English Questions For SBI Clerk Prelims 2018: 10th March 2018

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018

This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

On the occasion of International Women’s Day, female staff at Kempegowda International Airport (KIA) took command of operations for the entire airport for 8 hours (between 6 a.m. and 2 p.m.). A team of 36 women handled the Airport Control Center (AOCC), took charge of aviation safety, guest relations, and terminal operations. The Airports Authority of India deployed 14 women to manage the control tower.

Former naval officer Pusha Pande, who is currently assistant general manager (air side operations), said, “I supervise all air side operations, which involves various tasks, including runway clearance, operating apron control vehicles to guide the aircraft when required, surveillance and making sure that staff follow required security measures. ”Another employee Rachana K., who was earlier with guest relations, was trained for six months to handle surveillance in air side operations. On Thursday, she worked with her colleague Keerthana, who was operating the 'follow me' vehicle, which helped international flights reach the main apron after landing.

On Thursday, the Air Traffic Control staff handled 245 ATMs (Air Traffic Movements) during their shift. Every day, KIA sees 635 ATMS.A team of 36 women handled the Airport Control Center, took charge of aviation safety, guest relations, and terminal operations at the Kempegowda International Airport on Thursday to mark International Women’s Day. Sharing her experience, Terminal Operations manager Neha Singh said, “Every day is a different experience for us, from assisting passengers who are in need of medical emergency to responding to passengers who come up with queries on immigration checks. We also communicate with various security agencies if there is an emergency.” Chief Human Resources officer Sajit T.C. said that women employees underwent training for six months and got the required clearances from various security agencies. “KIA has a staff strength of 900-odd personnel, of which 15% are women. We are taking measures to increase the number of women employees.” He said that KIA does not discriminate along gender lines, and will hire qualified personnel be they men, women or transgenders.

KIA is planning to introduce a self bag drop system from July. At present, it takes 90 seconds for a passenger to generate a boarding pass and drop his or her luggage at the check-in counter. To reduce the time, KIA is planning to install 16 self bag drop machines. General Manager (Daily operations) Arunchalam S.V. said, “At present, airline staff are doing the job of issuing boarding passes, weighing bags and sending them for scanning. In future, machines will do this job. ”All that a passenger has to do is keep the luggage in the machine, which will generate a boarding pass, verify the passenger details, weigh the luggage and print bag tags. This, he added, will reduce the time taken to between 45 and 50 seconds per passenger.

To mark International Women's Day, the south division police set up two pink outposts at women's colleges to provide security cover to students. Sharanappa S.D., Deputy Commissioner of Police (south division), inaugurated the outposts near NMKRV Women's College and BMS College for Women in Basavanagudi.

Q1. The Airport Authorities of India........
(a) Employed 36 women to handle the airport control centre
(b) Took the charge of aviation safety, guest relations, and terminal operations  
(c) Took command of operations for the entire airport between 6 a.m. and 2 p.m 
(d) Deployed 14 women to manage the control tower
(e) Underwent training of six months to handle surveillance in air side operations

S1. Ans.(d)
Sol. The Airports Authority of India deployed 14 women to manage the control tower (refer last line of paragraph 1).

Q2. Former naval officer Pusha Pande, who is currently assistant general manager (air side operations)......
(a) was earlier with guest relations
(b) was trained for six months to handle surveillance in air side operations
(c) supervises all air side operations, which involves various tasks, including runway clearance, operating apron control vehicles to guide the aircraft when required, surveillance and making sure that staff follow required security measures 
(d) Both (a) and (b)
(e) None of the above.

S2. Ans.(c)
Sol. (Refer the last 4 lines of paragraph 2)

Q3. What are ATMs?
(a) Automated Teller Machines
(b) Automatic Teller machines
(c) Air Traffic Managers
(d) Air Traffic Movements
(e) None of the above

S3. Ans.(d)
Sol. (Refer Ist & IInd line of paragraph 3)

Q4. Which of the following statements is/are incorrect?
(a)Another employee Rachana K., who was earlier with guest relations, was trained for six months to handle surveillance in air side operations
(b) The Air Traffic Control staff handled 635 ATMs (Air Traffic Movements) during their shift 
(c) A team of 36 women handled the Airport Control Center, took charge of aviation safety, guest relations, and terminal operations at the Kempegowda International Airport on Thursday to mark International Women’s Day
(d) Every day, KIA sees 635 ATMS
(e) Both (c) & (d)

S4. Ans.(b)
Sol. On Thursday, the Air Traffic Control staff handled 245 ATMs (Air Traffic Movements) during their shift (refer line 1 of paragraph 3)

