General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. India has joined which of the following agreement on the establishment of an International Transport and Transit Corridor between the Iran, Oman, Turkmenistan and Uzbekistan?
(a) ONOR Agreement
(b) Ashgabat Agreement
(c) ITTC Agreement
(d) India-Gulf Cooperation Council Agreement
(e) Gulf Cooperation Council (GCC) Agreement

S1. Ans.(b)
Sol. India has joined Ashgabat Agreement on the establishment of an International Transport and Transit Corridor between the Iran, Oman, Turkmenistan and Uzbekistan. The agreement was signed in 2011, which envisages facilitation of transit and transportation of goods between Central Asia and the Persian Gulf.

Q2. The 32nd Surajkund International Crafts Mela has begun recently in Haryana. This year ___________ is the Partner Nation of the crafts mela.
(a) Azerbaijan
(b) Turkmenistan
(c) Oman
(d) Kyrgyzstan
(e) Switzerland

S2. Ans.(d)
Sol. The 32nd Surajkund International Crafts Mela has begun in Faridabad, Haryana. The Mela is organized by the Surajkund Mela Authority and Haryana Tourism in collaboration with Union Ministries of Tourism, Textiles, Culture and External Affairs. This year Uttar Pradesh is the theme state and Kyrgyzstan is the Partner Nation.

Q3. The 7th India Energy Congress was held recently in ___________.
(a) Mumbai
(b) Pune
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Kolkata

S3. Ans.(c)
Sol. The 7th India Energy Congress was held in New Delhi. Over 400 experts are expected to brainstorm on energy transition across the globe in view of technology and digital disruptions. The theme of the 7th edition of India Energy Congress is 'Energy 4.0: Energy Transition Towards 2030'.

Q4. Name the Magahi writer who has been honoured with this year's Sahitya Akademi Bhasha Samman award.
(a) Shesh Anand Madhukar
(b) Vishwanath Prasad Tiwari
(c) Visheshar Nath
(d) Sagram Singh Yadav
(e) Manoj Shukla

S4. Ans.(a)
Sol. Magahi writer Shesh Anand Madhukar, who has been working extensively for the development of the language, was honoured with this year's Sahitya Akademi Bhasha Samman award.

Q5. What is the Maximum investment limit in joint account of Post Office MIS Account?
(a) Rs 6.00 lakh 
(b) Rs 4.50 lakh
(c) Rs 20.00 lakh 
(d) Rs 9.00 lakh
(e) Rs 1.50 lakh

S5. Ans.(d)
Sol. Maximum investment limit is INR 4.5 lakh in single account and INR 9 lakh in joint account of Post Office MIS Account.

Q6. What is the silent features of Post Office MIS Accounts?
(a) Account can be opened by cash/Cheque and in case of Cheque the date of realization of Cheque in Govt. account shall be date of opening of account.
(b) Nomination facility is available at the time of opening and also after opening of account.
(c) Account can be transferred from one post office to another.
(d) All of the above are silent features of Post Office MIS Accounts
(e) Account can be opened in the name of minor and a minor of 5 years and above age can open and operate the account.

S6. Ans.(d)
Sol. Here is some silent features of Post Office MIS Accounts.
Account may be opened by individual.
Account can be opened by cash/Cheque and in case of Cheque the date of realization of Cheque in Govt. account shall be date of opening of account.
Nomination facility is available at the time of opening and also after opening of account.
Account can be transferred from one post office to another.
Any number of accounts can be opened in any post office subject to maximum investment limit by adding balance in all accounts.
Account can be opened in the name of minor and a minor of 10 years and above age can open and operate the account.
Joint account can be opened by two or three adults.

Q7. Interest can be drawn through auto credit into savings account standing at same post office, through PDCs or ECS./In case of MIS accounts standing at CBS Post offices, monthly interest can be credited into savings account standing at any CBS Post offices. CBS stands for-
(a) Core Balance Solutions
(b) Core Banking Solutions
(c) Core Banking System
(d) Core Banking Service
(e) Common Banking Solutions

S7. Ans.(b)
Sol. Interest can be drawn through auto credit into savings account standing at same post office, through PDCs or ECS./In case of MIS accounts standing at CBS Post offices, monthly interest can be credited into savings account standing at any CBS (Core Banking Solutions) Post offices.

