English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Conjunction Based)

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Conjunction Based)

This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (1-13): Complete each sentence using the correct conjunction or conjunction pair from the options:

Q1. I plan to take my vacation _________ in June _________ in July.
(a) whether / or 
(b) either / or 
(c) as / if   
(d) neither/nor 
(e) None of these

S1. Ans.(b)
Sol. either / or

Q2. _________ I’m feeling happy _________ sad, I try to keep a positive attitude. 
(a) either / or    
(b) whether / or 
(c) when / I’m 
(d) neither/nor   
(e) None of these

S2. Ans.(b)
Sol. whether / or

Q3. _________ had I taken my shoes off _________ I found out we had to leave again. 
(a) no sooner / than  
(b) rather / than, 
(c) whether / or   
(d) Despite/off  
(e) None of these

S3. Ans.(a)
Sol. no sooner / than

Q4. _________ only is dark chocolate delicious, _________ also it can be healthy. 
(a) In spite/of 
(b) whether / or 
(c) not / but 
(d) just as / so  
(e) None of these

S4. Ans.(c)
Sol. not / but

Q5. _________ I have salad for dinner, _____________________I can have ice cream for dessert. 
(a) if /then  
(b) when / than 
(c) Still/so  
(d) whether / or  
(e) None of these

S5. Ans.(a)
Sol. if /then

Q6. _________ flowers _________ trees grow during warm weather. 
(a) not only / or 
(b) both / and 
(c) not / but  
(d) Still/yet  
(e) None of these

S6. Ans.(b)
Sol. both / and

Q7. _________ do we enjoy summer vacation, _________ we enjoy winter break.
(a) whether / or  
(b) not only / but also 
(c) either / or 
(d) not also/but still  
(e) None of these

S7. Ans.(b)
Sol. not only / but also

Q8. Calculus is _________ easy _________ difficult 
(a) not / but 
(b) both / and 
(c) either / or 
(d) nevertheless/yet  
(e) None of these

S8. Ans.(a)
Sol. not / but

Q9. It’s _________ going to rain _________ snow tonight. 
(a) as / if 
(b) either / or 
(c) as / as 
(d) so/as  
(e) None of these

S9. Ans.(b)
Sol. either / or

Q10. Savory flavors are _________ sweet _________ sour. 
(a) often / and, 
(b) neither / nor 
(c) both / and 
(d) as/not  
(e) None of these

S10. Ans.(b)
Sol. neither / nor

Q11. Nadia doesn’t like to drive, _________ she takes the bus everywhere. 
(a) but 
(b) yet 
(c) as 
(d) so 
(e) None of these

S11. Ans.(d)
Sol. So

Q12. Our trip to the museum was interesting, _________ there were several new artifacts on display. 
(a) But 
(b) for  
(c) yet 
(d) nonetheless 
(e) None of these

S12. Ans.(b)
Sol. For

Q13. I love the color red; _________, this shade seems a little too bright. 
(a) therefore 
(b) nonetheless 
(c) in fact 
(d) Despite that 
(e) None of these

S13. Ans.(b) Sol. nonetheless,

Directions: Some part(s) in the given statement has/have been highlighted. You have to find the part which contains an error grammatically or contextually, present in the part which is unhighlighted. Ensure that the meaning of the statement remains unchanged.

Q14. While there is no quibble about the need to deny unscrupulous and wilful defaulters who have put banks and other creditors in substantial financial hardship the opportunity to regain control of corporate assets that have been put under resolution, the category of people barred is too broad and risks the very objectives of the original code.
(a) While there is no quibble about the need
(b) who have put banks and other creditors in
(c) of corporate assets that have been put under resolution
(d) the category of people barred is too broad and risks the very objectives of the original code.
(e) No Error

S14. Ans.(b)
Sol. who have put banks and other creditors to

Directions: The following statements has two blanks which are to be filled with the options given below. Each blank can be filled with more than one option. Find the combination/s which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement.

Q15. Specifically, in cases where companies have ended up struggling to service debt as a _______________of unpredictable external factors that adversely impacted their operations and financials, barring the promoters of such firms from a chance to restructure and turnaround the business, merely because the loans have turned _________________, is unfair to both the entrepreneur and the enterprise itself.
(1) Consequence
(2) Sour
(3) Reverbration
(4) Result
(5) Fractious
(a) 1-2
(b) 4-5
(c) 3-2
(d) 4-2 
(e) No combination fits

S15. Ans.(d)
Sol.

Print Friendly and PDF