English TOD




Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement.
Bombay Black — the debut collection of Chamar Studio’s __(1)__ line of handbags, wallets and belts — is crafted using recycled rubber tyre sheets. Mumbai-based founder and artist Sudheer Rajbhar previously used the material (which is fire and waterproof) in an installation piece that was __(2)__ on the demolition of slums in the city. “I used the rubber sheets to make bags filled with letters and pieces of debris I had collected from the __(3)__ slums around town,” he shares. “I was in Dharavi one day when I realised that the beef ban (the 2015 Maharashtra state law __(4)__ the slaughter of cows) had created a __(5)__ of leather in the community; almost all tanneries had shut shop to become godowns, and the artisans — mostly Dalit — were out of work.”

Q1.
moralist
minimalist
minimalism
maximalist
maximum
Solution:
'minimalist' means relating to minimalism. Here, the debut collection is limited which has been called as 'minimalist'.

Q2.
related
stand
rotated
revolved
centered
Solution:
'centered' refers to have or cause to have (a specified concern or theme). The installation piece was based/centered on the theme of the demolition of the slums.

Q3.
cleared-up
cleared-down
cleared-away
cleared-by
cleared-off
Solution:
'cleared-off' is a phrase which means to remove something, often multiple objects, from a particular place or surface. Here, the debris which has been taken from the removed slums has been talked about.

Q4.
stating
making
allowing
prohibiting
creating
Solution:
'prohibiting' means formally forbid someone from doing something. Here, the law of prohibition of slaughter of cow has been mentioned.

Q5.
allowance
deficiency
shortage
supply
scarce
Solution:
'shortage' as the implementation of the law has created the shortage of the leather in the community.

Directions (6-10): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences given below .i.e. one of the sentences can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences.

Q6. Portion control was something I was not even ___________. My world began and ended with food.

aware off
aware of
aware in
aware to
aware by
Solution:
'aware of' because as per the context, 'aware' will be followed by the preposition 'of' which means having knowledge or perception of a situation or fact.

Q7. My friends from that time still remember that after dinner we’d all _____________ in some one person’s room and my deal was that they were welcome to eat it as long as they opened that nail-fracturing tin, swept up the crumbs and ensured not a drop of oil fell anywhere.
hang off
hang in
hang up
hang down
hang around
Solution:
'hang around' means loiter; wait around. As per the context, this is the best suited alternative.

Q8. It is in times of plenty that water must be stocked up for times of shortage. Every building, especially those not connected to the city ___________, can become their own water suppliers and waste-water managers.
commodities
utilities
community
societal
area
Solution:
'utilities' means something useful.

Q9. Fortunately, one had the opportunity to witness this at another venue that was more ___________ to a production that seeks to understand a well-known and course-changing incident from the Mahabharata.
conducive
conduction
productive
relation
inductive
Solution:
'conducive' means making a certain situation or outcome likely or possible.

Q10. Examining development information for 26 additional species of clownfish, researchers observed that at least nine species have more stripes as juveniles than they do as adults, which prompted researchers to investigate the development of stripes across the ___________ of clownfish.
origin
inception
revolution
evolution
extension
Solution:
'evolution' means the gradual development of something.

Directions (11-15): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word.

Q11. (I) Lightening flashed in the east and thunder rumbled a __________ threat.
(II) His name is permanently associated with a __________ publication, written in 1568.

lately
belated
posthumous
antemortem
postmortem
Solution:
posthumous- occurring, awarded, or appearing after the death of the originator.

Q12. (I) Matter was a potentially ____________ element. 
(II) Grindal himself was, however, inclined to be ___________ from different motives.
cooperative
amiable
yielding
recalcitrant
polite
Solution:
recalcitrant- having an obstinately uncooperative attitude towards authority or discipline.

Q13. (I) Speaking generally, it is ____________ that the water supply of Jerusalem in ancient times was better than it is at present. 
(II) It is ____________ that very little of this moral legislation was enforced in practice, though special efforts were made under the government of the major-generals.
probability
credibly
potentially
probable
predict
Solution:
probable- likely to happen or be the case.

Q14. (I) The __________ of war, now that is inevitable. 
(II) Darian had quieted as the scenes of his violent __________ played through her dreams.
formation
creation
nativity
birth
demise
Solution:
demise- a person's death.

Q15. (I) He still knew the undergraduates individually, and watched their progress with a ___________ eye. 
(II) You will have to be ____________ in your work in order to earn an A in this class.
unready
vigilant
unconscious
prepared
dazed
Solution:
vigilant- paying close attention usually for the purpose of anticipating approaching danger or opportunity.