00:00:00

Q1. A worldwide financial messaging network which exchanges messages between banks and financial institutions is known as _________
SWIFT
Basel
RTGS
NEFT
AIIB
Solution:
Society for Worldwide Inter bank Financial Telecommunication (SWIFT) code . An internationally-recognized identification code for banks around the world. SWIFT codes are most commonly used for international wire transfers and are comprised of 8 or 11 alphanumeric characters.

Q2. Which of the following is not a ‘Money Market Instrument’?
Treasury Bills
Commercial Paper
Certificate of Deposit
Equity Shares
None of the given options is true
Solution:
There are several money market instruments, including treasury bills, commercial paper, bankers’ acceptances, deposits, certificates of deposit, bills of exchange, repurchase agreements.

Q3. The Indo-Mongolian Joint Military Exercise 2017 has begun recently at Vairengte in Mizoram. What is the name of this joint exercise?
Indo-Mongolian-X
Exercise Al-Nagah-XI
Exercise Xonore-X
Exercise Tiger Roar-XII
Exercise Nomadic Elephant-XII
Solution:
The Indo-Mongolian Joint Military Exercise 2017 has begun recently at Vairengte in Mizoram. Exercise Nomadic Elephant-XII is the name of this joint exercise.

Q4. Mercedes' British Formula One racer Lewis Hamilton defeated Ferrari's four-time Formula One World Champion Sebastian Vettel to lift his _______ title at the Chinese Grand Prix.
Seventh
Sixth
Third
Fifth
Eighth
Solution:
Mercedes' British Formula One racer Lewis Hamilton defeated Ferrari's four-time Formula One World Champion Sebastian Vettel to lift his fifth title at the Chinese Grand Prix.

Q5. The government has appointed retired Supreme Court judge Shiva Kirti Singh as the next chairman of TDSAT. What does 'A' stands for in TDSAT?
Appeal
Appellant
Appellate
Appealing
Association
Solution:
The government has appointed retired Supreme Court judge Shiva Kirti Singh as the next chairman of the Telecom Disputes Settlement & Appellate Tribunal (TDSAT) after replacing of Justice Aftab Alam who was retired in June 2016.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: In a certain code language "form panel forge consensus" is coded as "RL8 NK10 RD10 NR18 " "parties have decided their" is coded as "RR14 VD8 CC14 EQ10 " "has asked him stay " is coded as"SR6 KC10 ML6 AX8" 
Q6.What is the code for ‘candidate’ in the given code language?
ND18
MD18
ND19
NE18
None of these
Solution:
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-

Q7. What is the code for ‘significant' in the given code language?
GS22
GH22
GS21
HS22
None of these

Q8. What may be the possible code for ‘especially’ in the given code language?
QX20
PX20
PX21
QX20
None of these

Q9. What may be the possible code for ‘political’ in the given code language?
KK18
LK18
LL18
LK19
None of these

Q10. What is the code for ‘factions' in the given code language?
DR16
RR16
CR16
CR15
None of these

Q11. The cost of etching a glass with design varies directly as the square of its area. It will cost Rs. 8000 to etch a glass plate of 1m × 1m dimension. What would be the loss to the artist if he were to etch 4 pieces of dimension 1/2 m×1/2 m instead of the 1m × 1m piece?
Rs 5000
Rs 4000
Rs 2000
Rs 6000
None of these
Solution:
Q12. If the cost of using air conditioner is directly proportional to the time for which it is used, inversely proportional to the number of stars given to it and directly proportional to its power in terms of tonns. It cost Rs 150 if a 2 star air conditioner of 2 tonns is used for 10 hrs. Then how much will it cost if a 3 star air conditioner of 1.5 tonns is used for 8 hours.
Rs 80
Rs 50
Rs 100
Rs 60
None of these
Solution:

Q13. A contractor employed 25 laborers on a job. He was paid Rs 275 for the work. After retaining 20% of this sum, he distributed the remaining amount amongst the laborers. If the number of male to female laborers was in the ratio 2 : 3 and their wages in the ratio 5 : 4, what wages did a female laborer get?
Rs 15
Rs 8
Rs 14
Rs 10
None of these
Solution:

Q14. A and B are two alloys of gold and copper prepared by mixing metals in the ratio 7 : 2 and 7 : 11 respectively. If equal quantities of the alloys are melted to form a third alloy C, the ratio of gold and copper in C will be:
5 : 7
5 : 9
7 : 5
9 : 5
None of these
Solution:

Q15. Divide Rs 671 among A, B, C such that if their shares be increased by Rs 3, Rs 7 and Rs 9 respectively, the new shares shall be in the ratio 1 : 2 : 3.
Rs 112, Rs 223, Rs 336
Rs 114, Rs 221, Rs 336
Rs 112, Rs 227, Rs 332
Rs 114, Rs 223, Rs 334
None of these
Solution:

