English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Sentence Rearrangement)

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Sentence Rearrangement)


This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.
Direction (01-05): The sentences given in each of the following questions, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labeled with a letter. From among the five choices given below each question, choose the most logical order of sentences that construct a coherent paragraph.

Q1. (A) Whether the retinal data currently stored, or the entire human genomes that may eventually be stored there, a breach in the Aadhaar data store will disperse information crucially identifying each Indian and that cannot be modified in response to the loss.
(B) The Yahoo! breach made news around the world primarily because of its scale: it’s really hard to lose the data on 500 million people.  
(C) If (or when) the database is compromised, it will not be possible for people to change their passwords. 
(D) Biometric data is essentially unchangeable. 
(E) When completed, Aadhaar’s database will cover the world’s second largest population.
(F) But not for Aadhaar.
(a) ABDCFE
(b) BFECDA
(c) DBAFEC
(d) ADCBFE
(e) BCDAEF

S1. Ans. (b)
Sol. E-C makes a combination. B should be the first sentence as it mentions the example of Yahoo which lost the data on 500 million people. F should follow B and A should be the concluding sentence. Hence the correct sequence to form a meaningful paragraph is BFECDA.

Q2. (A) According to a study by Christopher Peterson and Martin Seligman, curiosity is one of the twenty-four significant character strengths and virtues common to humankind.
(B) But curiosity works in two ways.
(C) It is also associated with positivity, subjective well-being, better long-term health, longevity, and positive interpersonal relationships.
(D) Their list defines curiosity as taking an interest in all of ongoing experience; finding all subjects and topics fascinating; exploring and discovering. 
(E) It is positively correlated with creativity, intelligence, problem-solving ability, autonomy, a sense of personal control, and a willingness to challenge the status quo.
(F) Still, according to social psychologists, the enrichment that curious people experience generally outweighs the negative effects of the risks they take.
(G) The same adventurous impulses that drive curious people to pursue multiple interests, to persist at what they do, to risk failure, may also lead them to disregard danger or get involved in hazardous activities. 
(a) ACDGEBF
(b) AEBCFDG
(c) ABCEGFD
(d) ACBEFGD
(e) ADECBGF

S2. Ans. (e)
Sol. D-E makes a combination and E should be followed by C. G-F makes another combination and F must be the concluding sentence. Hence the correct sequence to form a meaningful paragraph is ADECBGF.

Q3. (A) This would take many days.
(B) The whole monastery was involved. 
(C) It is created out of so much of care and wiping it off within few moments is a practice which symbolically represents that one should not be attached to anything.
(D) There was a complex calculation that went in to create this yantra. 
(E) In ancient Tibet a festival was celebrated by creating a Yantra, a mystical symbol in a temple.
(F) Everything undergoes a change, so have the attitude of letting go.
(G) After creating the yantra and offering prayers, immediately the yantra would be wiped off.
(a) EBDAGCF
(b) ECDBGAF
(c) EBACDGF
(d) EADCGBF
(e) EDBCEGF

S3. Ans. (a)
Sol. D-A makes a combination and G should follow A. C-F makes another combination, giving a lovely message of “letting go”. Hence the correct sequence to form a meaningful paragraph is EBDAGCF.

Q4. (A) You have to experience your presence and know that you are the master of your mind, senses and body. 
(B) Once you begin to separate from your false identities like your body, thoughts, desires and external happenings, you realise that bliss is the result of the suspension of mental activities. 
(C) Anxiety results from desires and expectations. 
(D) The journey begins from the place where you are to the place where you have always been.
(E) Awareness has to be created so that the mind does not slip back to its old habits.
(F) In Gurdjieff’s words, “Life is real, only then, when I am.” 
(G) Ultimately, the mind has to merge into its source, which is pure consciousness.
(a) CBDEFAG
(b) FGBCADE
(c) DAFGBCE
(d) BFDAECG
(e) EBGDCAF

S4. Ans. (c)
Sol. F-G makes a combination. D must be the first sentence and C-E makes another combination. Hence the correct sequence to form a meaningful paragraph is DAFGBCE.

Q5. (A) But when we finally reach that platitude or goal, the same factor that was driving us, motivating us or that which we thought without which we cannot survive, does not hold any significance for us anymore. 
(B) That is why we tend to constantly feel miserable about events going on in our lives. 
(C) The paradox is we so completely dedicate ourselves with tenacity and determination to reach the space that we are in at the moment. 
(D) We are back at base camp, the Crib Spot.
(E) As human beings, we have the tendency to complain about the state of things or about someone – essentially, we just crib a lot.
(a) EDABC
(b) ECDAB
(c) EDBCA
(d) EABDC
(e) EBCAD

S5. Ans. (e)
Sol. B should follow E and C-A makes a combination. D must be the concluding sentence. Hence the correct sequence to form a meaningful paragraph is EBCAD.

Directions (06-10): Rearrange the following sentences to form a meaningful paragraph and answer the questions given below.
(A) The initiation of the NPA resolution process has brought in a certain degree of rigour, but it still lacks the credibility to be called a bold or successful initiative. 
(B) The RBI is doing its best, and even stepping into executive functions like scrutinizing NPA accounts and issuing directives to banks. 
(C) It should evaluate the bottlenecks within its domain and bring in the appropriate enablers to help resolve the NPAs at the earliest.
(D) As they say, you can lead a horse to water, but cannot force it to drink. 
(E) The banks are taking the required actions to the extent of their respective abilities and governing atmosphere.
(F) However, the government has not yet stepped up to the requirements. 

Q6. Which of the following is the THIRD sentence of the paragraph so formed?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S6. Ans. (e)
Sol. The correct sequence to form a meaningful paragraph is DAEBFC.

Q7. Which of the following is the FIRST sentence of the paragraph so formed?
(a) D
(b) F
(c) E
(d) A
(e) B

S7. Ans. (a)
Sol. The correct sequence to form a meaningful paragraph is DAEBFC.

Q8. Which of the following is the SIXTH (LAST) sentence of the paragraph so formed?
(a) E
(b) C
(c) D
(d) F
(e) B

S8. Ans. (b)
Sol. The correct sequence to form a meaningful paragraph is DAEBFC.

Q9. Which of the following is the SECOND sentence of the paragraph so formed?
(a) F
(b) D
(c) A
(d) B
(e) E

S9. Ans. (c)
Sol. The correct sequence to form a meaningful paragraph is DAEBFC.

Q10. Which of the following is the FOURTH sentence of the paragraph so formed?
(a) B
(b) D
(c) F
(d) A
(e) C

S10. Ans. (a)
Sol. The correct sequence to form a meaningful paragraph is DAEBFC.


Print Friendly and PDF