General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam: 15th April 2018

Dear Students,

General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Mr Arun Jaitley launched India’s first sentiment index for micro and small enterprises (MSEs) named ___________ developed jointly by CRISIL & SIDBI.
(a) CriDex
(b) SidEx
(c) CriSidEx
(d) Mdex
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(c)
Sol. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Mr Arun Jaitley launched CriSidEx, India’s first sentiment index for micro and small enterprises ( MSEs) developed jointly by CRISIL & SIDBI.

Q2. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ____________.
(a) Yes You Can, We Can
(b) Say No to Cancer
(c) Cancer- Lets Eliminate it
(d) We Can, I can
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. The World Cancer Day is observed on 4th February every year to raise awareness about cancer, its treatment and to encourage methods of its prevention. The primary goal of the day is to reduce the illness and related deaths by 2020. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ‘We Can. I can.’

Q3. In which of the following city, the First ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President of India?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Mumbai
(e) Chandigarh

S3. Ans.(b)
Sol. The First ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu in New Delhi. The International Kala Mela has been organised by the Lalit Kala Akademi in partnership with IGNCA of the Ministry of Culture. More than 800 artists from across the world took part in the Festival.

Q4. India Open is a badminton event held annually at the Siri Fort Sports Complex, New Delhi. In women's singles P V Sindhu was defeated by Beiwen Zhang. Beiwen Zhang belongs to which country?
(a) USA
(b) Indonesia
(c) China
(d) Japan
(e) South Korea

S4. Ans.(a)
Sol. India Open is a badminton event held annually at the Siri Fort Sports Complex, New Delhi. In women's singles Defending champion P V Sindhu was defeated by American Beiwen Zhang to finish runner-up at the India Open Super 500 tournament.

Q5. Sukanya Samriddhi Accounts can be closed after completion of-
(a) 21 years
(b) 25 years
(c) 18 years
(d) 10 years
(e) 32 years

S5. Ans.(a)
Sol. Sukanya Samriddhi Accounts can be closed after completion of 21 years.

Q6. The Cobra Gold training exercise is one of the largest Military drills in the Indo-Pacific region. It was held recently in ___________.
(a) Thailand
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) Malaysia
(e) South Korea

S6. Ans.(a)
Sol. US Marines in Thailand for the Cobra Gold training exercise took part in one of the wildest parts of the drills - drinking cobra blood. This was the 37th edition of the exercise. Cobra Gold is an annual military exercise for Marines and one of the largest in the Indo-Pacific region. This year, seven countries are participating in Cobra Gold - the US, Thailand, Indonesia, Japan, Malaysia, South Korea, and Singapore. 

Q7. According to the Minister of State (IC) for Planning Shri Rao Inderjit Singh, allocations for the Ministry of Planning, which is embodied by the NITI Aayog, have increased to __________ in 2018-19 from Rs 279.79 crore in 2017-18.
(a) Rs 435.34 crore
(b) Rs 339.65 crore
(c) Rs 534.45 crore
(d) Rs 234.43 crore
(e) Rs 643.56 crore

S7. Ans.(b)
Sol. According to the Minister of State (IC) for Planning Shri Rao Inderjit Singh, allocations for the Ministry of Planning, which is embodied by the NITI Aayog, have increased by more than 20% over last year i.e. to Rs 339.65 crore in 2018-19 from Rs 279.79 crore in 2017-18.

Q8. The Gandhi Nagar railway station has recently become the railway station to be fully-managed by women. This railway station is situated in which of the following city?
(a) Ahmedabad
(b) Mumbai
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Chandigarh

S8. Ans.(c)
Sol. The Gandhi Nagar railway station in Jaipur, Rajasthan became railway station to be fully-managed by women. Gandhi Nagar is important railway station in Jaipur situated on the Jaipur-Delhi rail route. The station has footfall of more than 7,000 passengers every day.

Q9. In the two-day ‘UP Investors Summit’ in Lucknow, PM Modi announced the fund of ____________ for defence corridor of Bundelkhand.
(a) Rs30,000 crore
(b) Rs34,000 crore
(c) Rs48,000 crore
(d) Rs35,000 crore
(e) Rs20,000 crore

S9. Ans.(e)
Sol. In the two-day ‘UP Investors Summit’ in Lucknow, PM Modi announced Rs20,000 crore defence corridor for Bundelkhand.

Q10. MTSS stands for-
(a) Money Transfer Service Send
(b) Money Transfer Service Scheme
(c) Money Transfer Service Solutions
(d) Money Transfer System Scheme
(e) Money Transaction Service Scheme

S10. Ans.(b)
Sol. MTSS stands for Money Transfer Service Scheme.

Q11. Goa Chief Minister Manohar Parrikar presented budget in the state assembly for 2018-19 with an increase of 6.84% over the ongoing fiscal. What is the amount of the Budget?
(a) Rs. 23,423-crore
(b) Rs. 37,453-crore
(c) Rs. 17,123-crore
(d) Rs. 27,575-crore
(e) Rs. 13,387-crore

S11. Ans.(c)
Sol. Goa Chief Minister Manohar Parrikar presented in the state assembly Rs. 17,123-crore budget for 2018-19, an increase of 6.84% over the ongoing fiscal. The Budget focuses on education and job creation.

Q12. Name the state government that has launched Parivartan scheme designed to address 10 issues, including cleanliness and pollution, in 46 developmental blocks of the state.
(a) Haryana
(b) Tamil Nadu
(c) Odisha
(d) Karnataka
(e) Bihar

S12. Ans.(a)
Sol. The Haryana government launched Parivartan, a scheme designed to address 10 issues, including cleanliness and pollution, in 46 developmental blocks of the state. The scheme was launched by Chief Minister Manohar Lal Khattar.

Q13. North East region's (NER) 1st Regional Centre for agriculture with Israeli collaboration has inaugurated in-
(a) Assam
(b) Meghalaya
(c) Tripura
(d) Mizoram
(e) Sikkim

S13. Ans.(d)
Sol. Israeli Ambassador to India, Mr Daniel Carmon has stated that a Centre for Agriculture, with the collaboration of Israeli expertise has inaugurated in Mizoram. This is the first such centre in the North  East region (NER) of India that is being established with Israeli collaboration.

Q14. Reserve Bank of India (RBI) has constituted an expert committee under the chairmanship of ___________ to look into a range of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits.
(a) BP Kanungo
(b) YH Malegam
(c) S S Mundra
(d) Urjit Patel
(e) Viral Acharya

S14. Ans.(b)
Sol. Reserve Bank of India (RBI) has constituted an expert committee under the chairmanship of YH Malegam to look into a range of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits.

Q15. Bank Holidays are covered by which of the following?
(a) As per the order of the GOI
(b) As per the order of the IBA
(c) Negotiable Instruments Act
(d) RBI Act
(e) Banking Regulation Act 1949

S15. Ans.(c)
Sol. Bank Holidays are declared by Central/State Governments/ Union Territory under the Negotiable Instruments (NI) Act, 1881.