Direction (16-18): There are sets of four statements in question given below which when connected using the correct sentence structure forms a complete single sentence without altering the meaning of the sentences given in the question. There are four options given below the question, choose the sentence that forms the correct formation of single sentence which is both grammatically correct and contextually meaningful. If none follows, choose (e) as your answer. 
Q16. Farmers are unable to get a gainful return; it is due to price crash, poor marketing facilities, rising credit burden, increasing cost of inputs and frequent occurrence of natural calamities; so they look for support from various quarters in agricultural distress; it is often viewed as a short-term phenomenon.
Farmers are unable to get a gainful return which is a short-term phenomenon because they look for support from various quarters in agricultural distress it is due to price crash, poor marketing facilities, rising credit burden, increasing cost of inputs and frequent occurrence of natural calamities.
Price crash, poor marketing facilities, rising credit burden, increasing cost of inputs and frequent occurrence of natural calamities make farmers look for support from various quarters in agricultural distress and are unable to get a gainful return which is a short-term phenomenon.
Agricultural distress is often viewed as a short-term phenomenon in which farmers look for support from various quarters on account of being unable to get a gainful return due to price crash, poor marketing facilities, rising credit burden, increasing cost of inputs and frequent occurrence of natural calamities.
A short-term phenomenon is due to price crash, poor marketing facilities, rising credit burden, increasing cost of inputs and frequent occurrence of natural calamities and farmers are unable to get a gainful return so they look for support from various quarters in agricultural distress.
None of these.
Solution:
Among the given options, all sentences, except (c) are either contextually different or grammatically incorrect. Only sentence (c) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q17. The RBI has acknowledged that vegetable prices dipped more sharply; because of ‘ire sales’ following demonetisation; vegetable prices were already falling; pulses are cheaper because of high output on top of imports.
The RBI has acknowledged that vegetable prices were already falling and pulses are cheaper because of high output on top of imports and ‘ire sales’ following demonetisation.
Vegetable prices were already falling and pulses were cheaper because of high output on top of imports so RBI has acknowledged that vegetable prices dipped more sharply because of ‘ire sales’ following demonetisation.
Pulses are cheaper because of high output on top of imports and RBI has acknowledged that vegetable prices dipped more sharply because of ‘ire sales’ following demonetisation because vegetable prices were already falling.
The RBI has acknowledged that already falling vegetable prices dipped more sharply because of ‘ire sales’ following demonetisation and pulses are cheaper because of high output on top of imports.
None of these.
Solution:
Among the given options, all sentences, except (d) are either contextually different or grammatically incorrect. Only sentence (d) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q17. The NSSO is a unique agency in the world in so far; it is because the collection and analysis of socioeconomic and demographic data are concerned covering the entire country in a continual and routine manner reaching down to the grass-root level; it was initially established as a division of ISI; NSSO recently became an integral part of the Ministry of Planning.
The NSSO is a unique agency in the world in so far because the collection and analysis of socioeconomic and demographic data are concerned covering the entire country in a continual and routine manner reaching down to the grass-root level which was initially established as a division of ISI and becomes a part of the Ministry of Planning.
The NSSO is a unique agency in the world in so far established as a division of ISI because the collection and analysis of socioeconomic and demographic data are concerned covering the entire country in a continual and routine manner reaching down to the grass-root level and recently became an integral part of the Ministry of Planning.
A unique agency in the world in so far because the collection and analysis of socioeconomic and demographic data are concerned covering the entire country in a continual and routine manner reaching down to the grass-root level, NSSO because it recently became an integral part of the Ministry of Planning.
The NSSO, initially established as a division of ISI, soon became an integral part of the Ministry of Planning and is a unique agency in the world in so far as the collection and analysis of socioeconomic and demographic data are concerned covering the entire country in a continual and routine manner reaching down to the grass-root level.
None of these.
Solution:
Among the given options, all sentences, except (d) are either contextually different or grammatically incorrect. Only sentence (d) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Direction (19-20): The following questions consist of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e) i.e. No correction required as your answer. 
Q19. The non-availability of remunerative prices on (I)/farmers on agricultural produce is a vexed issue and (II)/emerge as the prime issue in various research studies wherein farmers are asked to rank production constraints. (III) 
(I) The non-availability of remunerative prices to 
(II) farmers on agricultural produce are vexed issue and 
(III) emerges as the prime issue in various research studies wherein farmers are asked to rank production constraints.
Only (III)
Only (II)
(I) and (III)
All (I) (II) and (III)
No correction required
Solution:
In the first part of the sentence, ‘prices on’ should be replaced by ‘prices to’. In part (III), 'emerges' is to be used to make the sentence grammatically correct.

Q20. Cricket has become a marker of the state of political relations (I)/between the two countries and has been (II)/used as a diplomatic tool by leaders from both the sides. (III) 
(I) Cricket has became a marker of the state of political relations 
(II) between the two countries and had been 
(III) used as a diplomatic tool by leaders for both the sides.
Only II
Only (III)
(II) and (III)
All (I) (II) and (III)
No correction required
Solution:
All the three parts of the given sentence are correct, hence, no correction is required.