GA Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Country celebrated its 69th Republic Day on 26th January in Rajpath, New Delhi. The Heads of how many ASEAN countries were the chief guests at Republic Day?
(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11
(e) 12

S1. Ans.(c)
Sol. The Country celebrated its 69th Republic Day on 26th January in Rajpath, New Delhi to be resplendently displaying the country's pride and glory. Heads of ten ASEAN countries are chief guests at Republic Day 2018.

Q2. The President has recently approved the Padma awards for 85 individuals. Ghulam Mustafa Khan awarded Padma Vibhushan in the field of ______________.
(a) Literature & Education
(b) Art (Music)
(c) Public Affairs
(d) Art (Painting)
(e) Others (Spiritualism)

S2. Ans.(b)
Sol. The President has approved the awards for 85 individuals, which includes 3 Padma Vibhushan, 9 Padma Bhushan and 73 Padma Shri. Ghulam Mustafa Khan awarded Padma Vibhushan in the field of Art (Music).

Q3. Name the defence personnel of the Indian Air Force (IAF) who has posthumously received India’s highest peacetime gallantry award, Ashok Chakra.
(a) Arvind Parikh
(b) Abhay Bang
(c) Sudhanshu Biswas
(d) Jyoti Prakash Nirala
(e) Arup Kumar Dutta

S3. Ans.(d)
Sol. The R-Day parade is being led by Parade Commander Lt. Gen. Asit Mistry. The family members of Corporal Jyoti Prakash Nirala (Posthumous) of the Indian Air Force (IAF), who died fighting militants in Kashmir valley, received India’s highest peacetime gallantry award, Ashok Chakra. This is the third Ashok Chakra for the IAF and its first for ground combat.

Q4. In the recently announced Padma Awards 2018, which of the following sports personalities were awarded with Padma Bhushan?
(a) Both (b) and (d)
(b) Pankaj Advani
(c) Virat Kohli
(d) Mahendra Singh Dhoni
(e) Both (c) and (d)

S4. Ans.(a)
Sol. In the recently announced Padma Awards 2018, Pankaj Advani, (Billiards/Snooker) and Mahendra Singh Dhoni, Cricket were awarded Padma Bhushan Awards.

Q5. OBOPAY has announced that the company has secured a licence for PPI from RBI to operate a semi-closed loop wallet in the country. What is the meaning of "I" in PPI?
(a) Initial
(b) International
(c) Installment
(d) Instrument
(e) Investment

S5. Ans.(d)
Sol. OBOPAY has announced that the company has secured a licence for Prepaid Payment Instrument (PPI) from the Reserve Bank of India (RBI) to operate a semi-closed loop wallet in the country.

Q6. Sectoral regulator IRDAI has issued regulations for insurance firms to carry out offshore business from Gujarat-based GIFT International Financial Services Centre (IFSC). Where is the headoffice of IRDAI?
(a) New Delhi
(b) Hyderabad
(c) Mumbai
(d) Chennai
(e) Kolkata

S6. Ans.(b)
Sol. Sectoral regulator IRDAI has issued regulations for insurance firms to carry out offshore business from Gujarat-based GIFT International Financial Services Centre (IFSC). With this, Insurance operations will get a major boost. Hyderabad is the headoffice of IRDAI.

Q7. The Indian economy will expand by __________ in 2017-18, according to the new data of the government’s Central Statistics Office (CSO) in January 2018. 
(a) 6.1%
(b) 6.3%
(c) 6.7%
(d) 6.9%
(e) 6.5%

S7. Ans.(e)
Sol. The Indian economy will expand by 6.5% in 2017-18, according to the new data of the government’s Central Statistics Office (CSO). It had released its first advance estimate for India’s GDP growth rate in the current financial year.

Q8. Name the veteran Banker who has been elected the first woman chairman of Indian Banks’ Association (IBA).
(a) Shikha Sharma
(b) Chanda Kochhar
(c) Arundhati Bhattacharya
(d) Aisha De Sequeira
(e) Usha Ananthasubramanian

S8. Ans.(e)
Sol. Usha Ananthasubramanian, MD and CEO, Allahabad Bank, has been elected the first woman chairman of Indian Banks’ Association (IBA). Usha was elected IBA Chairman for the year 2017-18 by its Managing Committee.

Q9. The original constitution of India was handwritten by ____________.
(a) Prem Behari Narain Raizada
(b) B. N. Rau
(c) K. M. Munshi
(d) Durga Das Basu
(e) Frank Anthony

S9. Ans.(a)
Sol. The original constitution of India was handwritten by Prem Behari Narain Raizada.

Q10. Name the city that has become the first Indian Metro to get a Floating Market.
(a) Chennai
(b) Mumbai
(c) Delhi
(d) Kolkata
(e) Panaji

S10. Ans.(d)
Sol. Kolkata has become the first Indian Metro to get a Floating Market. The market will be located on a water-body with boats doubling up as shops. The market, located on the eastern fringes of the city, was inaugurated by West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee.

Q11. Name the state government that has launched the release of benefits under 'Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojana' (MGSVY) aimed at the inclusive growth of the distressed sections of the society.
(a) Haryana
(b) Rajasthan
(c) Punjab
(d) Gujarat
(e) Sikkim

S11. Ans.(c)
Sol. Punjab chief minister Amarinder Singh launched the release of benefits under 'Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojana' (MGSVY) aimed at the inclusive growth of the distressed sections of the society.

Q12. Name of the parliament of Vietnam is......
(a) National Assembly
(b) Congress
(c) Federal Assembly
(d) House of Assembly
(e) National Parliament

S12. Ans.(a)
Sol. The National Assembly is Vietnam's legislative body. The Constitution of Vietnam recognizes the assembly as "the highest organ of state power." The National Assembly, a 498-member unicameral body elected to a five-year term, meets twice a year. The assembly appoints the President, the Prime Minister, the Chief Justice of the Supreme People's Court of Vietnam, the Head of the Supreme People's Procuracy of Vietnam, and the 21-member Government.

Q13. Kodasalli Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu and kashmir
(e) Karnataka

S13. Ans.(e)
Sol. Kodasalli Dam is built across the Kali River in Yellapura taluk of Uttara Kannada district of Karnataka state, India. This dam was built by Karnataka Power Corporation Limited.

Q14. Headquarter of New Development Bank (NDB) is in which of the following city? 
(a) New Delhi
(b) Beijing
(c) Johannesburg
(d) Shanghai
(e) Rio de Janeiro

S14. Ans.(d)
Sol. The New Development Bank (NDB), formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states (Brazil, Russia, India, China and South Africa). The bank is headquartered in Shanghai, China.

Q15. The Ministry of Finance has announced that Payments Banks and Small Finance Banks will offer social security scheme named ____________ to their subscribers.
(a) Digital India Yojana
(b) Atal Pension Yojana
(c) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
(d) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
(e) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

S15. Ans.(b)
Sol. The Ministry of Finance has announced that "Payments Banks and Small Finance Banks" will offer social security scheme Atal Pension Yojana (APY) to their subscribers. It was done to strengthen the existing channels of APY distribution.


Print Friendly and PDF