Q8. Name the country that has become the first low-income country to provide universal eye care for its 12 million populations.
(a) Uganda
(b) Lesotho
(c) Sudan
(d) Yemen
(e) Rwanda

S8. Ans.(e)
Sol. Rwanda has become the first low-income country to provide universal eye care for its 12 million population. The government has partnered with the organisation Vision for a Nation (VFAN) to train more than 3,000 eye care nurses based in 502 local health centres, prescribing glasses and referring those with serious eye problems to national clinics.

Q9. Name the Senior-most Indian Information Service (IIS) officer who was appointed Director-General of Sports Authority of India (SAI).
(a) Rahul Bhatnagar
(b) Neelam Kapur
(c) Tulika Yadav
(d) Sukriti Sachan
(e) Manoj Tyagi

S9. Ans.(b)
Sol. Senior-most Indian Information Service (IIS) officer Neelam Kapur was appointed Director-General of Sports Authority of India (SAI). She is at present the Principal Director General of the Directorate of Field Publicity (DFP). It is for the first time that an IIS officer has been appointed as SAI chief.

Q10. The Indian Olympic Association (IOA) appointed _____________ as the Chef-de-Mission for the upcoming Commonwealth Games to be held in Gold Coast, Australia.
(a) Narinder Dhruv Batra
(b) Rajeev Mehta
(c) Sanjeev Nigam
(d) Vikram Singh Sisodia
(e) Prakash Malhotra

S10. Ans.(d)
Sol. The Indian Olympic Association (IOA) appointed its joint secretary Vikram Singh Sisodia as the Chef-de-Mission for the upcoming Commonwealth Games to be held in Gold Coast, Australia.

Q11. The five-time World Champion MC Mary Kom claimed the gold medal in the India Open International Boxing tournament in New Delhi. She defeated _______________.
(a) Kallia Kourouni
(b) Nina Meinke
(c) Josie Gabuco
(d) Diana Garcia
(e) Verena Kaiser

S11. Ans.(c)
Sol. The five-time World Champion MC Mary Kom claimed the gold medal in the India Open International Boxing tournament at Thyagraj Indoor Stadium in New Delhi. She defeated Josie Gabuco from the Philippines in a split 4-1 decision to grab the gold in the women's 48kg weight category.

Q12. Name of the parliament of Vietnam is......
(a) National Assembly
(b) Congress
(c) Federal Assembly
(d) House of Assembly
(e) National Parliament

S12. Ans.(a)
Sol. The National Assembly is Vietnam's legislative body. The Constitution of Vietnam recognizes the assembly as "the highest organ of state power." The National Assembly, a 498-member unicameral body elected to a five-year term, meets twice a year. The assembly appoints the President, the Prime Minister, the Chief Justice of the Supreme People's Court of Vietnam, the Head of the Supreme People's Procuracy of Vietnam, and the 21-member Government.

Q13. Kodasalli Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu and kashmir
(e) Karnataka

S13. Ans.(e)
Sol. Kodasalli Dam is built across the Kali River in Yellapura taluk of Uttara Kannada district of Karnataka state, India. This dam was built by Karnataka Power Corporation Limited.

Q14. Headquarter of New Development Bank (NDB) is in which of the following city? 
(a) New Delhi
(b) Beijing
(c) Johannesburg
(d) Shanghai
(e) Rio de Janeiro

S14. Ans.(d)
Sol. The New Development Bank (NDB), formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states (Brazil, Russia, India, China and South Africa). The bank is headquartered in Shanghai, China. The first regional office of the NDB will be opened in Johannesburg, South Africa.

Q15. Name the country that has made a record by opening the world's longest zip line, measuring 2.83 km in length and had set a Guinness World Record.
(a) Denmark
(b) United Arab Emirates
(c) Saudi Arabia
(d) Norway
(e) Switzerland

S15. Ans.(b)
Sol. The United Arab Emirates has made a record by opening the world's longest zip line, measuring 2.83 km in length. Guinness World Records officials certified the zip line in Ras al-Khaimah.


Print Friendly and PDF