General Awareness Questions for Banking Exams

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NICL-AO-Mains-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking examsSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The International Monetary Fund (IMF) projected a marginally higher than expected growth for the world economy at _______ per cent in 2017.
(a) 4.5
(b) 3.6
(c) 3.5
(d) 3.2
(e) 4.2

S1. Ans.(c)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) projected a marginally higher than expected growth for the world economy at 3.5 per cent in 2017.

Q2. Madhya Pradesh government has signed a power purchase agreement (PPA) with which Rail Corporation to supply 24 per cent of electricity generated from the Rewa ultra mega solar project.
(a) Lucknow Metro Rail Corporation
(b) Delhi Metro Rail Corporation
(c) Mumbai Metro Rail Corporation
(d) Karnataka Metro Rail Corporation
(e) Kolkata Metro Rail Corporation

S2. Ans.(b)
Sol. Madhya Pradesh government has signed a power purchase agreement (PPA) with the Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) to supply 24 per cent of electricity generated from the Rewa ultra mega solar project to be set up in the state.

Q3. TAL Manufacturing Solutions, a wholly owned subsidiary of Tata Motors has launched India’s first industrial-articulated robot and it goes by the name ___________.
(a) BRAVO
(b) CHARLIE
(c) TITAN
(d) BRABO
(e) None of the given option is true

S3. Ans.(d)
Sol. TAL Manufacturing Solutions, a wholly owned subsidiary of Tata Motors has launched India’s first industrial-articulated robot and it goes by the name “BRABO”.

Q4. The RBI permitted banks to invest up to _________ of the unit capital of a Real Estate Investment Trust (REITs) or Infrastructure Investment Trusts (InvITs).
(a) 20%
(b) 12%
(c) 15%
(d) 14%
(e) 10%

S4. Ans.(e)
Sol. The RBI permitted banks to invest up to 10% of the unit capital of a Real Estate Investment Trust (REITs) or Infrastructure Investment Trusts (InvITs).

Q5. World’s first Bank Agnostic Instant Funds Transfer Platform using Facebook launched by-
(a) ICICI Bank
(b) Kotak Mahindra Bank
(c) Indusind Bank
(d) Central Bank
(e) HDFC Bank

S5. Ans.(b)
Sol. Kotak Mahindra Bank launched KayPay – World’s First Bank Agnostic Instant Funds Transfer Platform using Facebook. Millions of bank account holders can transfer money to each other at any hour of the day or night, without needing net banking, or knowing various bank account related details of the payee.

Q6. _________ Account is opened by the investor while registering with an investment broker.
(a) Fixed Deposit Account
(b) Savings Bank Account
(c) Recurring Account
(d) Demat Account
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. DEMAT or De-materialized Account refers to a deposit made at an Indian financial institution that can be used for investing in shares of stocks and other financial assets.Securities are held electronically in a DEMAT Account, thereby eliminating the need for physical paper certificates.

Q7. Which of the following bank launches India’s first Mobile ATM?
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) SBI
(e) Bank of Baroda

S7. Ans.(c)
Sol. India’s largest private sector bank, ICICI launched the “ATM on Wheels” country first Mobile ATM, in Mumbai. It was connected to the bank through the GPRS technology.

Q8. The English translation of Perumal Murugan’s controversial ______ novel Maadhorubaagan has won the Sahitya Akademi’s Translation Prize 2016.
(a) Telugu
(b) Hindi
(c) Tamil
(d) Bengali
(e) Marathi

S8. Ans.(c)
Sol. The English translation of Perumal Murugan’s controversial Tamil novel Maadhorubaagan has won the Sahitya Akademi’s Translation Prize 2016. Titled One Part Woman, the translation in English is done by Aniruddhan Vasudevan and the book is published by Penguin.

Q9. Name the person, who has become the first visually impaired Indian runner to complete the historic Boston Marathon.
(a) Sagar Baheti
(b) Naval Kulkarni
(c) Saumya Vashishtha
(d) Shankar Alam
(e) Noor Sheikh

S9. Ans.(a)
Sol. Bangalore-based Sagar Baheti has become the first visually impaired Indian runner to complete the historic Boston Marathon, the world's oldest and the hardest marathon to qualify for.

Q10. Which country was hosted the 2017 BRICS Film Festival from June 23 to 27, 2017?
(a) South Africa
(b) Russia
(c) Brazil
(d) China
(e) India

S10. Ans.(d)
Sol. Chengdu, China was hosted the 2017 BRICS Film Festival from June 23 to 27, 2017.

Q11. National Civil Services Day is celebrated on _____________.
(a) 22 March
(b) 21 March
(c) 21 April
(d) 23 April
(e) 22 April

S11. Ans.(c)
Sol. Civil Services Day is celebrated in India every year on 21st April.

Q12. Who is current Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister in Narendra Modi government? 
(a) Ananth kumar
(b) Kalraj Mishra
(c) Anant Geete
(d) Ravi Shankar Prasad
(e) Ramvilas Paswan

S12. Ans.(e)
Sol. Ram Vilas Paswan is an Indian politician, from Bihar and the current Union Minister of Food and Public Distribution. Paswan is also the president of the Lok Janshakti Party, eight time Lok Sabha member and former Rajya Sabha MP.

Q13. Capital of Denmark is? 
(a) Tbilisi
(b) Copenhagen
(c) Conakry
(d) Djibouti
(e) Roseau

S13. Ans.(b)
Sol. Denmark is a Scandinavian country comprising the Jutland Peninsula and numerous islands. Copenhagen, Denmark’s capital, sits on the coastal islands of Zealand and Amager. It’s linked to Malmo in southern Sweden by the Öresund Bridge. Currency of Denmark is Krone.

Q14. Indravati Dam is in which of the following state? 
(a) Karnataka
(b) Uttarakhand
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Odisha

S14. Ans.(e)
Sol. Indravati Dam is a gravity dam on the Indravati River, about 90 km from Bhawanipatna in the state of Odisha in India. It is connected to the main Indravati reservoir. Currently it is the largest power producing dam in eastern India with a capacity of 600 MW.

Q15. World’s first Bitcoin ATM located in-
(a) US
(b) Brazil
(c) Canada
(d) UK
(e) Japan

S15. Ans.(c)
Sol. The world’s first-ever Bitcoin ATM opened in Vancouver, Canada. It enables Bitcoin owners to exchange the digital currency for cash, and vice versa. Bitcoin is a digital currency also called crypto-currency that is not backed by any country’s central bank or government. Bitcoins can be traded for goods or services with vendors who accept Bitcoins as payment.