Q5. What are the benefits of introducing self drop bag system at the Kempegowda International Airport (KIA)?
(a) It will take 90 seconds for a passenger to generate a boarding pass
(b) It will drop his or her luggage at the check-in counter
(c) It will issue boarding passes, weigh bags and send them for scanning
(d) It will generate a boarding pass, verify the passenger details, weigh the luggage and print bag tags
(e) Both (c) & (d)

S5. Ans.(e)
Sol. “At present, airline staff are doing the job of issuing boarding passes, weighing bags and sending them for scanning. In future, machines will do this job.” All that a passenger has to do is keep the luggage in the machine, which will generate a boarding pass, verify the passenger details, weigh the luggage and print bag tags"(refer paragraph 4)

Q6. What time will self drop bag system take?
(a) 90 seconds
(b) 40 to 45 seconds
(c) 45 to 50 seconds
(d) 55 Seconds
(e) None of the above

S6. Ans.(c)
Sol. Refer paragraph 4

Q7. Which step was taken by the south division police to mark the International Women's Day?
(a) It introduced the self drop bag system at KIA
(b) It deployed women staff at KIA airport for the period of 8 hours
(c) It introduced the self drop bag system at KIA airport to save the time of the passengers
(d) Two pink outposts were set up at women's colleges to provide security cover to students
(e) It inaugurated the outposts near NMKRV Women's College and BMS College for Women in Basavanagudi

S7. Ans.(d)
Sol. Refer last paragraph of the passage

Q8. What steps were taken by the Chief Human Resource Officer Sajit T.C. along with the support of KIA to encourage women?
(a) KIA has increased the staff strength to 900-odd personnel, of which 15% are women
(b) KIA has hired qualified personnel be they men, women or transgenders
(c) They are taking measures to increase the number of women employees at KIA
(d) They are setting up pink outposts at women's colleges to provide security cover to students 
(e) Both (a) & (d)

S8. Ans.(c)
Sol. Refer last lines of paragraph 3

Q9. Choose the word which is MOST SMILAR to the word given in passage.
APRON
(a) Cloak
(b) The spreading end of a drive away
(c) A race track
(d) Canopy
(e) A loose garment

S9. Ans.(b)
Sol. With context to the given passage, here the meaning of APRON is 'the spreading end of the drive away' as they have talked about the operating apron vehicles which means the vehicles that run on the drive away of an airport.

Q10. Choose the word which is OPPOSITE to the word given in passage.
INAUGURATED
(a) To induct
(b) To dedicate
(c) To inculcate
(d) To initiate
(e) To wind up

S10. Ans.(e)
Sol. 'INAUGURATED' means to induct, initiate or dedicate something in a formal manner. Hence, the word opposite to it is 'to wind up'.

Directions (10-15): In each of the questions given below two sentences are given. Both the sentences have a blank which must be filled by the one of the options following the two sentences.
The correct choice must fill both the blanks.

Q11. (i) Present-day Japan is going down the route to self ......, isn't it?
(ii) Industrialization of the region must be carried out very carefully to avoid environmental ........ 
(a) demarcation
(b) development
(c) contribution
(d) destruction
(e) ruining

S11. Ans.(d)
Sol. destruction is the most suited word here as in both the sentences, they are talking about the destruction as the tone it represents is negative.

Q12. (i) The poets - especially the authors of the New Comedy - strongly ...... humanity, and insist on the fundamental equality of the slave.
(ii) School " in the city had done much to ....... on his pupils the doctrines of Theodore of Mopsuestia.
(a) inculcate
(b) induct
(c) initiate
(d) conduct
(e) reduce

S12. Ans.(a)
Sol. Inculcate is the most appropriate word that should come in the filler as it means to induce sentiments or something.

Q13. (i) Seeing her name there surprised him, but it seemed only natural a woman he'd watched and .......from a distance so long would be his mate.
(ii) She ...... his new found air of command but couldn't help resenting him for having a second chance she'd never get.
(a) disdain
(b) abstain
(c) praised
(d) admired
(e) appalled

S13. Ans.(d)
Sol. Admired will be placed in the filler as it means to praise and commend or evaluate the value of someone or something.

Q14. (i) Rage quickly swooped down to ...... me, but I was quicker.
(ii) He would not believe them and continued to ...... their forests.
(a) scald
(b) burn
(c) scratch
(d) scorch
(e) ruin

S14. Ans.(d)
Sol. Scorch means a slight or surface burn or move at high speed. Hence, scorch is the most suited word here.

Q15. (i) Due to the company’s financial ......, we will probably be out of business in less than three months.
(ii) My car has over two hundred thousand miles so I am not expecting a good ......from the mechanic.
(a) estimation
(b) progress
(c) prognosis
(d) state
(e) result

S15. Ans.(c)
Sol. Prognosis means to forecast the future or a prediction. Therefore it will come into the filler.


Print Friendly and PDF