English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Word/Phrase Replacement)

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Sentence Improvement)


This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.




Directions (1-15): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.


Q1. Ail: This medicine is good for what/whatever ails you.
(a) aid
(b) pail
(c) help
(d) ointment
(e) afflict

S1. Ans.(e)

Sol. Ail- to cause pain or trouble for (someone), afflict (someone) in mind or body.

Q2. Welter: We need to sort through the welter of data we have collected. 
(a)plenty
(b)alarming
(c)jumbled
(d)fraternity
(e)piled

S2. Ans.(c)
Sol. Welter -move in a turbulent fashion, lie soaked in blood, a large number of items in no order; a confused mass.
synonyms-confusion, jumble, tangle, clutter, mess, hotchpotch, mishmash, flurry

Q3. Cornucopia: The book includes a cornucopia of wonderful stories.
(a)waste
(b)disrespect
(c)rareness
(d)plenty 
(e)scarcity 

S3. Ans.(d)
Sol. Cornucopia -a container that is shaped like a horn and is full of fruits and flowers, a great amount or source of something/an abundant supply of good things of a specified kind.

Q4. Knavery: Other cities may let such things go, but we don't stand for any such knavery here
(a)people
(b)dishonesty
(c)rules
(d)market
(e)boon

S4. Ans.(b)
Sol. Knavery -action or practice characteristic of a knave. 2. unprincipled, untrustworthy, or dishonest dealing; trickery. 3. a knavish act or practice.

Q5.  Embellished: White walls are embellished with black grass wallpaper and surface details are defined in marble, natural stone and tiles
(a)place
(b)cover
(c)mar
(d)decorate
(e)revealed

S5. Ans.(d)
Sol. Embellished-to decorate (something) by adding special details and features, to make (something) more appealing or attractive, make (something) more attractive by the addition of decorative details or features.
synonyms- decorate, adorn, ornament, dress, dress up, furnish, elaborate, embroider, colour, expand on, exaggerate, dress up, touch up, gild

Q6. Cogitating: With a frustrated sigh, he sat back and cogitated, going over his various options.
(a)sober
(b)contemplate 
(c)sobbing
(d)undeniably
(e)resurrecting

S6. Ans.(b)
Sol. Cogitating-think deeply about something; meditate or reflect.
synonyms- think (about), contemplate, consider, give thought to

Q7. Tyranny: Self-expression and individuality are the greatest weapons against tyranny
(a)natural
(b)despotism
(c)trial
(d)democracy 
(e)trump

S7. Ans.(b)
Sol. Tyranny- cruel and oppressive government or rule, a state under cruel and oppressive government, cruel, unreasonable, or arbitrary use of power or control.

Q8. Suffusion: He suffered from suffusion of blood on the brain.
(a)corner
(b)ascent
(c)infusion
(d)relaxation
(e) rise

S8. Ans.(c)
Sol. Suffusion: the act or process of suffusing or state of being suffused with something; specifically: the spreading of a fluid of the body into the surrounding tissues, a suffusion of blood.

Q9. Precarious: He was unable to get down from his precarious position on the rocks.
(a)initial
(b)strong
(c)guarded
(d)risky
(e)new

S9. Ans.(d)
Sol. Precarious- not securely held or in position; dangerously likely to fall or collapse. Synonyms- uncertain, insecure, unreliable, unpredictable, undependable, risky, hazardous,

Q10. Surly- the surly receptionist told us we'd have to wait outside in the rain
(a) common
(b) trend
(c) extent
(d) sulky
(e) plan

S10. Ans.(d)
Sol. Option D is related to the word given.

Q11. Pique- A talented youngster who smashes his guitar in a fit of pique finds it magically reassembled just in time for a crucial concert.
(a) priority
(b) major
(c) resentment
(d) outdoor
(e) factor

S11. Ans.(c)
Sol. Pique means a feeling of irritation or resentment resulting from a slight, especially to one's pride, arouse (interest or curiosity), feel irritated or resentful.
C is the correct choice.

Q12. Limpid: Her limpid prose made even the most recondite subjects accessible to all.  
(a) lucid
(b) limp
(c) obscure
(d) vague
(e) strict

S12. Ans.(a)
Sol. Limpid- clarity in terms of expression. Limpid is typically used to describe writing or music.

Q13. Stride: He was standing only a few strides away from me.
(a) miles
(b) distance
(c) steps
(d) days
(e) weeks

S13. Ans.(c)
Sol. Stride:  walk with long steps

Q14. Expletive: Expletives were deleted from the transcript of their conversation.
(a) meaningful
(b) explanation
(c) Travesty
(d) offensive words
(e) sensible

S14. Ans.(c)
Sol. Expletive: meaningless word; interjection; profane oath; swear-word 

Q15. Hiatus: The band is making an album again after a five-year hiatus.
(a) controversy
(b) continuity
(c) closing
(d) interval
(e) haggle

S15. Ans.(d)
Sol. Hiatus: gap; pause; gap or interruption in space or time; break