English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Idioms and Phrases)

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Sentence Improvement)


This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.


Directions (1-15): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in BOLD which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence.

Q1. I’m banking on you to help with the charity event.
(a) pretend
(b) rely
(c) doubt
(d) faith
(e) inhibit

S1. Ans. (b)
Sol. The phrasal verb “bank on” means “to base your hopes on something / someone”. Thus, the most appropriate meaning among the given options is “rely” which means “depend on with full trust or confidence”. Hence option (b) is the correct choice.

Q2. His plans to trek through South America fell through when he got sick.
(a) ascend
(b) overturn
(c) slip
(d) fail
(e) deteriorate

S2. Ans. (d)
Sol. The phrasal verb “fell through” means “to fail; doesn’t happen”. Thus, the most appropriate meaning among the given options is “fail”. Hence option (d) is the correct choice.
Ascend means rise or move up through the air.

Q3. We hope they can iron out their differences and get on with working together.
(a) resolve
(b) question
(c) conclude
(d) facilitate
(e) upset

S3. Ans. (a)
Sol. The phrasal verb “iron out” means to remove problems or find solutions, or to resolve by discussion, eliminate differences. Thus, among the given options, the most appropriate meaning is “resolve”. Hence option (a) is the correct choice. 

Q4. He finished his cup of tea and got on with the gardening.
(a) yield
(b) retrogress
(c) persist
(d) stay
(e) last

S4. Ans. (c)
Sol. The phrasal verb “get on with” means to start or continue doing something, especially work. Thus, among the given options, the most appropriate meaning is “persist” which means “continue to exist; be prolonged”.  Hence option (c) is the correct choice.
Retrogress means go back to an earlier state, typically a worse one.

Q5. He’s never made an effort to keep up with current events.
(a) surpass
(b) deadlock
(c) measure
(d) work
(e) parallel

S5. Ans. (e)
Sol. The phrasal verb “keep up with” means “to continue to be informed about something”, or “move or progress at the same rate as someone or something else.”. Thus, among the given options, the most appropriate meaning is “parallel”. Hence option (e) is the correct choice.
Deadlock means a situation, typically one involving opposing parties, in which no progress can be made.

Q6. The company is expected to get around this problem by borrowing from the banks.
(a) lead
(b) deceive
(c) overcome
(d) divert
(e) detach

S6. Ans. (c)
Sol. ‘get around’ means to release or to avoid something unpleasant or laborious.

Q7. I think he's trying to get back at her for those remarks she made in the meeting.
(a) pursue
(b) disprove
(c) acknowledge
(d) retaliate
(e) persuade

S7. Ans. (d)
Sol. ‘get back at’ means take revenge on.

Q8. The city had to rebuild the bridge completely, because it was about to give out and fall down.
(a) conform
(b) reveal
(c) relent
(d) crash
(e) transmit

S8. Ans. (d)
Sol. ‘give out’ means to stop working.

Q9. The lorry drivers' strike has put back our deliveries by over a month.
(a) deferred
(b) dwindled
(c) retarded
(d) replaced
(e) conveyed

S9. Ans. (a)
Sol. ‘put back’ means to delay it or arrange for it to happen later than you previously planned.

Q10. He was not emotionally stable enough to think through his decision.
(a) evaluate
(b) determine
(c) suspect
(d) estimate
(e) analyze

S10. Ans. (e)
Sol. ‘think through’ means to carefully consider the possible results of doing something.

Q11. We have bent over backwards to ensure a fair trial for the defendants.
(a) Return
(b) Tolerate
(c) Diminish
(d) Failed
(e) Strive
S11. Ans.(e)
Sol. Bent over backwards means to try extremely hard to help or to please someone hence strive which means make great efforts to achieve or obtain something is the correct choice.

Q12. Can we please get on, because there are a lot of things still to discuss.
(a) Late
(b) Friendly
(c) Hurry
(d) Behave
(e) continue

S12. Ans.(e)
Sol. If you get on with something, you continue doing it or start doing it.

Q13. They will buckle down to negotiations over the next few months
(a) Turn
(b) Determination
(c) Fall
(d) Agree
(e) Submit

S13. Ans.(b)
Sol.  If you buckle down to something, you start working seriously at it.

Q14. I'm trying to gear myself up for tomorrow's exam.
(a) Prepare
(b) Motivate
(c) Relax
(d) Recharge
(e) Accelerate

S14. Ans.(a)
Sol. Gear up means to prepare for something that you have to do, or to prepare someone else for something.

Q15. Dream on! I have a much better chance of getting it than you.
(a) Inactive
(b) Loose
(c) Unlikely
(d) Typical
(e) Wait

S15. Ans.(c)
Sol. Dream on is used for saying that something is unlikely to happen