General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Who among the following was awarded the 'Times Power Women of the Year 2017'- Pune for Global PR?
(a) Shabnam Asthana
(b) Chanda Kochhar
(c) Roshni Nadar Malhotra
(d) Kiran Mazumdar
(e) Shobhana Bhartia

S1. Ans.(a)
Sol. Shabnam Asthana was awarded the 'Times Power Women of the Year 2017'- Pune for Global PR. The Times Group celebrated the invaluable contribution of women by introducing The Times Power Woman 2017 (Pune) awards.

Q2. American multinational conglomerate, Alphabet Inc. has appointed ___________ as the new board chairman of the company.
(a) Sergey Brin
(b) Eric Schmidt
(c) Larry Page
(d) Lewis McCardy
(e) John L. Hennessy

S2. Ans.(e)
Sol. Alphabet has appointed John L. Hennessy as the new board chairman of the company. Hennessy has been on the board since 2004 and Lead Independent Director since 2007. He has replaced Eric Schmidt.

Q3. Name the India’s leading squash player who had recently jumped five places to No. 14 to become the highest ranked Indian in the latest Professional Squash Association (PSA) rankings.
(a) Joshna Chinappa
(b) Dipika Pallikal Karthik
(c) Saurav Ghosal
(d) Harinder Pal Sandhu
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. India’s leading squash player, Saurav Ghosal jumped five places to No. 14 to become the highest ranked Indian in the latest Professional Squash Association (PSA) rankings.

Q4. India has defeated ____________ to lift the Under 19 World cup 2018.
(a) West Indies
(b) Pakistan
(c) New Zealand
(d) Australia
(e) England

S4. Ans.(d)
Sol. India has defeated Australia to lift the Under 19 World cup for the fourth time. The Men in Blue defeated the three-time champions Australia at Bay Oval, New Zealand.

Q5. The World Bank has committed ____________ loan to India for the STRIVE project for skill development.
(a) Rs 800 crore
(b) Rs 1300 crore
(c) Rs 2300 crore
(d) Rs 3800 crore
(e) Rs 1700 crore

S5. Ans.(a)
Sol. The World Bank has committed $125 million (around Rs800 crore) loan to India for the STRIVE project for skill development. The objective of the operation (Skills Strengthening for Industrial Value Enhancement) is to improve access to quality and market-driven vocational training as well as apprenticeships. The financing agreement was signed between the World Bank and the Finance Ministry.

Q6. Who is present President of World Bank?
(a) Jim Yong Kim
(b) Takehiko Nakao
(c) Jin Liqun
(d) Roberto Azevedo
(e) Pascal Lamy

S6. Ans.(a)
Sol. Jim Yong Kim is present President of World Bank.

Q7. The dimension of the new Rs 10 banknote will be-
(a) 56 mm x 136 mm
(b) 63 mm x 123 mm
(c) 71 mm x 142 mm
(d) 67 mm x 166 mm
(e) 74 mm x 183 mm

S7. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has announced to issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr. Urjit R. Patel, Governor, RBI. The new denomination has motif of Sun Temple, Konark on the reverse, depicting the country's cultural heritage. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.

Q8. Namibia was recently in the News due to lack of food for its army. What is the Capital of Namibia?
(a) Gaborone
(b) Lusaka
(c) Cape Town
(d) Windhoek
(e) Luanda

S8. Ans.(d)
Sol. Windhoek is the Capital of Namibia.

Q9. In the Under 19 World cup 2018, ______________ was declared Player of the Tournament.
(a) Manjot Kalra
(b) Shubman Gill
(c) Prithvi Shaw
(d) Jonathan Merlo
(e) Jason Sangha

S9. Ans.(b)
Sol. In the Under 19 World cup 2018, Shubman Gill was declared Player of the Tournament.

Q10. Gregory Gaultier is currently at No. 1 Position in the Professional Squash Association (PSA) rankings. He is from which country?
(a) Germany
(b) Russia
(c) Denmark
(d) France
(e) Croatia

S10. Ans.(d)
Sol. Gregory Gaultier from France is currently at No. 1 Position in the Professional Squash Association (PSA) rankings.

Q11. The Centre unveiled the contours of the ______________ scheme, which seeks to ensure the flow of clean money to political parties, without revealing the donors’ names.
(a) Property Bonds
(b) Electoral Bonds
(c) Membership Bonds
(d) Leadership Bonds
(e) None of the given options is True

S11. Ans.(b)
Sol. The Centre unveiled the contours of the ‘Electoral Bonds’ scheme, which seeks to ensure the flow of clean money to political parties, without revealing the donors’ names. As per the Finance Minister Arun Jaitley, the electoral bonds will be a bearer instrument in the nature of a Promissory Note and an interest-free banking instrument.

Q12. Dharoi Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Andhra Pradesh

S12. Ans.(b)
Sol. Dharoi Dam is a gravity dam on the Sabarmati river near Dharoi, Mehsana district of northern Gujarat in India. Constructed in 1978, the dam is meant for irrigation, power generation and flood control.

Q13. Kudankulam Nuclear Power Plant is in which of the following Indian state? 
(a) Odisha
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Gujarat
(e) Karnataka

S13. Ans.(c)
Sol. Kudankulam Nuclear Power Plant is a nuclear power station in Koodankulam in the Tirunelveli district of the southern Indian state of Tamil Nadu. Construction on the plant began on 31 March 2002.

Q14. What is the Currency of Saudi Arabia? 
(a) Marka
(b) Riyal
(c) Leone
(d) Koruna
(e) Tala

S14.  Ans.(b)
Sol. Saudi Arabia is a desert country encompassing most of the Arabian Peninsula, with Red Sea and Persian (Arabian) Gulf coastlines, Known as the birthplace of Islam. The Saudi riyal is the currency of Saudi Arabia. It is subdivided into 100 halalas. The Saudi qirsh is 5 halalas.

Q15. The Centre has recently approved an MoU between India and _____________ to improve public transport in the country.
(a) Singapore's transportation authority
(b) Switzerland's transportation authority
(c) London’s transportation authority
(d) Russian transportation authority
(e) American transportation authority

S15. Ans.(c)
Sol. The Centre approved an MoU between India and London’s transportation authority to improve public transport in the country. The MoU is aimed at improving the overall public transport system, improve passenger services and promote the use of high capacity buses in India.


Print Friendly and PDF