english test


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.






Directions(1-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 10. They are to be filled with one of the words given in the options against each of the respective numbers below the passage. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q1. A wealthy man ___1___ an old scholar to wean his son away from his bad habits. The scholar ___2___ the youth for a stroll through a garden. Stopping suddenly, he asked the boy to pull out a tiny ___3___ growing there. The youth held the plant between his thumb and forefinger and ___4___ it out. The old man then asked him to pull out a slightly bigger plant. The youth pulled hard and the plant ___5___ out, roots and all. “Now pull out that one,” said the old man pointing to a bush. The boy had to use all his ___6___ to pull it out. “Now take this one out,” said the old man, indicating a guava ___7___. The youth grasped the trunk and ___8___ to pull it out. But it would not budge. “It’s ___9___,” said the boy, panting with the effort. “So it is with bad habits,” said the sage. “When they are young it is easy to pull them out but when they take hold they cannot be ___10___.”
Asking
Treated
Requested
Ordering
Took

Solution:
In the context of the passage the best choice for the given blank is ‘requested’ and hence the option (c) is the correct answer here.

Q2. A wealthy man ___1___ an old scholar to wean his son away from his bad habits. The scholar ___2___ the youth for a stroll through a garden. Stopping suddenly, he asked the boy to pull out a tiny ___3___ growing there. The youth held the plant between his thumb and forefinger and ___4___ it out. The old man then asked him to pull out a slightly bigger plant. The youth pulled hard and the plant ___5___ out, roots and all. “Now pull out that one,” said the old man pointing to a bush. The boy had to use all his ___6___ to pull it out. “Now take this one out,” said the old man, indicating a guava ___7___. The youth grasped the trunk and ___8___ to pull it out. But it would not budge. “It’s ___9___,” said the boy, panting with the effort. “So it is with bad habits,” said the sage. “When they are young it is easy to pull them out but when they take hold they cannot be ___10___.”
Took
Hit
Request
Sentenced
Picked

Solution:
All the options given here, except option (a), are completely out of context and would make the sentence grammatically incorrect as well as meaningless. Hence the correct answer choice here is ‘took’, i.e, option (a).

Q3. A wealthy man ___1___ an old scholar to wean his son away from his bad habits. The scholar ___2___ the youth for a stroll through a garden. Stopping suddenly, he asked the boy to pull out a tiny ___3___ growing there. The youth held the plant between his thumb and forefinger and ___4___ it out. The old man then asked him to pull out a slightly bigger plant. The youth pulled hard and the plant ___5___ out, roots and all. “Now pull out that one,” said the old man pointing to a bush. The boy had to use all his ___6___ to pull it out. “Now take this one out,” said the old man, indicating a guava ___7___. The youth grasped the trunk and ___8___ to pull it out. But it would not budge. “It’s ___9___,” said the boy, panting with the effort. “So it is with bad habits,” said the sage. “When they are young it is easy to pull them out but when they take hold they cannot be ___10___.”
Tree
Wheat
Grass
Plant
Seed

Solution:
The line following blank ‘3’ clearly mentions a ‘pant’, hence the correct answer choice here is option (d).

Also, adjective ‘tiny’ and article ‘a’ are used just before the blank – a tree never takes the adjective ‘tiny’ with it, and article ‘a’ is never used for ‘grass’.

Q4. A wealthy man ___1___ an old scholar to wean his son away from his bad habits. The scholar ___2___ the youth for a stroll through a garden. Stopping suddenly, he asked the boy to pull out a tiny ___3___ growing there. The youth held the plant between his thumb and forefinger and ___4___ it out. The old man then asked him to pull out a slightly bigger plant. The youth pulled hard and the plant ___5___ out, roots and all. “Now pull out that one,” said the old man pointing to a bush. The boy had to use all his ___6___ to pull it out. “Now take this one out,” said the old man, indicating a guava ___7___. The youth grasped the trunk and ___8___ to pull it out. But it would not budge. “It’s ___9___,” said the boy, panting with the effort. “So it is with bad habits,” said the sage. “When they are young it is easy to pull them out but when they take hold they cannot be ___10___.”
Pushed
Pulled
Pick
Torn
Crashed

Solution:
The correct choice here is ‘pulled’. To pull something out means to withdraw something from someone or something.

In the given statement pulling out is used for taking out a tiny plant from the ground.

