are errors in parts I and III of the sentence. RBI is a single body organization, hence, "HAS" should be used.
Similarly, in part III of the sentence, use of "than" is incorrect here. Then is mainly an adverb, often used to situate actions in time. For example, you wake up in the morning and then have breakfast. It’s also used in if … then constructions such as, “If you wake late, then you might have to skip breakfast.”

Than is a conjunction used mainly in making comparisons—e.g., “My breakfast is better than yours”; “I make breakfast differently than you do.”

Q3.  Education systems in many countries are not performing up to expectation and many families has been turning towards (I)/ private schools since they feel that the later deliver better education(II)/, especially when public schooling itself is not fully free. India too fails to provide free secondary public education (III)/
(I) families have been turning to
(II) the latter deliver better education
(III) at provided free secondary public education
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Only (II)
(d) Both (I) and (II)
(e) No correction required

S3. Ans.(d)
Sol. There are errors in I and II part of the sentence. In I replace "has" with "have".
In II Use of "Later" is incorrect.
Later- happening at a time subsequent to a reference time.

Latter- referring to the second of two things or persons mentioned (or the last one or ones of several)

Q4. India has taken some steps in the direction of developing regulatory(I)/ frameworks for private schools, with several states enacting fee-regulation(II)/ legislation and the courts intervening to challenge private sector failures. (III)/
(I) steps for the direction of developed regulatory
(II) with several states enacted fee-regulation
(III) intervening to challenges encountered in private sector failures
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S4. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q5. Various Indian governments have long argued that international credit ratings agencies discriminate for emerged market in(I)/ general and India in particular. The last Economic Survey of India, the official document released at the time of the Union government’s annual budget early in the year, devoted an entire box to this complaint. (II)/ The government’s arguments were persuasive: “India has a strong growth trajectory, which coupled with its commitment to fiscal discipline exhibits over the last three years of suggestions that its deficit(III)/ and debt ratios are likely to decline significantly over the coming years.”
(I) credit ratings agencies discriminate against emerging markets in
(II) devoted a entire box to this complaint.
(III) exhibited over the last three years suggests that its deficit
(a)Only (I)
(b)Only (III)
(c)Both (I) and (III)
(d)Both (II) and (III)
(e)No correction required

S5. Ans.(c)
Sol. There is an error in part I of the sentence. "discriminate against" should be used in place of "discriminate for".
Where as in part III, use "exhibited" in place of "exhibits".

Direction (6-10): In the question given below, there is an error in one or more sentences. Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, is grammatically or structurally incorrect. 

Q6. Burn
I.  The children burned the house down while playing with matches.
II. He burnt up the files.
III.The papers were burned up in the fire.

Select your choice
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S6. Ans.(e)
Sol. burn down - destroy by setting fire to
burn down- burn until completely gone (building)
burn up -consume by fire

Q7. Wait
I.   Each waitress waits on three different tables in the restaurant.
II.  Don't wait up.
III. Let's wait down for Mary to see how her date went.

Select your choice
(a Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S7. Ans.(c)
Sol. Let's wait up for Mary to see how her date went.
wait on - serve, service (a table)
wait up- not sleep because you are waiting for something or someone
wait up for- not sleep because you are waiting for someone or something

Q8. Turn
I.  My keys turned away in the bedroom.
II. They turned the wallet over to the police
III.They turned us away at the border because we didn't have visas.

Select your choice
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S8. Ans.(a)
Sol. My keys turned up in the bedroom.
turn away-  refuse to deal with or give service
turn over - give to authorities (said of evidence or stolen / lost property)
turn up - find unexpectedly

Q9. Stand 
I.  SCUBA stands for "self-contained underwater breathing apparatus."
II. Soledad is so beautiful! She really stands for in a crowd.
III.I need you to stand up for and answer the phone when my broker calls.

Select your choice
(a)  Only I
(b) Only (II) and (III)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S9. Ans.(b)
Sol. Soledad is so beautiful! She really stands "out" in a crowd.
I need you to stand 'by' and answer the phone when my broker calls.
stand by - wait
stand up- not arrive to a date or an appointment (inf.)
stand up for - defend (something one believes in)
stand for - represent
stand for - tolerate

Q10. Put
I.  I thought Ms. Smith put her ideas down rather clearly in the meeting.
II. I told you kids to put your toys away.
III.She always puts down people who don't share her opinions.

S10. Ans.(a)
Sol. I thought Ms. Smith put her ideas across rather clearly in the meeting.
put away - return to the proper place of storage
put across - communicate (an idea or suggestion) clearly so that it is understood
put down -insult, say bad things about
put in -officially submit a request (in the armed forces or public services)


Select your choice
(a)  Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct


Directions (11-15): The following question consists of a passage in which certain phrase/Sentences are printed in bold.  Find out if there is an error in any of the bold part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e), i.e., “No correction required” as your answer.

Free and compulsory education of children in the 6 to 14 age group in India (11) become a fundamental right when, in 2002, Article 21-A was inserted in the 86th Amendment to the Constitution. This right was to be governed by law, as the state may determine, and the enforcing legislation for this came eight years later, as the Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2010, or the RTE Act.
(12) With examples from all around hundred countries which having various and similar pieces of legislation or regulations already in place, there were practices drawn from similar experiences. (13) Since its enactment, the RTE Act has been lauded and disparaged. But there has been a concern not only over its provisions but also about the lacunae in the school education system. However, there are clauses in the Act (14) which has enormous catalytic potential but it have gone largely untouched and unnoticed. A focus on three of these provisions can result in an immediate and discernible impact.
The RTE Act is a game-changer in that it establishes that the onus to ensure free and compulsory education lies on the state. (15) However, the ‘compulsory’ and ‘state liability’ part needs to be imbibed by the educational bureaucracy, which is now lacking.

Q11. 
I. Will become a fundamental right
II. became a fundamental right
III. have became a fundamental right
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only I and II
(e) No correction required

S11. Ans.(b)
Sol. Option B is the appropriate choice. Past Indefinite tense is required here; For this reason other options can be eliminated easily.

Q12. 
I. having examples from over a hundred countries having various
II. With examples over a hundred of the countries having a various
III. With examples from over a hundred countries having various
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only I and II
(e) No correction required

S12. Ans.(c)
Sol. Option C is the most appropriate choice here. Other options can be ruled out as they are grammatically incorrect.

Q13. 
I. Since its enactment, the RTE Act been lauded and
II. Since their enactment, the RTE Act have been lauded and
III. Since its enactment, the RTE Act will been lauded and
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only I and II
(e) No correction required

S13. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q14. 
I. which had enormous catalytic potential though it
II. which must be having enormous catalytic potential but should
III. which have enormous catalytic potential but that
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only I and II
(e) No correction required

S14. Ans.(c)
Sol. Option C is the most appropriate choice here. Plural verb "have" is the correct usage.

Q15. 
I. However, the ‘compulsory’ and ‘state liability’ part needs for be imbibe by the educational bureaucracy, which is
II. However, the ‘compulsory’ and ‘state liability’ part needed to be imbibed by the educational bureaucracy, which is then
III. Though, the ‘compulsory’ and ‘state liability’ are the part needs to be imbibed by the educational bureaucracy, which are in turn
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Only I and II
(e) No correction required

S15. Ans.(e)
Sol. No correction required