General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. India has been ranked ______________ in the list of wealthiest countries with the total wealth of 8,230 billion US dollars.
(a) 7th
(b) 5th
(c) 8th
(d) 9th
(e) 6th

S1. Ans.(e)
Sol. India has been ranked sixth in the list of wealthiest countries with the total wealth of 8,230 billion US dollars. The list was topped by the United States of America, according to a report by New World Wealth.

Q2. Name the Table Tennis player who has recently won the men singles title for the eighth time in the 79th edition of the 11Even Sports Senior Nationals Championship.
(a) Sharath Kamal
(b) Anthony Amalraj
(c) Kamlesh Mehta
(d) Deepak Dahiya
(e) Manoj Hooda

S2. Ans.(a)
Sol. Sharath Kamal beat top-seeded Anthony Amalraj to win the men singles title for the eighth time, equalling the feat of Kamlesh Mehta in the 79th edition of the 11Even Sports Senior Nationals in Ranchi, Jharkhand.

Q3. Name the person who had launched the first Khelo India School Games at Indira Gandhi Indoor Stadium in New Delhi.
(a) Piyush Goyal
(b) Rajyavardhan Singh Rathore
(c) Venkaiah Naidu
(d) Narendra Modi
(e) Ram Nath Kovind

S3. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched the first Khelo India School Games at Indira Gandhi Indoor Stadium in New Delhi. The Khelo India programme has been introduced to revive the sports culture in India at the grass-root level.

Q4. Name the cricket ground that will host the final of both the men’s and women’s World Twenty20 of 2020 edition.
(a) WCA Cricket Ground
(b) Sydney Cricket Ground
(c) Melbourne Cricket Ground
(d) Brisbane Cricket Ground
(e) Emerald Hill Cricket Ground

S4. Ans.(c)
Sol. Melbourne Cricket Ground will host the final of both the men’s and women’s World Twenty20 when the tournaments come to Australia in 2020.

Q5. What is the silent features of 5-Year Post Office RD Account?
(a) Account can be opened by cash / Cheque and in case of Cheque the date of deposit shall be date of presentation of Cheque.
(b) Nomination facility is available at the time of opening and also after opening of account.
(c) Account can be transferred from one post office to another.
(d) Account can be opened in the name of minor and a minor of 10 years and above age can open and operate the account.
(e) All of the given options are the silent features of 5-Year Post Office RD Account.

S5. Ans.(e)
Sol. Salient features including Tax Rebate of 5-Year Post Office RD Account.
1. Account can be opened by cash / Cheque and in case of Cheque the date of deposit shall be date of presentation of Cheque.
2. Nomination facility is available at the time of opening and also after opening of account.
3. Account can be transferred from one post office to another.
4. Any number of accounts can be opened in any post office.
5. Account can be opened in the name of minor and a minor of 10 years and above age can open and operate the account.
6. Joint account can be opened by two adults.

Q6. How many transactions can be received by a single beneficiary in a calendar year of International Money Transfer process in the Post Office Saving schemes?
(a) 40 transactions
(b) 20 transactions
(c) 10 transactions
(d) 30 transactions
(e) 50 transactions

S6. Ans.(d)
Sol. Amounts up to INR. 50,000/- may be paid to the beneficiary in cash. Any amount exceeding this limit shall be paid by means of account payee Cheque or credited directly to the Savings Account standing in the Post Office in the name of the beneficiary. However, in case of foreign tourists, higher amounts can be payable in cash. Only 30 transactions can be received by a single beneficiary in a calendar year of International Money Transfer process in the Post Office Saving schemes.

Q7. How much amounts may be paid to the beneficiary in cash of International Money Transfer process in the Post Office Saving schemes?
(a) INR. 50,000/-
(b) INR. 10,000/-
(c) INR. 25,000/-
(d) INR. 75,000/-
(e) INR. 1,00,000/-

S7. Ans.(a)
Sol. Amounts up to INR. 50,000/- may be paid to the beneficiary in cash. Any amount exceeding this limit shall be paid by means of account payee Cheque or credited directly to the Savings Account standing in the Post Office in the name of the beneficiary. However, in case of foreign tourists, higher amounts can be payable in cash. Only 30 transactions can be received by a single beneficiary in a calendar year oof International Money Transfer process in the Post Office Saving schemes.