Q5. A wealthy man ___1___ an old scholar to wean his son away from his bad habits. The scholar ___2___ the youth for a stroll through a garden. Stopping suddenly, he asked the boy to pull out a tiny ___3___ growing there. The youth held the plant between his thumb and forefinger and ___4___ it out. The old man then asked him to pull out a slightly bigger plant. The youth pulled hard and the plant ___5___ out, roots and all. “Now pull out that one,” said the old man pointing to a bush. The boy had to use all his ___6___ to pull it out. “Now take this one out,” said the old man, indicating a guava ___7___. The youth grasped the trunk and ___8___ to pull it out. But it would not budge. “It’s ___9___,” said the boy, panting with the effort. “So it is with bad habits,” said the sage. “When they are young it is easy to pull them out but when they take hold they cannot be ___10___.”
Hit
Came
Brought
Took
Fall

Solution:
The only correct choice here is option (b), rest all options do not fit-in in the context of the sentence.

Q6. A wealthy man ___1___ an old scholar to wean his son away from his bad habits. The scholar ___2___ the youth for a stroll through a garden. Stopping suddenly, he asked the boy to pull out a tiny ___3___ growing there. The youth held the plant between his thumb and forefinger and ___4___ it out. The old man then asked him to pull out a slightly bigger plant. The youth pulled hard and the plant ___5___ out, roots and all. “Now pull out that one,” said the old man pointing to a bush. The boy had to use all his ___6___ to pull it out. “Now take this one out,” said the old man, indicating a guava ___7___. The youth grasped the trunk and ___8___ to pull it out. But it would not budge. “It’s ___9___,” said the boy, panting with the effort. “So it is with bad habits,” said the sage. “When they are young it is easy to pull them out but when they take hold they cannot be ___10___.”
Mind
Knowledge
Strength
Contacts
Wit

Solution:
The tone and trajectory of the passage clearly indicates that the scholar gradually increases the task for the young boy, moving from a tiny plant to a guava tree so that he has to put more effort (force). Hence the correct answer choice here is option (c).

Q7. A wealthy man ___1___ an old scholar to wean his son away from his bad habits. The scholar ___2___ the youth for a stroll through a garden. Stopping suddenly, he asked the boy to pull out a tiny ___3___ growing there. The youth held the plant between his thumb and forefinger and ___4___ it out. The old man then asked him to pull out a slightly bigger plant. The youth pulled hard and the plant ___5___ out, roots and all. “Now pull out that one,” said the old man pointing to a bush. The boy had to use all his ___6___ to pull it out. “Now take this one out,” said the old man, indicating a guava ___7___. The youth grasped the trunk and ___8___ to pull it out. But it would not budge. “It’s ___9___,” said the boy, panting with the effort. “So it is with bad habits,” said the sage. “When they are young it is easy to pull them out but when they take hold they cannot be ___10___.”
Tree
Wheat
Grass
Plant
Seed

Solution:
The next line talks about the ‘trunk’ and also, from the trajectory of the passage it is very clear that the correct choice here, which makes the passage contextually as well as grammatically correct, is ‘tree’. Hence option (a) is the correct answer.

Q8. A wealthy man ___1___ an old scholar to wean his son away from his bad habits. The scholar ___2___ the youth for a stroll through a garden. Stopping suddenly, he asked the boy to pull out a tiny ___3___ growing there. The youth held the plant between his thumb and forefinger and ___4___ it out. The old man then asked him to pull out a slightly bigger plant. The youth pulled hard and the plant ___5___ out, roots and all. “Now pull out that one,” said the old man pointing to a bush. The boy had to use all his ___6___ to pull it out. “Now take this one out,” said the old man, indicating a guava ___7___. The youth grasped the trunk and ___8___ to pull it out. But it would not budge. “It’s ___9___,” said the boy, panting with the effort. “So it is with bad habits,” said the sage. “When they are young it is easy to pull them out but when they take hold they cannot be ___10___.”
Tired
Practised
Tiered
Tried
None of these

Solution:
The correct answer choice here is, ‘tried’.

Q9. A wealthy man ___1___ an old scholar to wean his son away from his bad habits. The scholar ___2___ the youth for a stroll through a garden. Stopping suddenly, he asked the boy to pull out a tiny ___3___ growing there. The youth held the plant between his thumb and forefinger and ___4___ it out. The old man then asked him to pull out a slightly bigger plant. The youth pulled hard and the plant ___5___ out, roots and all. “Now pull out that one,” said the old man pointing to a bush. The boy had to use all his ___6___ to pull it out. “Now take this one out,” said the old man, indicating a guava ___7___. The youth grasped the trunk and ___8___ to pull it out. But it would not budge. “It’s ___9___,” said the boy, panting with the effort. “So it is with bad habits,” said the sage. “When they are young it is easy to pull them out but when they take hold they cannot be ___10___.”
Easy
Moderate
Impossible
Doable
Wide

Solution:
The previous line before the blank says that the guava tree did not budge despite the boy’s efforts. Hence the most suitable choice here is ‘impossible’.

