General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. What is the capital of Cambodia?
(a) Hanoi
(b) Knon Chuk
(c) Bangkok
(d) Vientiane
(e) Phnom Penh

S1. Ans.(e)
Sol. Cambodian Capital- Phnom Penh.

Q2. Name the player who became the first cricketer from Nepal to land a deal an IPL contract.
(a) Paras Khadka
(b) Sharad Vesawkar
(c) Sandeep Lamichhane
(d) Gyanendra Malla
(e) Subash Khakurel

S2. Ans.(c)
Sol. Sandeep Lamichhane became the first cricketer from Nepal to land a deal an IPL contract. He  was picked by Delhi Daredevils in the player's auction. The 17-year-old, the only Nepal player in the IPL auction, was sold at his base price of Rs 20 lakh.

Q3. Finance Minister Arun Jaitley has tabled Economic Survey in Parliament. The Survey sees FY19 GDP growing ____________ vs 6.75% in FY18.
(a) 7.1-7.5%
(b) 7.3-7.8%
(c) 7.2-7.6%
(d) 7.0-7.5%
(e) 7.4-7.8%

S3. Ans.(d)
Sol. Finance Minister Arun Jaitley has tabled Economic Survey in Parliament. Economic Survey  sees FY19 GDP growing 7-7.5% vs 6.75% in FY18.

Q4. In the 60th Annual Grammy Awards, ____________ was awarded 'Album Of The Year'.
(a) Devine
(b) Shape of You
(c) Bruno Mars
(d) Never Back Down
(e) Dawn to Dusk

S4. Ans.(c)
Sol. In the 60th Annual Grammy Awards, Bruno Mars was awarded 'Album Of The Year'.

Q5. RBI will shortly issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of _________________ on the reverse.
(a) Mahadev Akhandalamani Temple, Aradi
(b) Maa Tara Tarini Temple, Raipur
(c) Jagannath Temple, Puri 
(d) Parshurameshwara Temple, Bhubaneswar
(e) Sun Temple, Konark

S5. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of Sun Temple, Konark on the reverse. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.

Q6. Telangana Industrial Health Clinic Ltd (TIHCL), a State government initiative has got RBI clearance to register and function as a NBFC. What is the meaning of "C" in NBFC?
(a) Content
(b) Common
(c) Commercial
(d) Company
(e) Core

S6. Ans.(d)
Sol. Telangana Industrial Health Clinic Ltd (TIHCL), a State government initiative, has got RBI clearance to register and function as a non-banking finance company (NBFC).

Q7. Which among the following Payments Bank has partnered Induslnd Bank to introduce a facility to create a fixed deposit (FD) when the customer balance exceeds Rs. 1 lakh at the end of the day?
(a) India Post Payments Bank
(b) Paytm Payments Bank
(c) Airtel Payments Bank 
(d) Fino Payments Bank
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. Paytm Payments Bank has partnered Induslnd Bank to introduce a facility to create a fixed deposit (FD) when the customer balance exceeds Rs. 1 lakh at the end of the day. Paytm Payments Bank customers can redeem their deposits instantly, anytime without paying any pre-closure or miscellaneous charges and can earn up to 6.85 percent annual interest.

Q8. In the recently released Economic Survey, Average FY18 CPI inflation is seen at  _____________.
(a) 3.5%
(b) 3.3%
(c) 3.7%
(d) 3.6%
(e) 3.8%

S8. Ans.(c)
Sol. In the recently released Economic Survey, Average FY18 CPI inflation seen at 3.7%.

Q9. The world no.1 Tai Tzu Ying has defeated _____________ in the finals of the Indonesia Masters 2018.
(a) P V Sindhu
(b) Carolina Marin
(c) Li Xuerui
(d) Nozomi Okuhara
(e) Saina Nehwal

S9. Ans.(e)
Sol. The world no.1 Tai Tzu Ying has defeated Saina Nehwal in the finals of the Indonesia Masters 2018.

Q10. Mobile Payments Company Paytm and AGTech Holdings Ltd have formed a joint venture to launch 'Gamepind' a gaming platform aimed at mobile users in India. AGTech Holdings Ltd is owned by __________.
(a) Tancent Technologies
(b) Walmart
(c) Alibaba Group
(d) State Grid
(e) Apple

S10. Ans.(c)
Sol. Mobile payments company Paytm and Alibaba Group-owned AGTech Holdings Ltd have formed a joint venture to launch 'Gamepind' a gaming platform aimed at mobile users in India.

Q11. The first ever 'Khadi Haat' of India was inaugurated recently in which of the following city?
(a) Pune
(b) Mumbai
(c) Goa
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S11. Ans.(d)
Sol. Marking the 69th Republic Day celebrations, Khadi and Village Industries Commission (KVIC) and New Delhi Municipal Council (NDMC) have launched the first ever 'Khadi Haat' in the country. The Khadi Haat was inaugurated by Union Minister of State Giriraj Singh in Connaught Place, New Delhi.

Q12. Army day is observed on which of the following date? 
(a) May 8
(b) April 17
(c) March 18
(d) January 15
(e) February 24

S12. Ans.(d)
Sol. Army Day is celebrated on 15 January every year in India, in recognition of Lieutenant General K. M. Cariappa's taking over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army from General Sir Francis Butcher, the last British Commander-in-Chief of India, on 15 January 1949.

Q13. Which city is served by Sardar Vallabhbhai Patel International Airport? 
(a) Ahmedabad
(b) Surat
(c) Bhopal
(d) Dehradun
(e) Kochi

S13.  Ans.(a)
Sol. Sardar Vallabhbhai Patel International Airport (SVPIA) is an international airport serving the cities of Ahmedabad and Gandhinagar in Gujarat, India. The airport is located in Hansol, 9 km north of central Ahmedabad. It is named after Sardar Vallabhbhai Patel, the first Deputy Prime Minister of India.

Q14. Which city is also known as City of Pearls?
(a) Bhubaneswar
(b) kochi
(c) Hyderabad
(d) Visakhapatnam
(e) Surat

S14. Ans.(c)
Sol. Hyderabad was historically known as a pearl and diamond trading centre, and it continues to be known as the City of Pearls. Many of the city's traditional bazaars, including Laad Bazaar, Begum Bazaar and Sultan Bazaar, have remained open for centuries.

Q15. A three-day international bird festival was held at the Dudhwa National Park. This National Park is located in _____________.
(a) Himachal Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Jharkhand
(d) Maharashtra
(e) West Bengal

S15. Ans.(b)
Sol. A three-day international bird festival was held at the Dudhwa National Park, Lakhimpur Kheri, Uttar Pradesh in February 2018 with nearly 200 leading ornithologists expected to attend.


Print Friendly and PDF