English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Phrase Fillers)

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Phrase Fillers)


This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.
Directions (1-10): In each of the questions given below a sentence is given with a blank.  Below each of the question five options are given. Choose the phrase which fits the blank most appropriately.

Q1. He dropped the plan like ____________ when he realized how much it would cost him.
(a) A hot potato
(b) A couch potato
(c) drop of the hat
(d) cut corners
(e) devil’s advocate

S1. Ans. (a)
Sol. Option (a) is the correct choice. ‘A hot potato’ means a controversial issue or situation which is awkward to deal with. The expression ‘couch potato’ simply means "idler" or "lay about”. The expression 'At the Drop of a Hat' means that something is happening instantly, without any delay. ‘Cut corners’ means to do something perfunctorily so as to save time or money. ‘devil’s advocate’ means a person who advocates an opposing or unpopular cause for the sake of argument or to expose it to a thorough examination.

Q2. He's been in prison several times for all sorts of crimes; he's ____________
(a) last straw
(b) off one’s rocker
(c) a piece of cake
(d) a fish out of water
(e) a bad egg

S2. Ans. (e)
Sol. Option (e) is the correct choice. ‘A bad egg’ means Someone or something that disappoints expectations. ‘Last straw’ means the last of a succession of irritations, incidents, remarks, etc., that leads to a loss of patience, a disaster, etc. ‘off one’s rocker’ means a mad or an insane person. ‘a piece of cake’ means something that is very easy to do. ‘a fish out of water’ means a person in a completely unsuitable environment or situation.

Q3. I agree with what you say, but I'll play ____________ so that we can cover all the possibilities that may arise.
(a) devil’s advocate
(b) bad book
(c) ear candy
(d) easy as pie
(e) fancy pants

S3. Ans. (b)
Sol. Option (b) is the correct choice. ‘a devil’s advocate’ means a person who advocates an opposing or unpopular cause for the sake of argument or to expose it to a thorough examination. The expression ‘bad book’ means to be in disgrace or out of favour. ‘Ear candy’ expression is used when Music with an instant appeal but with little lasting significance is played.  ‘As easy as pie’ is a popular colloquial idiom which is used to describe a task or experience as pleasurable and simple. ‘fancy pants’ expression is used when Someone who is dressed fancy or act in a fancy matter. Therefore, only option (b) makes a viable choice.

Q4. It can be cheaper ____________ for a new washing machine than to get your old one repaired.
(a) ill wind
(b) to identify theft
(c) in a trice
(d) to stump up
(e) to pass the buck 

S4. Ans. (d)
Sol. Option (d) is the correct choice. ‘To stump up’ is a phrasal verb which is used while paying an amount or type of money for something, especially unwillingly. An unfortunate event is referred as ‘ill wind’. ‘to identify theft’ can also be used alternatively to identify fraud or unfair practices. ‘in a trice’ means a short period of time. ‘to pass the buck’ means to shift the responsibility for something to someone else.

Q5. The late-night parties make the hotel a haven for ____________ and a hell for anyone with children.
(a) nitty-gritty
(b) night owls
(c) scot-free
(d) scapegoat
(e) charley horse

S5. Ans. (b)
Sol. Option (b) is the correct choice. ‘night owls’ refers to someone who regularly stays up late at night, or who prefers to work at night. ‘nitty-gritty’ means the heart of the matter; the basic essentials; the harsh realities. ‘scot-free’ means Without incurring payment; or escaping without punishment. ‘scapegoat’ is the expression used for the one who is blamed or punished for the sins of others. ‘charley horse’ means Leg cramp or stiffness.

Q6. I hope that rain will _________________  for our picnic tomorrow.
(a) keep off
(b) put off
(c) set back 
(d) stay out
(e) cut off

S6. Ans.(a)
Sol. Keep off means (of bad weather) fail to occur.
Example- "the rain kept off until we boarded our coach"

Q7. After the marathon, some of the competitors felt completely ______________
(a) cut up 
(b) done in
(c) done out
(d) run out
(e) let down

S7. Ans.(b)
Sol.  Done in means extremely tired.
Example: you look done in

Q8. I do not think he will ever _____________ the shock of his wife’s death.
(a) get by
(b) get off
(c) get through
(d) get over
(e) get going

S8. Ans.(d)
Sol. Get over means recover from (an ailment or an upsetting or startling experience).

Q9. I was about to ask that girl on a date, but her friend ____________ and I lost the chance.
(a) dropped by
(b) filled in
(c) got in
(d) put out
(e) cut in

S9. Ans.(e)
Sol. Cut in — To interrupt someone when they are speaking.

Q10. It is no use in crying over _____________
(a) spoiled milk 
(b) spirited milk 
(c) split milk
(d) spilt milk 
(e) spent milk

S10. Ans.(d)
Sol. This whole sentence implies that it doesn't do any good to be unhappy about something that has already happened or that can't be helped.

Directions (11-15): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in the context of the given sentence.

Q11. The dating applicant spelled out exactly what she wanted in a man.
(a) respected
(b) favoured
(c) sanctioned
(d) rejection
(e) deciphered

S11. Ans. (e)
Sol. ‘Spelled out’ means to explain something explicitly, so that the meaning is unmistakable.

Q12. Young people used to look down on the rules of society.
(a) disparate
(b) fabricate
(c) neglect
(d) consider
(e) investigate

S12. Ans. (c)
Sol. ‘Look down’ means to regard with contempt.

Q13. He’s too fat, he’d better cut bread and sugar out of his diet and do more exercise.
(a) manifest
(b) split
(c) displace 
(d) eliminate
(e) migrate

S13. Ans. (d)
Sol. ‘cut out’ means delete, remove or leave out.

Q14. I thought I'd hang around for a while and see if she comes.
(a) unravel
(b) resolve
(c) linger
(d) attend
(e) anticipate

S14. Ans. (c)
Sol. ‘hang around’ means loiter, wait around.

Q15. The customer service representative couldn’t help me, so he put me through to a manager.
(a) pass
(b) persist
(c) operate
(d) manage
(e) supervise

S15. Ans. (a)
Sol. ‘Put through’ means transfer or connect somebody on the telephone.


Print Friendly and PDF