Q10. A wealthy man ___1___ an old scholar to wean his son away from his bad habits. The scholar ___2___ the youth for a stroll through a garden. Stopping suddenly, he asked the boy to pull out a tiny ___3___ growing there. The youth held the plant between his thumb and forefinger and ___4___ it out. The old man then asked him to pull out a slightly bigger plant. The youth pulled hard and the plant ___5___ out, roots and all. “Now pull out that one,” said the old man pointing to a bush. The boy had to use all his ___6___ to pull it out. “Now take this one out,” said the old man, indicating a guava ___7___. The youth grasped the trunk and ___8___ to pull it out. But it would not budge. “It’s ___9___,” said the boy, panting with the effort. “So it is with bad habits,” said the sage. “When they are young it is easy to pull them out but when they take hold they cannot be ___10___.”
Relieved
Released
Uprooted
Cut
Break

Solution:
The most, grammatically as well as contextually, appropriate answer choice for the given question is ‘uprooted’. Hence, option (c) is the right answer.

Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

A. The pressure on children in Delhi, he says, is particularly severe: “Most of the parents are migrants from the rural areas. 
B. annoyingly far behind Pakistan (75th). The problem, says C.S. Verma, Kautilya Government Sarvodaya Boys’ Senior Secondary School’s head teacher, 
C. India comes 133rd out of 156 in the UN’s most recent World Happiness Report, the lowest out of the six South Asian countries included and 
D. They reside in the slums and are determined that their children should not stay there.
E. is India’s huge population: “More people means more competition, more competition means more stress.” 

Q11. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E

Solution:
The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –

India comes 133rd out of 156 in the UN’s most recent World Happiness Report, the lowest out of the six South Asian countries included and annoyingly far behind Pakistan (75th). The problem, says C.S. Verma, Kautilya Government Sarvodaya Boys’ Senior Secondary School’s head teacher, is India’s huge population: “More people means more competition, more competition means more stress.” The pressure on children in Delhi, he says, is particularly severe: “Most of the parents are migrants from the rural areas. They reside in the slums and are determined that their children should not stay there.

Therefore, the correct sequence would be, CBEAD. Hence the correct answer here is option (e)

Q12. Which of the following will be the FIFTH (LAST) sentence after the rearrangement?
C
B
E
D
A

Solution:
The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –

India comes 133rd out of 156 in the UN’s most recent World Happiness Report, the lowest out of the six South Asian countries included and annoyingly far behind Pakistan (75th). The problem, says C.S. Verma, Kautilya Government Sarvodaya Boys’ Senior Secondary School’s head teacher, is India’s huge population: “More people means more competition, more competition means more stress.” The pressure on children in Delhi, he says, is particularly severe: “Most of the parents are migrants from the rural areas. They reside in the slums and are determined that their children should not stay there.

Therefore, the correct sequence would be, CBEAD. Hence the correct answer here is option (d)

Q13. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
E
C
B
A
D

Solution:
The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –

India comes 133rd out of 156 in the UN’s most recent World Happiness Report, the lowest out of the six South Asian countries included and annoyingly far behind Pakistan (75th). The problem, says C.S. Verma, Kautilya Government Sarvodaya Boys’ Senior Secondary School’s head teacher, is India’s huge population: “More people means more competition, more competition means more stress.” The pressure on children in Delhi, he says, is particularly severe: “Most of the parents are migrants from the rural areas. They reside in the slums and are determined that their children should not stay there.

Therefore, the correct sequence would be, CBEAD. Hence the correct answer here is option (c)

Q14. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E

Solution:
The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –

India comes 133rd out of 156 in the UN’s most recent World Happiness Report, the lowest out of the six South Asian countries included and annoyingly far behind Pakistan (75th). The problem, says C.S. Verma, Kautilya Government Sarvodaya Boys’ Senior Secondary School’s head teacher, is India’s huge population: “More people means more competition, more competition means more stress.” The pressure on children in Delhi, he says, is particularly severe: “Most of the parents are migrants from the rural areas. They reside in the slums and are determined that their children should not stay there.

Therefore, the correct sequence would be, CBEAD. Hence the correct answer here is option (a)

Q15. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
B
C
A
E
D

Solution:
The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –

India comes 133rd out of 156 in the UN’s most recent World Happiness Report, the lowest out of the six South Asian countries included and annoyingly far behind Pakistan (75th). The problem, says C.S. Verma, Kautilya Government Sarvodaya Boys’ Senior Secondary School’s head teacher, is India’s huge population: “More people means more competition, more competition means more stress.” The pressure on children in Delhi, he says, is particularly severe: “Most of the parents are migrants from the rural areas. They reside in the slums and are determined that their children should not stay there.

Therefore, the correct sequence would be, CBEAD. Hence the correct answer here is option (b)

               




    
You May also like to Read:

         


Print Friendly and PDF

No comments