General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Muscat is the capital city of _____________.
(a) Iran
(b) Turkmenistan
(c) Oman
(d) Uzbekistan
(e) Iraq

S1. Ans.(c)
Sol. Oman Capital- Muscat, Currency- Omani rial.

Q2. Indian Overseas Bank (IOB) has received Rs173.06 crore capital infusions from the government in the current fiscal. It Headquarters in ___________.
(a) Bengaluru
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) Chennai
(e) New Delhi

S2. Ans.(d)
Sol. Indian Overseas Bank (IOB) has received Rs173.06 crore capital infusion from the government in the current fiscal. it Headquarters in Chennai.

Q3. Cochin Shipyard Limited (CSL) and Joint Stock Company United Shipbuilding Corporation (USC) have signed an MoU to collaborate and engage in Design, Development and Execution of contemporary, State-of-Art vessels for Inland and Coastal Waterways. The USC is a/an _______________ Company.
(a) Russian
(b) American
(c) Chinese
(d) Japanese
(e) Korean

S3. Ans.(a)
Sol. Cochin Shipyard Limited (CSL) and  Joint Stock Company United Shipbuilding Corporation (USC), Russia have signed an MoU to collaborate and engage in Design, Development and Execution of contemporary, State-of-Art vessels for Inland and Coastal Waterways.

Q4. Which among the following is the theme state for this year's 32nd Surajkund International Crafts Mela?
(a) Haryana
(b) Uttar Pradesh
(c) Jharkhand
(d) Maharashtra
(e) Madhya Pradesh

S4. Ans.(b)
Sol. The 32nd Surajkund International Crafts Mela has begun in Faridabad, Haryana. This year Uttar Pradesh is the theme state and Kyrgyzstan is the Partner Nation.

Q5. Markets regulator _______ stated that cross-holding in credit rating agencies (CRAs) will be capped at  10 percent and also decided to raise the minimum networth requirement to Rs 25 crore from the current Rs 5 crore.
(a) SEBI
(b) IRDAI
(c) RBI
(d) NABARD
(e) SIDBI

S5. Ans.(a)
Sol. Markets regulator SEBI stated that cross-holding in credit rating agencies (CRAs) will be capped at  10 percent and also decided to raise the minimum networth requirement to Rs 25 crore from the current Rs 5 crore.

Q6. Which among the following country is set to leapfrog Britain and France in 2018 to become the world’s fifth-largest economy in dollar terms, according to the report by Centre for Economics and Business Research (CEBR) consultancy’s 2018 World Economic League Table?
(a) Brazil
(b) Japan
(c) Germany
(d) China
(e) India

S6. Ans.(e)
Sol. India is set to leapfrog Britain and France in 2018 to become the world’s fifth-largest economy in dollar terms. The Centre for Economics and Business Research (CEBR) consultancy’s 2018 World Economic League Table painted an upbeat view of the global economy, boosted by cheap energy and technology prices. India is currently in seventh place in the top world economies with $2 trillion.

Q7. Bad loans of Public sector banks (PSBs) stood at _______________ by the end of second quarter this fiscal (2017-18), a bulk of which came from corporate defaulters, private sector banks' NPAs were considerably low.
(a) Rs 17.24 lakh crore
(b) Rs 14.12 lakh crore
(c) Rs 10.48 lakh crore
(d) Rs 7.34 lakh crore
(e) Rs 32.60 lakh crore

S7. Ans.(d)
Sol. Bad loans of Public sector banks (PSBs) stood at Rs 7.34 lakh crore by the end of second quarter this fiscal, a bulk of which came from corporate defaulters, private sector banks' NPAs were considerably low. Moreover, for the recovery of the bad loans, the network of Debt Recovery Tribunals have been expanded to 39 at present, as compared to 33 in 2016-17, according to data furnished by the RBI and the government.

Q8. Sagarmala Program aims to promote port-led development in the country. The concept of Sagarmala was approved by the Union Cabinet in ______________.
(a) 2014
(b) 2016
(c) 2010
(d) 2015
(e) 2017

S8. Ans.(d)
Sol. Sagarmala Program aims to promote port-led development in the country. The concept of Sagarmala was approved by the Union Cabinet on 25th March 2015.

Q9. What is the capital city of Rwanda?
(a) Sudan
(b) Beirut
(c) Kigali
(d) Suva
(e) Baku

S9. Ans.(c)
Sol. Rwanda Capital- Kigali, Currency- Rwandan franc.

Q10. Prime Minister Narendra Modi had recently (First week of February 2018) inaugurated the first two-day Global Investment Summit has been organized in _____________.
(a) Sikkim
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) Arunachal Pradesh
(e) Tripura

S10. Ans.(c)
Sol. The first two-day Global Investment Summit has been organized in Assam. The summit emphasises on promoting investments in the state and the North East. The conference was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in first week of February 2018.

Q11. External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj has returned home after successful completion of the goodwill visit to ___________.
(a) Bhutan
(b) Nepal
(c) Sri Lanka
(d) Bangladesh
(e) Myanmar

S11. Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj has returned home after successful completion of the goodwill visit to Nepal. This was the first high-level visit from India after completion of historic three-tier elections in Nepal.

Q12. Kenya is a country in East Africa with coastline on the Indian Ocean. The currency of Kenya is?
(a) Rund
(b) Taka
(c) Ruble
(d) Yen
(e) shilling

S12. Ans. (e)
Sol. Kenya is a country in East Africa with coastline on the Indian Ocean. It encompasses savannah, lakelands, the dramatic Great Rift Valley and mountain highlands. The shilling is the currency of Kenya.

Q13. Lok Sabha is composed of representatives of the people chosen by direct election on the basis of the adult suffrage. The maximum strength of the House envisaged by the Constitution is?
(a) 543
(b) 552
(c) 540
(d) 402
(e) 452

S13. Ans. (b)
Sol. Lok Sabha is composed of representatives of the people chosen by direct election on the basis of the adult suffrage. The maximum strength of the House envisaged by the Constitution is 552, which is made up by election of upto 530 members to represent the States, upto 20 members to represent the Union Territories and not more than two members of the Anglo-Indian Community to be nominated by the Hon'ble President, if,  in his/her opinion, that community is not adequately represented in the House.

Q14. Kathak is one of the eight forms of Indian classical dance. This dance form traces its origins to the nomadic bards of ancient northern India in which of the following state/UTs?
(a) Uttar Pradesh
(b) New Delhi
(c) Haryana
(d) Rajasthan
(e) Chandigarh

S14. Ans. (a)
Sol. Kathak is originated from Uttar Pradesh and one of the eight forms of ancient classical dances of India. Famous Kathak dance is derived from Katha or story-tellers,people who narrate stories during the whole art of Kathak dance.

Q15. Mumbai International Film Festival (MIFF) committee has decided to bestow V. Shantaram lifetime achievement Award to veteran film producer and director _____________.
(a) Aditya Chopra
(b) Subhash Ghai
(c) Maneesh Sharma
(d) Shyam Benegal
(e) S.S. Rajamouli

S15. Ans.(d)
Sol. Mumbai International Film Festival (MIFF) committee has decided to bestow V. Shantaram lifetime achievement Award to veteran film producer and director Shyam Benegal. The award will be presented at concluding ceremony of MIFF in Mumbai.


Print Friendly and PDF