English Quiz for BOB PO Exam: 21st July 2018

Dear Aspirants,

English Quiz for BOB PO Exam: 18th July 2018

English Quiz for Bank of Baroda(BOB) PO

This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming BOB exam.

Directions (1-5): Pick up the correct synonyms for each of the following words. 

Q1. HAUGHTY
(a) imperial
(b) imperious
(c) adamant
(d) empire
(e) None of these

S1. Ans.(b)
Sol. Imperial means of an empire or its rulers, adamant means firmly or stubbornly, determinedly.

Q2. LOQUACIOUS
(a) Victorian
(b) bombastic
(c) verbose
(d) ambiguous
(e) None of these

S2. Ans.(c)
Sol. Verbose means using or containing more words than are needed, ambiguous means having more than one meaning.

Q3. BEQUEST
(a) Parsimony
(b) matrimony
(c) heritage
(d) patrimony
(e) None of these

S3. Ans.(c)
Sol. Bequest means heritage or legacy (the leaving behind will)

Q4. RECUPERATE
(a) deteriorate
(b) lose
(c) recover
(d) worsen
(e) None of these

S4. Ans.(c)
Sol. Once I fall ill, it takes me long to recuperate. That is, I take a long time to recover my health or strength after I have been ill. Convalescence is another synonym of recuperate. Convalescence is the period or process of becoming healthy and well again after an illness or operation.

Q5. ATTENUATE
(a) repent
(b) make thin
(c) force
(d) divide
(e) None of these

S5. Ans.(b)
Sol. You are familiar with the word tenuous. Attenuate also comes from the same Latin root tenuis (=thin). If you attenuate something, you make it slender or thin; you reduce it in force or value.

Directions (6-10): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e).

Q6. He was sleeping (A) / in his room when a thief (B) / entered into his house (C) / and took away a lot of things. (D) / No Error (E)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S6. Ans.(c)
Sol. Delete ‘into’.

Q7. In her concluding speech (A) / she said (B) / almost nothing (C) / worth listening to. (D) / No Error (E)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S7. Ans.(d)
Sol. Delete ‘to’.

Q8. It was apparent for (A) / everyone present (B) / that if the patient did not receive (C) / immediate medical aid he would die. (D) / No Error (E)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S8. Ans.(a)
Sol. Change it to ‘apparent to’.

Q9. He proposed me (A) / that we should go to the Disco (B) / and then have (C) / dinner at a restaurant. (D) / No Error (E)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S9. Ans.(a)
Sol. Change it to ‘Proposed to’.

Q10. There appears (A) / to be a little liaison (B) / among the (C) / two groups of the society. (D) / No error (E)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S10. Ans.(c)
Sol. Change ‘among’ to ‘between’. Between is used for two.

Directions (11-15): Below each sentence are given four possible substitutions for the bold part. If one of them (a), (b), (c) or (d) is better than the bold part, indicate your response against the corresponding letter (a), (b), (c) or (d). (f none of the substitutions improves the sentence, indicate (e) as your response. Thus a ‘No’ improvement’ response will be signified by the letter (e). 

Q11. The father together with his sons and daughters have gone to see a film.
(a) are gone
(b) has gone
(c) is gone
(d) is going
(e) No improvement

S11. Ans.(b)
Sol. ‘has gone’ should replace the bold part as it contains the format of the subject-verb agreement in which verb comes according to the first sentence.

Q12. The stranger asked the little girl what is her name.
(a) What her name is
(b) What her name was
(c) What was her name
(d) Her name is what
(e) No improvement

S12. Ans.(b)
Sol. As the sentence is in the indirect form of the narration, it should be in the same form as given in option (b)

Q13. The honorable court had taken a leniency view because the accused had no previous criminal record.
(a) had viewed leniency
(b) had taken a leniency viewing
(c) had taken a lenient view
(d) took a lenient view
(e) No improvement

S13. Ans.(c)
Sol. ‘Leniency’ is not the grammatically correct word to be used. The correct word is lenient and the only answer choice which uses this word is option (c).

Q14. The government should launch such projects which should reversible the destructive cycle of flood and drought.
(a) should have reversible
(b) should be reverse
(c) should have been reverse
(d) should reverse
(e) No improvement

S14. Ans.(d)
Sol. ‘should reverse’ is the correct alternative that will make the sentence grammatically and contextually meaningful.

Q15. A committee comprising eminent experts from various fields were setting up.
(a) was set up
(b) were being set up
(c) was setting up
(d) has being set up
(e) No improvement

S15. Ans.(a)
Sol. Only the first answer choice fits correctly because the sentence is in the past tense where the action ‘that is of setting up the committee’ is already over.




You May also like to Read:




Print Friendly and PDF