General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the Veteran Bengali film actress and Padmashri awardee who passed away recently at the age of 83.
(a) Namrata Sen
(b) Ruchi Sen Gupta
(c) Priya Bhattacharya
(d) Supriya Devi
(e) Anjali Das

S1. Ans.(d)
Sol. Veteran Bengali film actress and Padmashri awardee, Supriya Devi, passed away in Kolkata,  following a severe cardiac arrest. She was 83.

Q2. With which of the following country, India has signed four agreements in the field of  cultural exchange, an exchange line of credit of $26.9 million, MoU to cooperate in legal matter and an agreement on prevention of human trafficking?
(a) Hungary
(b) Croatia
(c) Cambodia
(d) Denmark
(e) Indonesia

S2. Ans.(c)
Sol. India and Cambodia signed four agreements in the field of cultural exchange, an exchange  line of credit of $26.9 million, memorandum of understanding to cooperate in legal matter and an  agreement on prevention of human trafficking.

Q3. Which of the following state government has recently launched the ‘Shakti’ app for women’s safety in the state?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Punjab
(d) Haryana
(e) Jharkhand

S3. Ans.(b)
Sol. The Chief Minister of Himachal Pradesh, Jai Ram Thakur launched the ‘Shakti’ app for  women’s safety in the state. The app, which comes with a panic button, was developed by the  National Informatics Centre (NIC) of the Himachal Pradesh government.

Q4. In the Australian Open 2018, Roger Federer has defeated Marin Cilic in the finals of men's singles. Marin Cilic is from which country?
(a) Croatia
(b) Romania
(c) Denmark
(d) Hungary
(e) Switzerland

S4. Ans.(a)
Sol. In the Australian Open 2018, Roger Federer was the defending champion and successfully  defended his title, defeating Marin Cilic in the final. Marin Cilic is from Croatia.

Q5. The Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) and ___________ has signed an agreement for the training of employees of the latter in the area of payment banking.
(a) IPPB
(b) SBI
(c) NABARD
(d) SEBI
(e) BOB

S5. Ans.(a)
Sol. The Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) and India Post Payments Bank (IPPB) has signed an agreement for the training of employees of the latter in the area of payment banking.

Q6. In which state, Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank (APGVB) has operationalised its first desktop ATM?
(a) Andhra Pradesh
(b) Telangana
(c) Odisha
(d) Kerala
(e) Tamil Nadu

S6. Ans.(b)
Sol. The Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank (APGVB) has operationalised its first desktop ATM in Telangana. The mini-ATM within the branch premises will facilitate customers to withdraw small amounts.

Q7. The NABARD has sanctioned _____________ crore loan assistance under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to Odisha towards irrigation and rural bridge projects for the last quarter of this fiscal.
(a) Rs 100.27 crore
(b) Rs 573.34 crore
(c) Rs 372.51 crore
(d) Rs 750.68 crore
(e) Rs 830.43 crore

S7. Ans.(c)
Sol. The NABARD has sanctioned Rs 372.51 crore loan assistance under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to Odisha towards irrigation and rural bridge projects for the last quarter of this fiscal.

Q8. Which among the following country will host an informal WTO Ministerial gathering in March 2018?
(a) Switzerland
(b) USA
(c) China
(d) India
(e) Indonesia

S8. Ans.(d)
Sol. Trade ministers from various countries including Australia, Japan and Switzerland met for  an informal WTO ministerial gathering in Davos, Switzerland. India was represented by Deepak  Jagdish Saksena, ambassador and permanent representative to the WTO. India announced that it  will host an informal WTO Ministerial gathering in March 2018. The meeting would be held in New  Delhi on March 19-20.

Q9. The world no.1 Tai Tzu Ying has recently won the Indonesia Masters in Jakarta. She is from which country?
(a) Indonesia
(b) China
(c) South Korea
(d) Japan
(e) Taiwan

S9. Ans.(e)
Sol. The world no.1 Tai Tzu Ying of Taiwan has defeated Saina Nehwal in the finals of the  Indonesia Masters in Jakarta.

Q10. The 60th Annual Grammy Awards were held recently in New York City, the USA. Who was the host of the ceremony?
(a) Priyanka Chopra
(b) James Corden
(c) Neil Patrick Harris
(d) Ellen DeGeneres
(e) Jon Stewart

S10. Ans.(b)
Sol. The 60th Annual Grammy Awards, honoring the best achievements from October 2016 to September 2017 were held at Madison Square Garden in New York City, the USA. James Corden was  the host of the ceremony for the second year in a row.

Q11. In the 60th Annual Grammy Awards, ______________ was awarded 'Best Music Film'. 
(a) La La Land
(b) The Defiant Ones
(c) Divide
(d) Tonite
(e) Divine

S11. Ans.(b)
Sol. In the 60th Annual Grammy Awards, The Defiant Ones was awarded 'Best Music Film'.

Q12. Who is the governor of Assam? 
(a) Dr. Najma A. Heptulla
(b) Balramji Dass Tandon
(c) Banwarilal Purohit
(d) Ram Nath Kovind
(e) Jagdish Mukhi

S12. Ans.(e)
Sol. Jagdish Mukhi is the Governor of Assam and a member of BJP and RSS. Past positions have included Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar Islands, Minister of Finance, Planning, Excise and Taxation and Higher Education in the Delhi government.

Q13. Capital of Angola is? 
(a) Nassau
(b) Vienna
(c) Luanda
(d) Yerevan
(e) Manama

S13. Ans.(c)
Sol. Angola is a Southern African nation whose varied terrain encompasses tropical Atlantic beaches. Luanda, the capital of Angola, is a port city on the west coast of Southern Africa. The kwanza is the currency of Angola.

Q14. Manas Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state? 
(a) Assam
(b) Orissa
(c) West Bengal
(d) Karnataka
(e) Manipur

S14. Ans.(a)
Sol. Located in Assam, the Manas Wildlife Sanctuary was established in 1985 and is located in the foothills of the Himalayas. The sanctuary is a home to a plethora of rare and endangered species of animals like Tiger, Asian elephants, Golden Cat, Leopards, Clouded Leopard, Slow Loris and Chital etc.

Q15. In the Australian Open 2018, Caroline Wozniacki has defeated ____________ in the final of  Women's Singles.
(a) Kristina Mladenovic
(b) Simona Halep
(c) Robert Farah
(d) Tímea Babos
(e) Ekaterina Makarova

S15. Ans.(b)
Sol. In the Australian Open 2018, Caroline Wozniacki of Denmark has defeated Simona Halep of  Romania in the final of Women's Singles.


Print Friendly and PDF