00:00:00

Q1. Name the first state Police Officer of Nagaland who has been awarded one of the nations' military honour, ‘Shaurya Chakra’, recently by the Government of India.
Nara Karom
Atu Zumvu
Jong Kayi
Somvi Bihu
Ragi Kom
Solution:
For the first time since Nagaland officially gained recognition as a state, a state Police Officer Atu Zumvu has been awarded one of the nations' military honour, ‘Shaurya Chakra’.

Q2. Maria Yuryevna Sharapova is a Russian professional?
Cricket Player
Football Player
Chess Player
Badminton Player
Tennis Player
Solution:
Maria Yuryevna Sharapova is a world renowned professional tennis player who hails from Russia. She started her professional tennis career at the age of 14 and despite suffering from multiple injuries during the course of her career, Maria Sharapova is one of the few woman tennis players to earn many accolades and retain her position in the sport.

Q3. Bharatiya Mahila Bank (BMB) recently merged with which of the following public sector bank?
Punjab National Bank
Bank of India
Bank of Baroda
State Bank of India
None of the given options is true
Solution:
The State Bank of India (SBI) has merged its operations with its four associate banks and the BharatiyaMahila Bank, in a move that will create one of the top 50 banks in the world.

Q4. Uganda is a landlocked country in East Africa whose diverse landscape encompasses the snow-capped Rwenzori Mountains and immense Lake Victoria. What is the capital city of Uganda?
Lima
Kampala
Hawana
Rome
None of the given options is true
Solution:
Kampala is the capital and largest city of Uganda. The city is divided into five boroughs that oversee local planning: Kampala Central Division, Kawempe Division, Makindye Division, Nakawa Division, and Lubaga Division. The city is coterminous with Kampala District.

Q5. When there is a difference between all receipts and expenditure of the Govt. of India, both capital and revenue it is called _______
Income Deficit
Fiscal Deficit
Budgetary Deficit
All of the Above
None of the given options is true
Solution:
A budget deficit occurs whenever a government spends more than it makes, which is nearly every year. Budgetary deficit is the difference between all receipts and expenses in both revenue and capital account of the government.

Q6. If ‘A + B’ means that A is the mother of B, A ÷ B means that A is the brother of B, A × B means that A is the son of B, A – B means that A is the sister of B, which of the following means that C is the sister of D?
C – P ÷ D
P + D ÷ C
D × P – C
D – C × P
None of these
Solution:

Q7. If ‘P + Q’ means ‘P is the father of Q’, ‘P × Q’ means P is the brother of Q’; ‘P – Q’ means ‘P is the mother of Q’, then which of the following is definitely true about C – A + B?
B is the son of A
A is the son of C
B is the father of A
C is the mother of B
None of these
Solution:

Q8. Lavi walks 1 km towards East and then she turns to South and walks 5 km. Again she turns to east and walks 2 km, after this she turns to North and walks 9 km. Now, how far is she from her starting point?
3 km
4 km
5 km
7 km
None of these
Solution:
Distance between starting and final point is = 5km

Q9. From his house, Ballu went 15 km to the North. Then he turned west and covered 10 km. Then, he turned south and covered 5 km. Finally, turned to East, he covered 10 km. In which direction is he from his house?
South
West
East
North
None of these
Solution:

Q10. Chiru earns more than Chiku but not as much as Chikki. Chanki earns less than Chikki but not as less as Chiku. Ashish earns more than Chiku but not as much as Chiru. Who amongst them will be in the middle if they are ranked based on their earnings?
Chiru
Ashish
Chanki
Chiku
Data Inadequate

Q11. There are two solutions of Sulphuric Acid (acid + water) with concentration of 50% and 80% respectively. They are mixed in a certain ratio to get a 62% sulphuric acid solution. This solution is mixed with 6 litres of water to get back 50% solution. How much of the 80% solution has been used in the entire process?
4 l
5 l
10 l
12 l
None of these
Solution:

Q12. A salesman’s terms were changed from a flat commission of 5% on all his sales to a fixed salary of Rs. 1000 plus 2.5% commission on all sales exceeding Rs. 4000. If his remuneration as per the new scheme was Rs. 600 more than by the first, what was his sales worth?
Rs. 10,000
Rs. 12,000
Rs. 13,000
Rs. 5000
None of these
Solution:

Q13. What percentage of numbers from 1 to 70 have squares that end in the digit 1?
15%
20%
25%
22 %
None of these
Solution:

Q14. Anni, Binni, and Sunny are three friends. Anni and Binni are twins. Binni takes 2 days more than Sunny to complete the work. If Anni started a work and 3 days later Binni joins him, then the work gets completed in 3 more days. Working together Anni, Binni and Sunni can complete thrice the original work in 6 days. In how many days Binni can complete twice the original work with double the efficiency working alone?
4 days
5 days
6 days
8 days
None of these
Solution:

Q15. Naina and Gauri started a business in partnership by investing Rs. 10,000 and Rs. 4000 respectively. Condition of partnership is that Gauri got Rs. 100 per month for management of the business. After paying 5% interest on the capital, annual profit has been distributed in the ratio of their investment. Find the share of their profit, if the annual profit is Rs. 4000.
Rs. 2000
Rs. 2500
Rs. 1500
Rs. 1000
None of these
Solution:

(Direction 16-20): In each of these items a word or a phrase listed (a),(b),(c),(d) and (e). Choose the most appropriate word/phrase closest in the meaning to the bold word or phrase. Q16. There is not a single word that is redundant in the report.
unimportant
not needed
bombastic
flowery
captivating
Solution:
Not needed Redundant-being over what is needed Captivating-capable of attracting and holding interest; charming. Flowery-(of speech or writing) full of elaborate or literary words and phrases. Bombastic-high-sounding but with little meaning; inflated.

Q17.The country’s economy is beginning to look up now.
look clear
go down
improve
remain static
pondering
Solution:
Improve- to improve in prospects or conditions Pondering-think about (something) carefully, especially before making a decision or reaching a conclusion.

Q18. It needs an expert to decipher the secret message sent to the Army Officers during war.
swindle
decode
defy
make up
crypt
Solution:
decode-convert (a text written in code, or a coded signal) into normal language.

Q19. Bana in Sanskrit, lily in English and Prasad in Hindi are celebrated for their florid style.
ornate
refined
rich
rambling
round
Solution:
ornate-excessively intricate or elaborate.

Q20. The eyewitness testimony was incontrovertible.
disputable
debatable
unacceptable
Unquestionable
hindering
Solution:
Unquestionable-not able to be denied or disputed.

                                       

No comments