General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The World Cancer Day is observed on ____________ every year to raise awareness about cancer, its treatment and to encourage methods of its prevention.
(a) 6 February
(b) 8 February
(c) 10 February
(d) 2 February
(e) 4 February

S1. Ans.(e)

Sol. The World Cancer Day is observed on 4th February every year to raise awareness about cancer, its treatment and to encourage methods of its prevention. The primary goal of the day is to reduce the illness and related deaths by 2020. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ‘We Can. I can.’

Q2. The President of Bangladesh, Abdul Hamid appointed ____________ as the new Chief Justice of the country.
(a) Syed Mahmud Hossain
(b) Surendra Kumar Sinha
(c) Badrul Haider Chowdhury
(d) Abu Sadat Mohammad Sayem
(e) Mustafa Kamal

S2. Ans.(a)

Sol. The President of Bangladesh, Abdul Hamid appointed Syed Mahmud Hossain as the new Chief Justice of the country.

Q3. The Forbes has recently released the "India 30 Under 30 list". Which among the following sports Person is not among them?
(a) Jasprit Bumrah
(b) Jitu Rai
(c) Harmanpreet Kaur
(d) Savita Punia
(e) Heena Sidhu

S3. Ans.(b)
Sol. Indian cricketers Jasprit Bumrah and Harmanpreet Kaur as well India women’s hockey team goalkeeper Savita Punia and shooter Heena Sidhu are among Forbes India 30 Under 30 list. Jitu Rai is not among them.

Q4. Name the country that has recently launched the world’s smallest rocket with the ability to put a tiny satellite into orbit.
(a) China
(b) Russia
(c) USA
(d) Japan
(e) Netherlands

S4. Ans.(d)

Sol. The Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) launched the world’s smallest rocket with the ability to put a tiny satellite into orbit. The rocket lifted off from the Uchinoura Space Center.

Q5. The foreign shareholding in the payments bank would be as per the FDI policy for private sector banks as amended from time to time. FDI stands for-
(a) Foreign Direct Initial
(b) Foreign Direct International
(c) Foreign Direct Investment
(d) Foreign Direct Installment
(e) Foreign Direct Increment

S5. Ans.(c)
Sol. The foreign shareholding in the payments bank would be as per the Foreign Direct Investment (FDI) policy for private sector banks as amended from time to time.

Q6. The promoter's minimum initial contribution to the paid-up equity capital of such payments bank shall at least be ___________ for the first five years from the commencement of its business.
(a) 20%
(b) 30%
(c) 50%
(d) 40%
(e) 60%

S6. Ans.(d)
Sol. The promoter's minimum initial contribution to the paid-up equity capital of such payments bank shall at least be 40 per cent for the first five years from the commencement of its business.

Q7. The Reserve Bank of India has granted “in-principle” approval to the following ______________ applicants to set up payments banks under the Guidelines for Licensing of Payments Banks issued on November 27, 2014.
(a) 27
(b) 22
(c) 19
(d) 10
(e) 11

S7. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India has granted “in-principle” approval to the following 11 applicants to set up payments banks under the Guidelines for Licensing of Payments Banks issued on November 27, 2014.
1. Aditya Birla Nuvo Limited
2. Airtel M Commerce Services Limited
3. Cholamandalam Distribution Services Limited
4. Department of Posts
5. Fino PayTech Limited
6. National Securities Depository Limited
7. Reliance Industries Limited
8. Shri Dilip Shantilal Shanghvi
9. Shri Vijay Shekhar Sharma
10. Tech Mahindra Limited

11. Vodafone m-pesa Limited

Q8. Inland Waterways Authority of India (IWAI) has signed a project agreement with the World Bank for JMVP on river Ganga. JMVP stands for _____________.
(a) Jaliya Marg Vaibhav Project
(b) Jal Market Vikas Project
(c) Jal Marg Vikas Project
(d) Jal Marg Vaibhav Project
(e) Jal Marg Vishal Project

S8. Ans.(c)
Sol. Inland Waterways Authority of India (IWAI) has signed a project agreement with the World Bank for Jal Marg Vikas Project on river Ganga. The World Bank entered into a USD 375 million loan agreement with the Department of Economic Affairs, Union Ministry of Finance for Jal Marg Vikas Project (JMVP).

Q9. What is the Capital city of Cyprus?
(a) Belmopan
(b) Dublin
(c) Port Louis
(d) Nicosia
(e) Abuja

S9. Ans.(d)
Sol. Nicosia is the Capital of Cyprus and its Currency is Euro.

Q10. External Affairs Minister Sushma Swaraj has recently left for her first official visit to ____________.
(a) Palestine
(b) UAE
(c) Rwanda
(d) Saudi Arabia
(e) Azerbaijan

S10. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj has left for her first official visit to Saudi Arabia. During the three-day visit, Mrs Swaraj will meet with the Saudi leadership to discuss bilateral, regional and global issues of mutual interest.

Q11. India has successfully test-fired the indigenously developed short-range nuclear capable Agni-I ballistic missile. The missile was fired from ___________.
(a) Satish Dhawan Space Centre 
(b) Abdul Kalam Island
(c) Vikram Sarabhai Space Centre
(d) None of the given option is true
(e) Wheeler's Island

S11. Ans.(b)

Sol. India has successfully test-fired the indigenously developed short-range nuclear capable Agni-I ballistic missile. The missile was fired from the Abdul Kalam Island off Odisha coast.

Q12. Indira Gandhi Centre for Atomic Research, established in 1971, is located at?
(a) Indore
(b) Kolkata
(c) Trombay, Maharashtra
(d) Kalpakkam, Chennai
(e) Gujarat

S12. Ans(d)

Sol. Indira Gandhi Centre for Atomic Research (IGCAR) is one of India's premier nuclear research centres. It is the second largest establishment of the Department of Atomic Energy (DAE), next to Bhabha Atomic Research Centre (BARC), located at Kalpakkam, 80 km south of Chennai, India.

Q13. Matki Dance is the folk dance of which of the following state?
(a) Odisha
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bengal
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S13. Ans.(b)
Sol. Matki Dance is mostly performed in the Malwa region of Madhya Pradesh, India. It is a solo dance performed by ladies on special occasions like weddings, birthdays, or any other special occasion.

Q14. Mullaperiyar Dam is in which of the following state? 
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Odisha

S14. Ans.(c)
Sol. The Mullaperiyar Dam or Mullaiperiyar Dam is a masonry gravity dam on the Periyar River in the Indian state of Kerala It is located 881 m above mean sea level, on the Cardamom Hills of the Western Ghats in Thekkady, Idukki District of Kerala, South India.

Q15. Name the Indian golfer who has emerged as the best Indian golfer in the world, grabbing the 72nd position in the Official World Golf Ranking (OWGR).
(a) Anirban Lahiri
(b) Jeev Milkha Singh
(c) Shubhankar Sharma
(d) S.S.P. Chawrasia


(e) Shiv Kapur

S15. Ans.(c)
Sol. Shubhankar Sharma has emerged as the best Indian golfer in the world, grabbing the 72nd position in the Official World Golf Ranking (OWGR). He has won the Maybank Championship in Kuala Lumpur, Malaysia.