TOD



00:00:00

Q1. सार्वजानिक क्षेत्र का कौन सा बैंक ने इंट्रा-डे ट्रेडिंग में मार्केट कैपिटलाइजेशन (एम-कैप) के मामले में तेल अन्वेषण प्रमुख तेल एवं प्राकृतिक गैस निगम (ओएनजीसी) को पछाड़कर सबसे मूल्यवान सार्वजनिक क्षेत्र उपक्रम (पीएसयू) स्टॉक बन गया.
भेल
स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
एचपीसीएल
आईओसीएल
बॉब
Solution:
State Bank of India (SBI) surpassed oil exploration major Oil & Natural Gas Corporation (ONGC) to become most valued public sector undertaking (PSU) stock in terms of market capitalization (m-cap) in intra-day trade.

Q2. विश्व हेमोफिलिया दिवस विश्व स्तर पर ___________ पर मनाया जाता है.
18 अप्रैल
15 अप्रैल
21 अप्रैल
17 अप्रैल
20 अप्रैल
Solution:
World hemophilia day is observed globally on 17 April.

Q3. 2017 में, स्मारकों और स्थलों के लिए अंतर्राष्ट्रीय दिवस का विषय _____________ है।
Protect our culture
Cultural Heritage & Sustainable Tourism
The Heritage of Sports
Heritage for Future
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
In 2017, the theme of International Day for Monuments and Sites is “Cultural Heritage & Sustainable Tourism”.

Q4. निम्नलिखित में से किस इंटरनेट दिग्गज ने Areo नामक एप की शुरुआत भारत में भोजन वितरण और घरेलू सेवाएं एकत्रित करने के लिए की हैं?
Amazon
ebay
You Tube
Facebook
Google
Solution:
Google has recently launched an app aggregating food delivery and home services in India named Areo.

Q5._______ एक बैंक या अन्य वित्तीय संस्थानों द्वारा व्यक्तिगत के लिए धन की बचत और खाते में रखे गए धन पर शुद्ध ब्याज अर्जित करने के लिए प्रदान किया गया एक जमा खाता है.
सावधि जमा खाता
बचत बैंक खाता
आवर्ती खाता
चालू खाता
दिए गए विकल्पों में से कोई सही नहीं है
Solution:
A savings account is an account maintained by a bank or other financial institutions for individuals to save money and earn interest on the cash held in the account.

Directions (6-10): इनमें से प्रत्येक प्रश्न में @, #, $, % और ⋆ प्रतीकों का प्रयोग निम्न अर्थों में किया गया है:
I. ‘P @ Q’ का अर्थ है कि ‘P, Q से छोटा नहीं है’.
II. ‘P # Q’ का अर्थ है कि ‘P, Q से बड़ा नहीं है’.
III. ‘P $ Q’ का अर्थ है कि ‘P ना तो Q से छोटा है और ना ही बड़ा है’.
IV. ‘P % Q’ का अर्थ है कि ‘P ना तो Q से छोटा है और ना ही Q के बराबर है ’.
V. ‘P ⋆ Q’ का अर्थ है कि ‘P ना तो Q से बड़ा है और ना ही Q के बराबर है’.
प्रत्येक प्रश्न में चार कथन दिए गए है, जो परस्पर सम्बन्ध दर्शाते हैं, जिसके बाद चार निष्कर्ष I, II, III और IV दिए गए है. कथनों को सत्य मानते हुए दिए गए निष्कर्षों में से कौन सा निश्चित रूप से सत्य है. 

Q6. 
कथन:  
L # T, T⋆D, D @ H, H $ K 
निष्कर्ष: 
I. K ⋆ D 
II. K # D 
III. L ⋆ D
IV. K $ L

I और III सत्य है.
II और III सत्य है.
III और IV सत्य है.
I और II सत्य है.
उपरोक्त में से कोई नहीं
Solution:
I. K ⋆ D (Not True)
II. K # D(True)
III. L ⋆ D(True)
IV. K $ L (Not True)

Q7. कथन:  
E $F, F @ I, I % K, L ⋆ K 
निष्कर्ष: 
I. E @ I 
II. L ⋆ F 
III. F % K
IV. E % K

कोई सत्य नहीं है.
I और II सत्य है.
II और III सत्य है.
I, II और III सत्य है.
सभी सत्य है.
Solution:
I. E @
I (True)
II. L ⋆ F(True)
III. F % K (True)
IV. E % K (True)

Q8. कथन:  
R @ J, J⋆ F, F # M, M % V 
निष्कर्ष:
I. J % V 
II. R @ M 
III. J # V
IV. R ⋆ M

