English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Error Detection)

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Error Detection)


This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.


Directions (1-15): Read each sentence to find out whether, there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any). 

Q1. Sugar-sweetened drinks does not (a)/ pose any particular health risk, and (b)/ are not a unique risk fact for (c)/ for obesity or heart disease. (d)/ No error (e).

S1. Ans.(a)
Sol. Use ‘do not’ in place of ‘does not’. The subject of the sentence is drinks which is plural.

Q2. Airline managements should note (a)/ that the ultimate passenger unfriendliness (b)/ is to have their planes crashed (c)/ due to the adopted of unsafe procedures. (d)/ No error (e).

S2. Ans.(d)
Sol. Due to is a preposition which expects a noun to follow after it. Therefore, use ‘adoption’(a noun) in place of ‘adopted’.

Q3. Celebrating its ten long years (a)/ in the industry, a private entertainment channel (b)/ announce a series of (c)/ programmes at a press conference. (d)/ No error (e).

S3. Ans.(c)
Sol. Use ‘announced’ in place of ‘announce’. The first part of the sentence implies the completion of the action, hence, past tense is required.

Q4. The award ceremony ended (a)/ on a note of good cheer (b)/ with audiences responding warmly (c)/ to its line up of films. (d)/ No error (e).

S4. Ans.(e)
Sol. The sentence is correct.

Q5. The actress was ordered for (a)/ wear an alcohol monitoring bracelet and (b)/ submit to random weekly drug testing after (c)/ she failed to appear for a court date last week. (d)/ No error (e).

S5. Ans.(a)
Sol. Use ‘to’ in place of ‘for’. Usually order to do something is used.

Q6. Arranging such a large amount (a)/ of funds now will be a problem why (b)/ banks are usually not open (c)/ so early in the morning. (d)/ No error (e).

S6. Ans.(b)
Sol. Use ‘because’ in place of ‘why’. In sense of the reason ‘because’ is used. Because answers what why asks.

Q7. He had telephoned yesterday to (a)/ ask how much of the youth (b)/ who attend our classes would be (c)/ interested in working for a textile company. (d)/ No error (e).

S7. Ans.(b)

Sol. Use ‘many’ in place of ‘much’. For countable nouns many is used while for uncountable ones, much is used.

Q8. Though he has promoted to (a)/ the bank’s board as a director (b)/ he continues to carry out (c)/ all his current responsibilities. (d)/ No error (e).

S8. Ans.(a)
Sol. The sentence is in passive voice as he (the subject) is the receiver of action (promote). Passive voice expects verb in be+V3 form. Therefore, add ‘been’ after ‘has’.

Q9. The Board’s decision has provided (a)/ employees with the opportunity (b)/ to acquire upto 100 (c)/ shares by the company. (d)/ No error (e). 

S9. Ans.(d)
Sol. Use ‘of’ in place of ‘by’. Usually ‘shares of/in’ is used.

Q10. If the manufacturing sector continues (a)/ to grow at the same rate for (b)/ the next few months, I think it (c)/ has a high growth rate this year. (d)/ No error (e).

S10. Ans.(d)
Sol. The second part of the sentence should be in future tense: If the manufacturing sector continues to grow at the same rate for the next few months, I think it will have a high growth rate this year.

Q11. In emerging economies /(a) the private credit market /(b) remains highly segmented and thus /(c) weaken power of monetary policy. /(d) No error. (e).

S11. Ans.(d)
Sol. Use ‘weakens’ in place of ‘weaken’. The subject ‘the private credit market’ is singular and so, singular verb is required.

Q12. The recent election campaigns /(a) have been one of /(b) the most noisiest campaigns /(c) in the last decade. /(d) No error. (e)

S12. Ans.(c)
Sol. Remove ‘most’. Double superlative is not used in a sentence.

Q13. Wholesome strategic planning /(a) was the focus as /(b) the firm pass through a difficult period /(c) a couple of years ago. /(d) No error (e)

S13. Ans.(c)
Sol. Use ‘passed’ in place of ‘pass’. The sentence shows past time. Therefore, second form of verb is required.

Q14. In spite of the best governmental efforts /(a) emission of green house gases /(b) and noxious chemicals /(c) remain a cause of worry./(d) No error (e)

S14. Ans.(d)
Sol. Use ‘remains’ in place of ‘remain’. In emission of green house gases and noxious chemicals, the subject is emission which is singular. Therefore, there will be singular verb.

Q15. The rate of metabolism of /(a) a body is comparatively lowest when /(b) it is at rest and is /(c) thus optimum for examination./(d) No error. (e)

S15. Ans.(b)
Sol. Use ‘low’(positive degree) in place of ‘lowest’(superlative degree). Usually Positive degree of adjective is used after comparatively/relatively.


Print Friendly and PDF