English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Word Based)

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Word Based)


This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (1-5): In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

Q1. Equivocate
(a) Prevaricate   
(b) intimate  
(c) strangulate  
(d) implicate 
(e) agree

S1. Ans.(a)
Sol. Equivocate means to cause ambiguous language so as to conceal the truth or avoid committing oneself which is also the meaning of prevaricate.
Strangulate: prevent circulation of the blood supply through (a part of the body, especially a hernia) by constriction.

Q2. Nom de plume
(a) Pen-name    
(b) dessert  
(c) desert 
(d) deserting 
(e) bellicose

S2. Ans.(a) 
Sol. Nom de plume means pen name.
Bellicose: demonstrating aggression and willingness to fight.

Q3. Platitude
(a) Philanderer 
(b) punctilious 
(c) pyrotechnic 
(d) Truism  
(e) adage

S3. Ans.(d) 
Sol. Platitude: a remark or statement, especially one with a moral content, that has been used too often to be interesting or thoughtful.

Q4. Rendezvous 
(a) Merry-making  
(b) appointment 
(c) incorrigible 
(d) emissary 
(e) missionary

S4. Ans.(b) 
Sol. rendezvous: a meeting at an agreed time and place.

Q5. Recondite
(a) Erudite 
(b) reconstitute 
(c) abstruse 
(d)epitomize 
(e) rat race

S5. Ans.(c)  
Sol. Recondite: (of a subject or knowledge) little known; abstruse.

Directions (6-10): In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q6. Promiscuous
(a) Chaste 
(b) dissipated 
(c) immoderate 
(d) masque
(e) Dissolute

S6. Ans.(a) 
Sol. Promiscuous: having or characterized by many transient sexual relationships.



Q7. Juxtaposed
(a) Exposed 
(b) revealed 
(c) distanced 
(d) martyred
(e) appose

S7. Ans.(c) 
Sol. Juxtaposed: place or deal with close together for contrasting effect.

Q8. panegyrical
(a) adulatory  
(b) eulogistic 
(c) paramour 
(d) disparaging 
(e) tergiversation

S8. Ans.(d) 
Sol. panegyrical:  lofty oration or writing in praise of a person or thing; eulogy

Q9. Recapitulate
(a) epitomize 
(b) recount 
(c) protract 
(d) wrap up 
(e) finish

S9. Ans.(c) 
Sol. recapitulate: summarize and state again the main points of.

Q10. boorish
(a) coarse 
(b) sophisticated 
(c) churlish 
(d) unladylike 
(e) boring

S10. Ans.(b) 
Sol. boorish: rough and bad-mannered; coarse.

Directions (11-15): The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Q11. She ___ that she had acted irresponsibly. 
(a) Refuted 
(b) refused 
(c) denied 
(d) declined 
(e) postponed

S11. Ans.(c)
Sol. deny means to not admit truth of something.

Q12. He treated me ____
(a) good 
(b) nice 
(c)well 
(d) fine 
(e) bad

S12. Ans.(c) 
Sol. An adverb is required in the sentence. Well is the only adverb of given options.

Q13. The largest teaching union yesterday ____to the Government, threatening strikes if their demands are not met.
(a) threw down the gauntlet   
(b) reconciled themselves 
(c) subjected 
(d) suited
(e) reproached

S13. Ans.(a) 
Sol. throw down the gauntlet. Declare or issue a challenge, as in The senator threw down the gauntlet on the abortion issue. This expression alludes to the medieval practice

Q14. The only _______  in an otherwise perfect wedding day was the fact that the bride tripped when walking down the aisle.
(a) fool’s paradise 
(b) cut no ice 
(c) fly in the ointment 
(d) fancy price 
(e) blind alley

S14. Ans.(c) 
Sol. fly in ointment means minor irritation that spoils the success or enjoyment of something.

Q15. She thought he'd ____ of the garden. 
(a) Midas touch  
(b) make a hash  
(c) nig-nag 
(d) run amuck 
(e) blue book

S15. Ans.(b) 
Sol. make a hash:  to mix or mess up.