English Questions For SBI Clerk Prelims 2018: 9th March 2018

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018

This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.
Directions (1-10): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate pair of words in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. Both the pair must fill the blank.

As awareness on (1)...... of tiger spreads, there are always (2)......stories that we come by. Here’s one such. For years, Mogiyas, the traditional hunter-gatherer (3)...... in Ranthambhore Tiger Reserve, had been (4)...... to poachers. For the tribe, it was very (5)...... since the “reward” one tiger skin ran to several thousand rupees. However, this came to an (6)...... end when more than a decade ago the Rajasthan police (7)...... poaching gangs following a tip off from a non-government organisation (NGO). The number of tigers in the region went up (8)...... in the following years. However, there was still the question of continuing to keep the tribe off tigers - which essentially meant providing the children a chance at a life away from poaching. The same NGO stepped in with support from the Forest Department. It set up an educational (9)...... and encouraged the Mogiya children to go school, all the while helping them learn (10)...... skills such as block printing and stitching from experts in the area.

Q1. 
(a)Protection/saving
(b)Conservation/preservation
(c)Hunting/killing
(d)Nurture/nourishing
(e)Captivating/subduing

S1. Ans.(b)

Sol.'Conservation' is the most appropriate word as spreading of awareness is to conserve the tigers.

Q2.
(a)Cordial/friendly
(b)Concocted/false
(c)Heart-warming/sympathetic
(d)Cock and Bull/unbelievable
(e)Comic/amusing

S2. Ans.(c)
Sol. As we are talking about the conservation of tigers, so there would always be 'heart-warming' stories related to it.

Q3.
(a)Society/organization
(b)Tribe/group
(c)Board/committee
(d)Union/coalition
(e)Juction/Intersection

S3. Ans.(b)
Sol. 'Tribe' is the most suitable answer here as the sentence is talking about the Mogiyas which is a tribe. Moreover, the sentence starts with 'For years, Mogiyas....'. Hence it can be inferred from it that passage is talking about the tribe.


Q4.
(a)Servants/slaves
(b)Informants/folder
(c)Workers/labourers
(d)Followers/fans
(e)Admirers/Devotees


S4. Ans.(b)
Sol. 'Informants' is the most appropriate answer here because the second line of the passage is informing about the Mogiyas tribe who are the informants to the poachers.
Informant-the one who who informs someone of something.


Q5.
(a)Unprofitable/losing
(b)Elucidative/explanatory
(c)Lucrative/profitable
(d)Superfluous/extraneous
(e)Lucid/clear


S5. Ans.(c)
Sol. 'Lucrative' means profitable. Hence 'lucrative' is the most suitable entry here. Look at the sentence 'For the tribe, it was very ...... since the “reward” one tiger skin ran to several thousand rupees' . They are talking about the reward of thousand rupees. Therefore, lucrative/profitable should come here.


Q6.
(a)Appropriate/suitable
(b)Peculiar/odd
(c)Demonstrative/displaying
(d)Apparent/clear
(e)Unyielding/stubborn


S6. Ans.(d)
Sol. The blank should be filled with 'apparent/clear' as it says that 'However, it(the practice of poaching) came to apparent/clear end...' when a decade ago, Rajasthan police took a serious action against it.

Q7.
(a)Associated/organized
(b)Connected/joined
(c)Abridged/curtailed
(d)Created/formed
(e)Busted/broken


S7. Ans.(e)
Sol. 'Busted/broken' should come here as when the Raajasthan police took action against poaching, the malpractice of it got busted/broken.
Abridged/curtailed means to cut off.

Q8.
(a)Eventually/ultimately
(b)Dramatically/effectively
(c)Thoroughly/completely
(d)Especially/particularly
(e)Actually/really


S8. Ans.(b)
Sol. 'Dramatically' is the correct option here because it is explained previously that when the higher took acton against poaching, the number opf tigers dramatically/effectively went up.

Especially, eventually, actually or thoroughly can't come here because we are talking about the the number of tigers which effectively went up.