Q8. Google has introduced a new app named _____________ that allows anybody to submit stories for and about their communities.
(a) News247
(b) Headlines
(c) Smaachar
(d) Bulletin
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(d)
Sol. Google has introduced a new app named "Bulletin" that allows anybody to submit stories for and about their communities. This is a free, lightweight app for telling a story by capturing photos, video clips and text right from your phone, published straight to the web.

Q9. Name the lender that has recently launched the fourth edition of ‘Evolve’ in Coimbatore, Tamil Nadu. 
(a) HDFC bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) Karnataka Bank
(e) IBDI bank

S9. Ans.(b)
Sol. Private sector Axis Bank launched the fourth edition of ‘Evolve’ in Coimbatore, Tamil Nadu. It is an annual multi-city knowledge series for Bank’s small and medium-sized enterprises (SME) customers. The current edition of 'evolve' is titled as “Transform your Family Business into your dream company”.

Q10. Indian Navy launched the third of the six indigenous Scorpene-class submarines named ___________.
(a) INS Karanj
(b) INS Khanderi
(c) INS Pratyush
(d) INS Kalvari
(e) INS Prabhakar

S10. Ans.(a)
Sol. Indian Navy launched 'INS Karanj', the third of the six indigenous Scorpene-class submarines. The submarine, equipped with superior stealth features and precision-guided weapons, has been built at Mumbai's Mazagon Dock Shipbuilders Limited.

Q11. Who is the present CEO and MD of Axis Bank?
(a) Rana Kapoor
(b) Mahesh Kumar Jain
(c) Pramod Shukla
(d) Parnika Verma
(e) Shikha Sharma

S11. Ans.(e)
Sol. Axis Bank CEO and MD- Shikha Sharma, Head Office- Mumbai.

Q12. Jim Corbett National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Uttarakhand
(b) Odisha
(c) West Bengal
(d) Karnataka
(e) Manipur

S12. Ans.(a)
Sol. Located in the Nainital District of Uttrakhand, Jim Corbett National Park was established in 1936. The national park is located amidst a mixed terrain of deciduous forests and mountainous pine forests. Corbett National Park is a home to the Bengal tiger, Leopard, Leopard cat, Elephants, Sambhar Deer and Golden Jackal etc.

Q13. National Youth Day is observed on which of the following date? 
(a) May 8
(b) January 12
(c) March 18
(d) April 17
(e) February 24

S13. Ans.(b)
Sol. National Youth Day is celebrated in India on 12 January on the birthday of Swami Vivekananda. In 1984 the Government of India declared the day as the National Youth Day and since 1985 the event is celebrated in India every year.

Q14. 'Goal' is the autobiography of which Indian sportsman? 
(a) Wilson Jones
(b) Dhyan Chand
(c) K.D. Singh Babu
(d) Chunni Goswami
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(b)
Sol. Dhyan Chand was an Indian field hockey player, who is considered as one the greatest field hockey players of all time. He is known for his extraordinary goal-scoring feats. However, Major Dhyan Chand in his autobiography titled “Goal!” published in 1952.

Q15. The Central Statistics Office (CSO) revised the gross domestic product (GDP) growth rate for 2015-16 to ____________ from the earlier estimates of 8%. 
(a) 7.8%
(b) 7.9%
(c) 8.2%
(d) 8.1%
(e) 8.3%

S15. Ans.(c)
Sol. The Central Statistics Office (CSO) revised the gross domestic product (GDP) growth rate for 2015-16 to 8.2% from the earlier estimates of 8% and kept the 2016-17 growth unchanged at 7.1%. The real GDP or GDP at constant (2011-12) prices for the years 2016-17 and 2015-16 stand at Rs121.96 trillion and Rs113.86 trillion respectively, according to the CSO statement.


Print Friendly and PDF