General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Mr Arun Jaitley launched India’s first sentiment index for micro and small enterprises (MSEs) named ___________ developed jointly by CRISIL & SIDBI.
(a) CriDex
(b) SidEx
(c) CriSidEx
(d) Mdex
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(c)
Sol. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Mr Arun Jaitley launched CriSidEx, India’s first sentiment index for micro and small enterprises (MSEs) developed jointly by CRISIL & SIDBI.

Q2. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ____________.
(a) Yes You Can, We Can
(b) Say No to Cancer
(c) Cancer- Lets Eliminate it
(d) We Can, I can
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. The World Cancer Day is observed on 4th February every year to raise awareness about cancer, its treatment and to encourage methods of its prevention. The primary goal of the day is to reduce the illness and related deaths by 2020. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ‘We Can. I can.’

Q3. In which of the following city, the First ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President of India?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Mumbai
(e) Chandigarh

S3. Ans.(b)
Sol. The First ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu in New Delhi. The International Kala Mela has been organised by the Lalit Kala Akademi in partnership with IGNCA of the Ministry of Culture. More than 800 artists from across the world took part in the Festival.

Q4. India Open is a badminton event held annually at the Siri Fort Sports Complex, New Delhi. In women's singles P V Sindhu was defeated by Beiwen Zhang. Beiwen Zhang belongs to which country?
(a) USA
(b) Indonesia
(c) China
(d) Japan
(e) South Korea

S4. Ans.(a)
Sol. India Open is a badminton event held annually at the Siri Fort Sports Complex, New Delhi. In women's singles Defending champion P V Sindhu was defeated by American Beiwen Zhang to finish runner-up at the India Open Super 500 tournament.

Q5. Sukanya Samriddhi Accounts can be closed after completion of-
(a) 21 years
(b) 25 years
(c) 18 years
(d) 10 years
(e) 32 years

S5. Ans.(a)
Sol. Sukanya Samriddhi Accounts can be closed after completion of 21 years.

Q6. What is the interest rate of Sukanya Samriddhi Accounts as on 01st January 2018?  
(a) 8.5% Per Annum
(b) 8.3% Per Annum
(c) 8.1% Per Annum
(d) 8.7% Per Annum
(e) 8.9% Per Annum

S6. Ans.(c)
Sol. 8.1% Per Annum is the interest rate of Sukanya Samriddhi Accounts as on 01st January 2018.

Q7. The objectives of setting up of payments banks will be to further financial inclusion by providing-
(a) Small savings accounts
(b) Payments/remittance services to migrant labour workforce, 
(c) Low income households
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. The objectives of setting up of payments banks will be to further financial inclusion by providing (i) small savings accounts and (ii) payments/remittance services to migrant labour workforce, low income households, small businesses, other unorganised sector entities and other users.

Q8. Name the Cyprus President who has won re-election for a second term.
(a) Demetris Christofias
(b) Tassos Papadopoulos
(c) Glafcos Clerides
(d) Nicos Anastasiades
(e) Spyros Kyprianou

S8. Ans.(d)
Sol. Cyprus President Nicos Anastasiades has won re-election for a second term. The official final result after a second-round run-off put the conservative incumbent on 55.99% of the vote, ahead of Communist-backed Stavros Malas on 44%.

Q9. Which of the following state government has approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Assam
(c) Maharashtra
(d) Gujarat
(e) Karnataka

S9. Ans.(c)
Sol. The Maharashtra government has approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state. The decision was taken at the 13th meeting of the Maharashtra State Board for Wildlife, chaired by Chief Minister Devendra Fadnavis.

Q10. Which among the following Asian country has recently (4 February) celebrated its 70th Independence Day?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Bhutan
(d) Nepal
(e) Pakistan

S10. Ans.(b)
Sol. Sri Lanka celebrated the 70th Independence Day in a grand ceremony at the Galle Face Green in Colombo. The theme of the ceremony was "One Nation".

Q11. The book penned down by PM Narendra Modi named ___________ was launched to reach out to the students across the country ahead of their exams.
(a) Exam Warriors
(b) Desh K Bacche
(c) Exam Yoddha
(d) Safal Pariksha
(e) Taiyariyan

S11. Ans.(a)
Sol. The book penned down by PM Narendra Modi named 'Exam Warriors' was launched to reach out to the students across the country ahead of their exams. The book was released by External Affairs Minister Sushma Swaraj.

Q12. Export Credit Guarantee Corporation of India Limited (ECGC) is a Government of India Enterprise which provides export credit insurance facilities to exporters and banks in India. Where is the headquarter of ECGC Bank?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Chennai
(e) Bengaluru

S12. Ans.(b)
Sol. The ECGC Limited (Formerly Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd) is a company wholly owned by the Government of India based in Mumbai, Maharashtra. It provides export credit insurance support to Indian exporters and is controlled by the Ministry of Commerce.

Q13. Peru is a country in South America that's home to a section of Amazon rainforest and Machu Picchu, an ancient Incan city set high in the Andes mountains. Capital of Peru is?
(a) Havana
(b) Port Louis
(c) Damascus
(d) Rome
(e) Lima

S13. Ans.(e)
Sol. Peru officially the Republic of Peru is a country in western South America. It is bordered in the north by Ecuador and Colombia, in the east by Brazil, in the southeast by Bolivia, in the south by Chile, and in the west by the Pacific Ocean. Lima is the capital and the largest city of Peru.

Q14. The Idukki Dam is a double curvature arch dam constructed across the Periyar River in a narrow gorge between two granite hills Kuravan and Kurathi in which of the following state?
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Uttarakhand
(e) Gujarat

S14. Ans.(c)
Sol. The Idukki Dam is a double curvature arch dam constructed across the Periyar River in a narrow gorge between two granite hills Kuravan and Kuravathi in Kerala, India. At 167.68 metres, it is one of the highest arch dams in Asia. It was constructed and is owned by the Kerala State Electricity Board.

Q15. In India Open badminton series 2018, name the player from China who was the winner in Men's Singles category.
(a) Guo Zhendong
(b) Chai Biao
(c) Du Pengyu
(d) Shi Yuqi
(e) Hong Wei

S15. Ans.(d)
Sol. In India Open badminton series 2018, Shi Yuqi from China was the winner in Men's Singles category.


Print Friendly and PDF