GA 02.08.2018




Q1. India received the first-ever cargo of Liquefied Natural Gas (LNG) from _____________ as New Delhi diversifies import basket to meet its vast energy needs.
Japan
Russia
Germany
USA
Canada
Solution:
India received the first-ever cargo of Liquefied Natural Gas (LNG) from Russia as New Delhi diversifies import basket to meet its vast energy needs. State-owned gas utility GAIL India Ltd will bring the shipload of LNG from Gazprom, a Russian supplier, at Petronet LNG Ltd’s import terminal in Dahej, Gujarat.

Q2. The first official World Bicycle Day was celebrated on-
02nd June 2016
01st June 2014
05th June 2015
04th June 2017
03rd June 2018
Solution:
On June 3, 2018, the first official World Bicycle Day was celebrated. Vice-President Venkaiah Naidu flagged off a mega cycling event in New Delhi. New Delhi is one of the three cities in the world where major events are being organized to mark the day. Berlin & New York are the other two places.

Q3. In which country Asia's first 13 'Blue Flag' beaches to be Developed?
Thailand
Japan
India
Sri Lanka
China
Solution:
Asia’s first 13 ‘Blue Flag’ beaches to be developed in India. Environment-friendly, clean and equipped with amenities of international standards for tourists, 13 Indian beaches will soon get the Blue Flag certification. These beaches of Odisha, Maharashtra and other coastal states will be the first in not just India, but in Asia, to get the Blue Flag certification.

Q4. NTPC Ltd has adopted the iconic _______________ under the Swachh Iconic Places Projects of India. This is part of a special drive under the Centre’s Swachh Bharat Mission.
Charminar
Taj Mahal
Gateway of India
India Gate
Tirupati Balaji
Solution:
NTPC Ltd has adopted the iconic Charminar in Hyderabad under the Swachh Iconic Places Projects of India. This is part of a special drive under the Centre’s Swachh Bharat Mission.

Q5. The Islamic Development Bank is a multilateral development financing institution located in-
Muscat, Oman
Jeddah, Saudi Arabia
Kuwait City, Kuwait
Manama, Bahrain
Doha, Qatar
Solution:
The Islamic Development Bank is a multilateral development financing institution located in Jeddah, Saudi Arabia.

Q6. The EBRD is an international financial institution. EBRD stands for-
European Basel for Reconstruction and Development
European Bank for Reconstruction and Department
European Bank for Reconstruction and Development
English Bank for Reconstruction and Development
European Basic for Reconstruction and Development
Solution:
The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) is an international financial institution founded in 1991.

Q7. Where is the Head Office of EBRD?
Rome
Vienna
Berlin
Geneva
London
Solution:
The European Bank for Reconstruction and Development is an international financial institution founded in 1991. As a multilateral developmental investment bank, the EBRD uses investment as a tool to build market economies. The Head Office of EBRD is in London, UK.

Q8. The Reserve Bank of India has chosen customer protection as a theme for the _____________________ which has concluded recently.
Bank and People
You Do It
Education for Customer
Financial Literacy Week
Know Your Liability
Solution:
The Reserve Bank of India has chosen customer protection as a theme for the Financial Literacy Week which has concluded from 04th June to 08th June 2018.

Q9. Who was awarded the 'Most Valuable Player' (MVP) on the fourth and final day of Basketball Without Borders Asia 2018, which featured 66 campers from 16 countries from the Asia-Pacific region?
PV Sindhu
Sanjana Ramesh
Vaishnavi Yadav
Sakshi Sheoran
Ruth Riley
Solution:
India's Sanjana Ramesh was awarded the 'Most Valuable Player' (MVP) even as compatriot Vaishnavi Yadav won the 'Girls Grit Award' on the fourth and final day of Basketball Without Borders Asia 2018, which featured 66 campers from 16 countries from the Asia-Pacific region.

Q10. Name the player, who was named South Africa's Cricketer of the Year.
JP Duminy
David Miller
Hashim Amla
AB de Villiers
Kagiso Rabada
Solution:
Kagiso Rabada, the world's number one Test bowler, was named South Africa's Cricketer of the Year. The award came at the end of a 12-month period during which Rabada, 23, was a consistent match-winner and subject of disciplinary hearings.

Q11. World Environment Day is the "people's day" for doing something to take care of the Earth. World Environment Day occurs on-
05th June
04th June
06th June
02nd June
07th June
Solution:
World Environment Day is the "people's day" for doing something to take care of the Earth. World Environment Day occurs on the 5th of June every year.

Q12. Who is present President of Algeria?
Ilham Aliyev
John Howard
Abdelaziz Bouteflika
Freundel Stuart
Serzh Sargsyan
Solution:
Abdelaziz Bouteflika is an Algerian politician who has been the fifth President of Algeria since 1999.

Q13. Girna Dam is in which of the following state?
Madhya Pradesh
Tamil Nadu
Kerala
Maharashtra
Karnataka
Solution:
Girna Dam, is an earthfill dam on Girna river near Malegaon, Nashik district in state of Maharashtra in India.

Q14. Headquarter of Indian Space Research Organisation is in which of the following city?
Mumbai
New Delhi
Bengaluru
Dehradun
Chennai
Solution:
The Indian Space Research Organisation, is the space agency of the Indian government headquartered in the city of Bangaluru.

Q15. ___________ has set off from Japan aiming to become the first person to swim across the Pacific Ocean.
Katinka Hosszu
Aaron Peirsol
Ben Lecomte
Caeleb Dressel
Missy Franklin
Solution:
A French swimmer has set off from Japan aiming to become the first person to swim across the Pacific Ocean. Ben Lecomte will swim for eight hours a day for more than six months as he heads towards the US west coast.

               

No comments