English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 ( Error Detection )


Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Phrase Fillers)


This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

35 Days Study Plan For SBI Clerk- Day 8

Directions (1-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any)

Q1. The majority of the population believes (a) / that the stock market is recovered (b) / and it is the (c) / right time to buy shares. (d) / No error (e)

S1. Ans.(b)
Sol. When some work is completed in recent past, Present Perfect should be used. The structure of the sentence is:
Subject + has/have + Past Participle (V₃)

Hence, ‘that the stock market has recovered’ or that the stock market is recovering’ will be a correct usage.

Q2. Seema’s new office is close (a) / to her residence so (b) / she will not longer (c) / have to travel by train. (d) / No error (e)

S2. Ans.(c)
Sol. Idiom ‘no/any longer’ is: used to say that something which was possible or true before, is not now.

Hence, ‘she will no longer’ will be a correct usage.

Q3. To the present guidelines, (a) / the bank is required to obtain (b) / a photograph from the person (c) / who wishes to open an account. (d) / No error (e)

S3. Ans.(a)

Sol. The group of words ‘To the present guidelines’ should be replaced by ‘Under the present/latest/new guidelines or According to the present/ latest/new guidelines.

Q4. Chetan puts in a lot (a) / of effort to ensure (b) / that the scheme was (c) / launched in March. (d) / No error (e)

S4. Ans.(c)

Sol. Here, Present Indefinite (Passive) should be used. We notice a definite programme. Hence, ‘that the scheme is launched in March’ will be a correct usage.

Q5. As our economy is (a) / experiencing a recession, banks (b) / have became very cautious (c) / about giving loans. (d) / No error (e)

S5. Ans.(c)
Sol. The structure of the sentence in Present Perfect Tense is:
Subject + has/have + V₃

Hence, ‘banks have become very cautious’ will be a correct usage.

Q6. After retiring she spent (a) / most of her time teaching young (b) / doctors and motivating themselves (c) / to work in rural areas. (d) / No error (e)

S6. Ans.(c)

Sol. Here, the Objective case should be used. Hence, ‘doctors and motivating them’ should be used.

Q7. Since this foreign bank has (a) / not performed very good this year (b) / it will not be setting (c) / up any new branch. (d) / No error (e)

S7. Ans.(b)

Sol. Word ‘well’ is used as an Adverb. Hence, ‘not performed very well this year’ will be a correct usage.

Q8. Our Chairman is deeply concerned (a) / about the environment (b) / and plans to take some steps to reduce the (c) / pollution caused by our factories. (d) / No error (e) 

S8. Ans.(d)

Sol. The group of words ‘pollution caused by these/the factories’ will be a correct usage.

Q9. He was afraid that his parents (a) / would not allow him to (b) / make the film so he did (c) / not tell them about it. (d) / No error (e) 

S9. Ans.(e)
Sol. No error

Q10. I was previously posted (a) / in Singapore and it (b) / took me a long time (c) / to accustom to the food. (d) / No error (e) 

S10. Ans.(d)
Sol. Here, ‘to accustom myself to the food/to get accustomed to the food’ will be a correct usage.

Q11. Non-communicable diseases (a)/ often require (b)/ long term and expensive interventions which (c)/ poor people cannot afford. (d) No error (e)

S11. Ans.(e)

Sol. No Error

Q12. A leader is a group member which (a)/ exerts profound influence (b)/ on the behavior and attitudes (c)/ of other members of the group. (d) No error (e)

S12. Ans.(a)

Sol. Here leader is an animated being. Hence, A leader is a group member who — should be used.

Q13. One of the foremost (a)/ challenges face (b)/ the company is to (c)/ attract and retain talent (d) No error (e).

S13. Ans.(b)

Sol. Here, challenges faced by — should be used.

Q14. Our country can contribute (a)/ to the mitigation of global warming (b)/ by protecting forests (c)/ and starting at afforestation programme. (d) No error (e)

S14. Ans.(d)
Sol. D; ‘At’ is redundant.

Q15. Santosh succeed (a)/ due to the encouragement (b)/ of friends, relatives (c)/ and well-wishers. (d) No error (e)

S15. Ans.(a)
Sol. Here, Simple Past i.e. Santosh succeeded — should be used.



You May also like to Read: