General Awareness Questions for Banking Exams

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-NICL-AO-Mains-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking examsSo we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. As per the recent announcement of the government, from May 1, 2017, petrol and diesel prices were changed every day in sync with international rates first in five cities. Which of the following city is not among them?
(a) Puducherry
(b) Vizag
(c) Udaipur
(d) Lucknow
(e) Jamshedpur

S1. Ans.(d)
Sol. As per the announcement of government from May 1, 2017, petrol and diesel prices was changed every day in sync with international rates. A pilot for daily revision of petrol and diesel price will be first implemented in Puducherry, Vizag in Andhra Pradesh, Udaipur in Rajasthan, Jamshedpur in Jharkhand and Chandigarh.

Q2. Chief Minister of Andhra Pradesh N. Chandrababu Naidu has recently announced the re-launch of a scheme for uplifment and all-round development of people belonging to the Backward Classes. What is the name of that scheme?
(a) Adarana Scheme
(b) Aradhya Scheme
(c) Bandhan Scheme
(d) Utkarsh Scheme
(e) Utthaan Scheme

S2. Ans.(a)
Sol. Chief Minister of Andhra Pradesh N. Chandrababu Naidu announced the re-launch of 'Adarana scheme' for improving traditional occupations. It is for the uplift and all-round development of people belonging to the Backward Classes.

Q3. The pink patrol cars called the 'Pink Hoysalas' and the Suraksha mobile phone app was launched recently as part of an effort to improve the safety and security of women in which of the following cities?
(a) Varanasi
(b) Bengaluru
(c) Gandhinagar
(d) Chandigarh
(e) New Delhi

S3. Ans.(b)
Sol. The pink patrol cars called the 'Pink Hoysalas' and the Suraksha mobile phone app was launched recently as part of an effort to improve the safety and security of women in Bengaluru, Karnataka.

Q4. The World Bank has recently approved a $375 million loan to India’s first inland water transport fairway National Waterway 1 (NW1) project. This project is based on which one of the following Rivers?
(a) Brahmaputra River
(b) Beas River
(c) Ganga River
(d) Godavri River
(e) Yamuna River

S4. Ans.(c)
Sol. The World Bank has approved a $375 million loan to India’s first inland water transport fairway National Waterway 1 (NW1) project on a 1,360 km-stretch of the Ganga river between Varanasi and the seaport of Haldia for bringing thousands of jobs in cargo logistics and transportation.

Q5. Malala Yousafzai has recently become the youngest Nobel Prize laureate to address parliament of which of the following countries?
(a) Australia
(b) Germany
(c) Spain
(d) Malaysia
(e) Canada

S5. Ans.(e)
Sol. Malala Yousafzai, the youngest Nobel Prize laureate, becomes the first noble prize winner to address Canadian parliament.

Q6. ________ is a cheque rather an amount of cheque, which is above the balance available in the account of the payer.
(a) Travellers cheque
(b) Multicity Cheque
(c) Mutilated Cheque
(d) Over Draft
(e) Bad Debts

S6. Ans.(d)
Sol. An overdraft is an extension of credit from a lending institution when an account reaches zero. An overdraft allows the individual to continue withdrawing money even if the account has no funds in it.

Q7. A cheque for a fixed amount that may be cashed or used in payment abroad after endorsement by the holder’s signature is known as ___________
(a) Travellers cheque
(b) Multicity Cheque
(c) Mutilated Cheque
(d) Crossed Cheque
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(a)
Sol. Traveller’s cheque is a medium of exchange that can be used in place of hard currency. Traveller’s cheques are often used by individuals travelling on vacation to foreign countries.

Q8. India and Prime Minister of which country have started a partnership aimed at increasing cooperation in sports, in the presence of batting legend Sachin Tendulkar?
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) Germany
(d) Australia
(e) Malaysia

S8. Ans.(d)
Sol. India and Australia have recently started a partnership aimed at increasing cooperation in sports, in the presence of visiting Prime Minister Malcolm Turnbull and batting legend Sachin Tendulkar.

Q9. What was the name of India's first ever micro-drama festival that was held recently in New Delhi.
(a) Thespis
(b) Taapsi
(c) Ankulrama
(d) Thanes Hare
(e) Mospesis

S9. Ans.(a)
Sol. India's first ever micro-drama festival, named Thespis, was held recently in New Delhi. 

Q10. Name the person who has been recently appointed as the new MD and CEO of Karnataka Bank Ltd.
(a) Kailash Krishnamurthy
(b) M Venkataraman
(c) R Vimal Shankar
(d) B P Malhotra
(e) M M Subrahmanya

S10. Ans.(e)
Sol. Mahabaleshwara Mavinakudige Subrahmanya has been appointed as the new MD and CEO of Karnataka Bank Ltd. He has assumed the Charge from 15th April 2017.

Q11. Name the regulatory Body of India that has recently launched a web portal for insurers that will allow them to register and sell policies online.
(a) IRDAI
(b) SEBI
(c) RBI
(d) EPFO
(e) SIDBI

S11. Ans.(a)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has launched a web portal for insurers that will allow them to register and sell policies online.

Q12. Kudremukh National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Meghalaya

S12. Ans.(a)
Sol. Kuduremukha is a mountain range and name of a peak located in Chikkamagaluru district, in Karnataka, India. It is also the name of a small hill station cum mining town situated near the mountain, about 48 kilometres from Karkala and around 20 kilometres from Kalasa. Tiger, Leopard, Indian Bison, Sambhar deer, Dhole and Lion-tailed macaque etc can be spotted here.

Q13. World Red Cross Day is observed on which of the following date? 
(a) May 01st
(b) April 05th
(c) May 08th
(d) March 28th
(e) March 23rd

S13. Ans.(c)
Sol. World Red Cross Red Crescent Day is celebrated on 8 May each year. This date is the anniversary of the birth of Henry Dunant (born 8 May 1828), the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC) and the recipient of the first Nobel Peace Prize.

Q14. Which of the following country is not a member of OPEC? 
(a) India
(b) Nigeria
(c) Indonesia
(d) Kuwait
(e) Angola

S14. Ans.(a)
Sol. The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is a permanent, intergovernmental Organization, created at the Baghdad Conference on September 10–14, 1960, by Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia and Venezuela. The five Founding Members were later joined by nine other Members.

Q15. The Banking Ombudsman Scheme was introduced under __________ of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.
(a) Section 25A
(b) Section 35A
(c) Section 45A
(d) Section 15A
(e) Section 55A

S15. Ans.(b)
Sol. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.