या तो I या III सत्य है.
या तो II या IV सत्य है.
II और III सत्य है.
या तो I या III और या तो II या IV सत्य है.
उपरोक्त में से कोई नहीं
Solution:
I. J % V (Not true)
II. R @ M(Not true)
III. J # V (Not true)
IV. R ⋆ M (Not true)

Q9. कथन: 
V % W, W # Z, Z @ T, T $ H 
निष्कर्ष:
I. Z % H 
II. V @ Z 
III. V ⋆ Z 
IV. W $ T
या तो II या III सत्य है.
केवल I सत्य है.
केवल IV सत्य है.
I और II सत्य है.
उपरोक्त में से कोई नहीं
Solution:
I. Z % H (Not true)
II. V @ Z(Not true)
III. V ⋆ Z(Not true)
IV. W $ T (Not true)

Q10. कथन:  
H % L, L @ Q, Q ⋆ R, R # N 
निष्कर्ष:
I. H @ Q 
II. H % Q 
III. N @ Q 
IV. N % Q
I और III सत्य है.
II और III सत्य है.
II और IV सत्य है.
सभी सत्य है.
इनमें से कोई नहीं
Solution:
I. H @ Q(Not true)
II. H % Q(True)
III. N @ Q(Not True)
IV. N % Q(True)

Direction (11-15): निम्नलिखित प्रश्नों में, दो समीकरण I और II दिए गये हैं. आपको दोनों प्रश्नों को हल करना होगा और उत्तर देना होगा.

Q11.
यदि x>y
यदि x≥ y
यदि x<y
 यदि x≤y
यदि x=y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता.
Solution:

Q12.
 यदि x>y
 यदि x≥ y
 यदि x<y
 यदि x≤y
 यदि x=y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता.
Solution:


Q13. 
 यदि x>y
 यदि x≥ y
 यदि x<y
 यदि x≤y
 यदि x=y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता.
Solution:

Q14. 
 यदि x>y
 यदि x≥ y
 यदि x<y
 यदि x≤y
 यदि x=y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता.
Solution:

Q15. 
 यदि x>y
 यदि x≥ y
 यदि x<y
 यदि x≤y
 यदि x=y या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता.
Solution:


Directions (16-20): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole. 

 Q16. A controversial plan to build an immense dam in Brazil’s rainforest was stalled when it __________ a formidable bloc of __________ in ecologists and indigenous tribes alike.
resulted, hostilities
gained, supporters
attracted, opponents
lead, protesters
drew, proponents
Solution:
Option C is the most suitable choice.

Q17. According to a recent survey, sales figures of high-end cars have seen a __________ growth in the past year, which shows that Indian consumers have __________ the impact of the recession.
unprecedented, negated
unbelievable, suffered
unusual, worsened
insignificant, endured
adequate, proven
Solution:
Options B, C and D can be eliminated logically, as they state that consumers faced negative impacts of recession and still thy purchased luxury cars. Option E can be eliminated as 'proven' is not an apt choice and can't be used as consumers never prove recession. Hence, only Option A provides coherent meaning to the passage.

Q18. The National Knowledge Commission has said that India will have to bring __________ in education if it has to emerge as the most __________ workforce of the world.
changes, biggest
reforms, talented
alleviation, skillful
quality, brighter
outcomes, demanded
Solution:
Option B is the correct choice. A, D can be eliminated as most can't be preceded by superlative or compartive form of adjectives. C can be eliminated as alleviate means to lessen.

Q19. Norway has stolen a march over other developed countries by __________ that it would reduce 40% of its greenhouse gas emissions by 2020 and __________ carbon neutral by 2030.
allowing, turn
posing, grew
estimating, exist
perceiving, arising
declaring, become
Solution:
'Steal a march on' is an idiom means to precede someone who has the same goal; to accomplish something before someone else does. So, the hidden meaning here is Norway has reacted before its fellow nations and is going to perform the necessary action in-order to become carbon-neutral in future. In Option B 'grew' is the past form of grow, hence incorrect. D can be eliminated because verb ‘ing’ form is used only when the there are simultaneous actions. E is correctly expecting the idea.

Q20. According to the language experts, children should begin talking in their mother tongue rather than a foreign language which can __________ affect their comprehension abilities leading to serious language based __________ later in their lives.
significantly, abilities
appropriately, achievements
severely, advantages
adversely, problems
positively, issues
Solution:
The sentence means that foreign language affect the students comprehending abilities and become troublesome later in their lives. A,B,C can be eliminated because it states that foreign language has a positive effect on children. D clearly states that foreign language is having a negative impact on children and will lead to complications in future.

                                       

No comments