English Questions For Syndicate Bank and Canara Bank PO 2018

Dear Aspirants,

English Questions For Syndicate Bank and Canara Bank PO 2018


This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (1-5): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence meaningful and grammatically correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required’, mark (e) as the answer.

Q1. The designs finally ready and we shall submit them for approval tomorrow, well before the specified deadline.
(a) designs finally will be
(b) designs are finally
(c) final designs
(d) designing finally
(e) No correction required

S1. Ans.(b)
Sol. The first part of the sentence shows that job is completed recently. Hence, the designs are finally …… should be used here.

Q2. Unless the government monitored the loan waiver scheme well, it is likely to be a success.
(a) For the government to monitor
(b) Unless the government monitors
(c) Though the government monitored
(d) If the government monitors
(e) No correction required

S2. Ans.(d)
Sol. It is a conditional sentence.
Hence, If the government monitors …… should be used as the structure suggests.

Q3. Many Indian companies import components from China as they are cheap compared to these manufactured locally.
(a) as they are cheap as
(b) because it is cheaper
(c) since these are cheaper
(d) which is cheap
(e) No correction required

S3. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q4. The main objective of hiring this consultant is in assessing that this data can be computerized.
(a) assessing that
(b) an assessment of
(c) to assess how
(d) for assessing that when
(e) No correction required

S4. Ans.(c)
Sol. Here, to assess how (Infinitive) should be used.

Q5. Most irrigation projects have delayed due to lack of adequate government funding.
(a) have been delayed from
(b) will be delayed for
(c) were delaying due to
(d) are delayed because of
(e) No correction required

S5. Ans.(d)
Sol. Here, are delayed because of (habitual routine) should be used.

Directions (6-10): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(A) Voluntary measures such as codes of conduct have failed to address these issues and deliver change.
(B) However they can also cause serious problems with their irresponsible behavior.
(C) Companies are a powerful forces for good.
(D) There are several instances of companies undermining worker’s rights and damaging the environment.
(E) The Companies Bill 2009 is thus a means to address issues of corporate governance and ensure companies are accountable for their financial performance and social impact.
(F) They provide jobs, boost economies and aid social and environmental development.

Q6. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
(a) B
(b) C
(c) D
(d) E
(e) F


S6. Ans.(d)
Sol. The correct sequence is CFBDAE.

Q7. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a) B
(b) C
(c) D
(d) E
(e) F

S7. Ans.(a)
Sol. The correct sequence is CFBDAE.

Q8. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement? 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S8. Ans.(a)
Sol. The correct sequence is CFBDAE.

Q9. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S9. Ans.(c)
Sol. The correct sequence is CFBDAE.

Q10. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) F

S10. Ans.(e)
Sol. The correct sequence is CFBDAE.

Directions (11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (ignore errors of punctuation, if any.)

Q11. We have recently began (a)/ the process of recruiting (b)/ insurance agents for (c)/our North-Eastern branches. (d)/ No error (e)

S11. Ans.(a)
Sol. Structure of Present Perfect:
Subject + have/has + V₃
Hence, we have recently begun …… should be used.

Q12. Despite that organisations are aware (a)/ of the importance of IT (b)/they often do not know (c)/how to deploy it effectively. (d)/No error (e)

S12. Ans.(a)
Sol.

Q13. Although interlinking of rivers can (a)/help tackle drought, the government (b)/ has not paid much (c)/ attention to this project. (d)/ No error (e)

S13. Ans.(a)
Sol. add 'the' before interlinking.

Q14. Keeping in mind that India (a)/is one of the world’s fastest (b)/ growing economies many international (c)/companies are invested in India. (d)/ No error (e)

S14. Ans.(d)
Sol. As the sense suggests, Companies are investing in India (Present Continuous) …… should be used.

Q15. Despite the merger, (a)/the airline has reported (b)/size able losses and is unable (c)/ to pay their employees. (d)/No error (e)

S15. Ans.(d)
Sol. Here the subject ‘airline’ is singular (third person).
Hence, its possessive will be ‘its’.
Hence, to pay its employees …… should be used here.


You May also like to Read: