General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. What is the rank of India in the list of the cheapest country to live or retire, according to a recent survey of 112 countries by GoBankingRates?
(a) 2nd
(b) 10th
(c) 15th
(d) 6th
(e) 8th

S1. Ans.(a)
Sol. India is ranked second only to South Africa as the cheapest country to live or retire, according to a recent survey of 112 countries by GoBankingRates. The survey ranked nations on the bases of four key affordability metrics. The metrics are Local purchasing power index, rent index, Groceries index, and Consumer price index.

Q2. Oxford Dictionaries has chosen ____________ as the Hindi word of 2017.
(a) Mitron
(b) Notebandi
(c) Gau-Rakshak
(d) Padmavati
(e) Aadhaar

S2. Ans.(e)
Sol. Oxford Dictionaries has chosen ‘Aadhaar’ as the Hindi word of 2017. The word gained popularity due to Aadhaar card, which was in news in 2017. The announcement was made in the Jaipur Literature Festival.

Q3. Rating agency CRISIL has revised its outlook on 18 public sector banks (PSBs) from ___________________ after the government announced bank-wise capital infusion and reform plans.
(a) Stable to Negative
(b) Negative to Critical
(c) Negative to Stable
(d) Critical to Negative
(e) Stable to Positive

S3. Ans.(c)
Sol. Rating agency CRISIL has revised its outlook on 18 public sector banks (PSBs) from “negative” to “stable” after the government announced bank-wise capital infusion and reform plans.

Q4. Armies of India and ______________ have begun a six-day-long military exercise named ‘VINBAX’ in Jabalpur in Madhya Pradesh.
(a) Vanuatu
(b) Vietnam
(c) Venezuela
(d) Vatican City
(e) None of the given option is true

S4. Ans.(b)
Sol. Armies of India and Vietnam have begun a six-day-long military exercise in Jabalpur in Madhya Pradesh. The exercise named ‘VINBAX’ is the first military exercise between the two countries.

Q5. Each subscriber under APY shall receive a Central Government guaranteed minimum pension of- 
(a) Rs. 2000 per month
(b) Rs. 3000 per month
(c) Rs. 4000 per month
(d) Rs. 1000 per month
(e) Rs. 5000 per month

S5. Ans.(d)
Sol.  Each subscriber under APY shall receive a Central Government guaranteed minimum pension of Rs. 1000 per month or Rs. 2000 per month or Rs. 3000 per month or Rs. 4000 per month or Rs. 5000 per month, after the age of 60 years until death.

Q6. What is the Minimum Amount for opening of account that can be retained of Post Office Time Deposit Account?
(a) INR 200/.
(b) INR 1000/.
(c) INR 1200/.
(d) INR 1500/.
(e) INR 2000/.

S6. Ans.(a)
Sol. Minimum Amount for opening of account that can be retained of Post Office Time Deposit Account is Rs. 200.

Q7. What is the interest rate of Post Office 5 years Time Deposit Account (As on 01st January 2018)?
(a) 7.7%
(b) 7.3%
(c) 7.4%
(d) 7.1%
(e) 7.9%

S7. Ans.(c)
Sol. The interest rate of Post Office 5 years Time Deposit Account (As on 01st January 2018) is 7.4%.

Q8. Name the Bollywood playback singer who will be given the 'Yash Chopra Memorial Award' for his/her contribution to the Indian cinema.
(a) Rekha
(b) Lata Mangeshkar
(c) Amitabh Bachchan
(d) Asha Bhosle
(e) Shah Rukh Khan

S8. Ans.(d)
Sol. Bollywood playback singer Asha Bhosle will be given the 'Yash Chopra Memorial Award'. She will be the fifth winner of the award. The name of Asha Bhosle is in the Guinness World Records for recording over 11,000 songs in 20 different languages.

Q9. The Indian Parliamentary Group (IPG) headed by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan announced that five members of parliament (MPs) selected for the Outstanding Parliamentarian Awards. Who among the following is not one of them?
(a) Ghulam Nabi Azad
(b) Dinesh Trivedi
(c) Banwari Lal Purohit
(d) Najma A Heptulla
(e) Hukumdev Narayan Yadav

S9. Ans.(c)
Sol. The Indian Parliamentary Group (IPG) headed by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan announced that five members of parliament (MPs) selected for the Outstanding Parliamentarian Awards. This includes, Congress leader Ghulam Nabi Azad (2015), Trinamool Congress’ Dinesh Trivedi (2016), Manipur’s governor Najma A Heptulla (2013), BJP’s Lok Sabha member Hukumdev Narayan Yadav (2014) and five-time Rajya Sabha member Bhartruhari Mahatab of the Lok Biju Janata Dal (BJD) (2017).

Q10. Name the Indian-American Adobe CEO who has been elected as the Vice Chairman of the newly formed US-India Strategic and Partnership Forum.
(a) Shantanu Narayen
(b) Sharath Kamal
(c) Kamlesh Mehta
(d) Pramod Shukla
(e) John Rego

S10. Ans.(a)
Sol. Indian-American Adobe CEO Shantanu Narayen has been elected as the Vice Chairman of the US-India Strategic and Partnership Forum. It is a new organisation set up to enhance business relations between India and the US.

Q11. The Asian Development Bank and the Indian Government have signed a 250 million dollar loan to finance the construction of over 6 thousand 2 hundred kilometres all-weather rural roads in 5 states under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY). Which one of the following state is not among them?
(a) Assam
(b) Chhattisgarh
(c) Odisha
(d) Gujarat
(e) West Bengal

S11. Ans.(d)
Sol. The Asian Development Bank and the Indian Government have signed a 250 million dollar loan to finance the construction of over 6 thousand 2 hundred kilometres all-weather rural roads in 5 states viz Assam, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Odisha and West Bengal under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY).

Q12. Summer Olympic 2020 will be held in which country? 
(a) Japan
(b) China
(c) Philippines
(d) Indonesia
(e) Australia

S12. Ans.(a)
Sol. The 2020 Summer Olympics, officially known as the Games of the XXXII Olympiad and commonly known as Tokyo 2020  is a major international multi-sport event due to be celebrated in the tradition of the Olympic Games as governed by the International Olympic Committee (IOC). The games are planned to be held from 24 July to 9 August 2020 in Tokyo, Japan.

Q13. Winer Olympics Pyeong Chang, South Korea will be held in which year? 
(a) 2020
(b) 2018
(c) 2022
(d) 2024
(e) 2019

S13. Ans.(b)
Sol. The 2018 Winter Olympics, officially known as the XXIII Olympic Winter Games and commonly known as PyeongChang 2018 is a major international multi-sport event scheduled to take place from 9 to 25 February 2018 in Pyeongchang County, South Korea.

Q14. Common Wealth Games 2018 will be held in which country? 
(a) Bhutan
(b) China
(c) Philippines
(d) Indonesia
(e) Australia

S14. Ans.(e)
Sol. The 2018 Commonwealth Games, officially known as the XXI Commonwealth Games and commonly known as Gold Coast 2018, is an international multi-sport event for members of the Commonwealth that will be held on the Gold Coast, Queensland, Australia between 4 and 15 April 2018.

Q15. Environment Minister Harshvardhan launched a 2.8 PetaFlop capacity high-performance computer system named ____________.
(a) Pratyush
(b) Mihir
(c) Pentagraph
(d) Mahatva
(e) Utkarsh

S15. Ans.(b)
Sol. Environment Minister Harshvardhan launched a 2.8 PetaFlop capacity high-performance computer system ‘Mihir’ in Noida. The system will be able to predict weather and climate accurately. This will be helpful in addressing the various issues of agriculture operations and fishing in the country.