Q9.
(a)Project/assignment
(b)Venture/undertaking
(c)Target/goal
(d)Survey/Prospect
(e)Excursion/tour


S9. Ans.(a)
Sol. 'Project' perfectly fits here as it is explained that the authorities took further action to educate the Mogiyas tribe's children and make them to go to school. So, it was a project that was lauched to make them learn the additional skills of stitching and printing etc.
Venture is a corporate term.
Setting up a school to make someone learn additional skills can't be a Target/goal.
Excursion means educational tour.

Q10.
(a)Additional/supplemental
(b)Conventional/ordinary
(c)Incredible/unbelievable
(d)Great/important
(e)Mediocre/ordinary

S10. Ans.(a)
Sol. 'Additional' is the most suitable answer. (Refer explanation of Q9)

Q11.(A)Each bus is equipped with four panic buttons that cover the entire length of the vehicle.
(B)On-board announcements and LED display boards will announce that the bus is equipped with the alarm system.
(C)Meanwhile, the conductor will identify the location of the button being pressed and intervene.
(D)On hearing the alarm, the driver would stop the bus.
(E)If any of the buttons is pressed, a loud beeping alarm will be activated for 40 seconds, during which time it cannot be deactivated,” the official explained.

(a)BCDEA
(b)BEADC
(c)BAECD
(d)BAEDC
(e)ABDCE

S11. Ans.(b)
Sol. BEADC

Q12.(A)He triumphed over front-runners The Shape of Water and Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.
(B)This is the first Oscar win for the actor-turned-director, who was also nominated in the Best Director category for the horror film about a young African-American, who visits his girlfriend’s parents for the weekend and realises there is something wrong going on there.
(C)Other nominees in the category were The Big Sick and Lady Bird.
(D)He also thanked the film’s team, his wife, mother and “to everybody who went and saw this movie.
(E)Mr. Peele was a surprise winner at the otherwise predictable award ceremony.

(a)ABDCE
(b)BACED
(c)ECABD
(d)CDEAB
(e)EACBD

S12. Ans.(e)
Sol. EACBD

Q13.(A)It was an image of a cow’s face with black spots and it made her instantly fall in love with the animal.
(B)Some of them were a collage of photographs, and some involved a digitally printed cow on a photograph of a landscape.
(C)She loves digital printing and thinks that a cow is the most wonderful creature.
(D)Her obsession with cows started with a photograph that her husband George showed her long ago.
(E)She loves it when she spots cows on the streets.Bina’s works have digitally printed cows, standing out on a background painted by Bina, in both acrylic and oil paints.

(a)CADEB
(b)CADBE
(c)CDAEB
(d)DACEB
(e)DCABE

S13. Ans.(c)
Sol. CDAEB

Q14.(A)The students sat with bated breath. The atmosphere was electrifying as the students waited for the Bharatanatyam performance to begin.
(B)She was accompanied by Preethy Maheshwar (vocal support), Nithyakalyani Vaidyanathan (nattuvangam), Sakthivel Muruganandam (mridangam) and N. Sigamani (violin).
(C)And this time it was the classical Bharatanatyam dancer, Priyadarshini Govind.
(D)It was that time of the year when, My School Satya Surabi, Attuvampatti, Kodaikanal, a school founded to educate disadvantaged rural children of the Palani Hills, hosted a dance performance, sponsored by SPIC MACAY, a Society for Promotion of Indian Classical Music and Culture Among Youth.
(E)The compact hall was filled to its maximum capacity, with students from Saantham School, Bhavan’s Vidyashram, Praak Foundation, Kodaikanal Public School and My School Satya Surabhi.

(a)ADCBE
(b)ACDEB
(c)ACDEB
(d)ABCDE
(e)AEDBC

S14. Ans.(a)
Sol. ADCBE

Q15.(A)Nominal income of the agriculture sector has hardly grown in the last three years.
(B)In our zest for stock markets and global business, we should not forget the farmers.
(C)They had brought this fact to the notice of our government in the Gujarat elections.
(D)It was expected that there would be a strong focus in the Budget on rural and the agriculture sector.
(E)Interestingly, higher income in the hands of farmers would boost consumption as well as demand for rural housing.

(a)DEBCA
(b)DBCAE
(c)BDACE
(d)DABCE
(e)BADEC

S15. Ans.(d)
Sol. DABCE







You May also like to Read:
             

Print Friendly and PDF