General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Govt. has announced which Project on the lines of Operation Flood to realize agriculture potential of the country?
(a) Operation Blue Project
(b) Operation Blue moon
(c) Operation Green Money
(d) Operation Green
(e) Operation Green Rain

S1. Ans.(d)
Sol. The Govt. has announced Operation Green Project on the lines of Operation Flood to realise agriculture potential of the country.

Q2. India has slipped to which place on an annual Global Democracy Index according to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU)?
(a) 34th
(b) 42nd
(c) 38th
(d) 39th
(e) 45th

S2. Ans.(b)
Sol. India has slipped to 42nd place on an annual Global Democracy Index according to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU). India has moved down from 32nd place last year. The top 3 Countries in the list are-
1. Norway,
2. Iceland, and
3. Sweden.

Q3. The government and World Bank signed a $100 million (about Rs 6,400 crore) loan agreement to promote rural economy in selected blocks of which Indian state?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) Goa
(e) Madhya Pradesh

S3. Ans.(c)
Sol. The government and World Bank signed a $100 million (about Rs 6,400 crore) loan agreement to promote rural economy in selected blocks of Tamil Nadu across 26 districts, benefiting over 4 lakh people.

Q4. In the Union Budget 2018, how much amount has been allocated for the National Livelihood Mission?
(a) Rs. 5580 Crore
(b) Rs. 5750 Crore
(c) Rs. 5389 Crore
(d) Rs. 4450 Crore
(e) Rs. 7450 Crore

S4. Ans.(b)
Sol. In the Union Budget 2018, the amount of 5750 Crore has been allocated for the National Livelihood Mission.

Q5. SCSS offers regular income, highest safety and tax saving, making it a popular product for those over _____ years of age. 
(a) 64 years
(b) 62 years
(c) 60 years
(d) 65 years
(e) 80 years

S5. Ans.(c)
Sol. The Senior Citizens Savings Scheme (SCSS) offers regular income, highest safety and tax saving, making it a popular product for those over 60 years of age.

Q6. What is the meaning of SCSS?
(a) Senior Citizens Savings Scheme
(b) Senior Citizens Savings Scene
(c) Senior Certificate Savings Scheme
(d) Senior Citizens System Scheme
(e) Senior Common Savings Scheme

S6. Ans.(a)
Sol. SCSS stands for- Senior Citizens Savings Scheme.

Q7. What is the maximum amount of SCSS?
(a) INR 20 lakh
(b) INR 25 lakh
(c) INR 30 lakh
(d) INR 10 lakh
(e) INR 15 lakh

S7. Ans.(e)
Sol. There shall be only one deposit in the account in multiple of INR.1000/- maximum not exceeding INR 15 lakh.

Q8. Name the officer who recently took charge as the new Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army.
(a) Lt General A K Bhatt
(b) Lt General Praveen Kumar
(c) Lt General Mahesh Rawat
(d) Lt General Prakash Chaudhary
(e) Lt General Anil Chauhan

S8. Ans.(e)
Sol. Lt. Gen Anil Chauhan took charge as the new Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army. He succeeds Lt General A K Bhatt.

Q9. The world's oldest man Francisco Nunez Olivera has died just over a month after celebrating his 113th birthday. He was from ___________.
(a) Russia
(b) Greece
(c) Denmark
(d) Spain
(e) Indonesia

S9. Ans.(d)
Sol. The world's oldest man Francisco Nunez Olivera has died just over a month after celebrating his 113th birthday. He was from Spain.

Q10. Ashgabat is the capital city of ___________.
(a) Uzbekistan
(b) Iran
(c) Oman
(d) Turkmenistan
(e) Nigeria

S10. Ans.(d)
Sol. Turkmenistan Capital- Ashgabat, Currency- Turkmenistan manat.

Q11. According to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU), which among the following country is ranked the lowest on an annual Global Democracy Index?
(a) Syria
(b) Iraq
(c) North Korea
(d) Iran
(e) Pakistan

S11. Ans.(c)
Sol. According to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU), North Korea is ranked the lowest at 167th, while Syria is a notch better at 167th place on an annual Global Democracy Index.

Q12. Gir Forest National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Assam
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bengal
(d) Gujarat
(e) Rajasthan

S12. Ans.(d)
Sol. Gir National Park is one of the most popular national parks in Gujarat for its thriving population of the Asiatic Lion. The rare species of animals found here are Asiatic Lions, Leopards, Sloth Bears, Jungle Cats, Spectacled Cobra and several rare species of birds are also found here.

Q13. World Tourism Day is observed on which of the following date? 
(a) September 16
(b) April 27
(c) September 27
(d) October 3
(e) February 30

S13. Ans.(c)
Sol. Since 1980, the United Nations World Tourism Organization has celebrated World Tourism Day on September 27. This date was chosen as on that day in 1970, the Statutes of the UNWTO were adopted. The adoption of these Statutes is considered a milestone in global tourism.

Q14. Which city is served by Devi Ahilyabai Holkar Airport? 
(a) Indore
(b) Kozhikode
(c) Nagpur
(d) Pune
(e) Thiruvananthapuram

S14.  Ans.(a)
Sol. Devi Ahilyabai Holkar International Airport is a public airport that principally serves Indore and adjacent regions in the Indian State of Madhya Pradesh. It is the busiest airport in Madhya Pradesh and is located 8 km west of Indore.

Q15. What is the name of the program initiated by the government which is responsible for water supply in around 500 cities?
(a) Nirmal Jal Yojana
(b) Amrita Program
(c) Aradhana Program
(d) Amrut Program
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(d)
Sol. Amrut Program is initiated by the govt which is responsible for water supply in around 500 cities.


Print Friendly and PDF