General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

GA Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. External Affairs Minister Sushma Swaraj attended the opening ceremony of the Al Jana-driyah festival in Riyadh, Saudi Arabia. This was the __________ edition of this festival.
(a) 34th
(b) 45th
(c) 18th
(d) 32nd
(e) 19th

S1. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj attended the opening ceremony of the 32nd Al Jana-driyah festival in Riyadh, Saudi Arabia. India has been invited as the Guest of Honour country for the festival.

Q2. The Maldives president has recently declared a state of emergency in the country. What is the capital city of Maldives?
(a) Male
(b) Gale
(c) Copenhagen
(d) Asmara
(e) Roseau

S2. Ans.(a)
Sol. The Maldives president, Abdulla Yameen, has declared a state of emergency in the country as heavily armed troops stormed the country’s top court and a former president Chief Justice Abdulla Saeed was arrested in a deepening political crisis. Maldives Capital city is Male and its Currency is Maldivian rufiyaa.

Q3. Which of the following state government has signed an MoU with Cab-hailing startup Ola to pilot an app-based river taxi service?
(a) Tripura
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) West Bengal
(e) Assam

S3. Ans.(e)
Sol. Cab-hailing startup Ola and the Government of Assam have signed an MoU to pilot an app-based river taxi service in Guwahati. The river taxis will be machine-operated boats and users will be able to book the rides through Ola's app.

Q4. Name the person who was sworn in as the 16th Chairman of the Federal Reserve for a four-year term.
(a) Janet Yellen
(b) Alan Greenspan
(c) Jerome H Powell
(d) Ben Bernanke
(e) Paul Volcker

S4. Ans.(c)
Sol. Jerome H Powell was sworn in as the 16th Chairman of the Federal Reserve for a four-year term. Mr Powell has succeeded Janet Yellen, the first woman to lead the US central bank in its 100-year history.

Q5. Sukanya Samriddhi Accounts can be closed after completion of-
(a) 21 years
(b) 25 years
(c) 18 years
(d) 10 years
(e) 32 years

S5. Ans.(a)
Sol. Sukanya Samriddhi Accounts can be closed after completion of 21 years.

Q6. What is the interest rate of Sukanya Samriddhi Accounts as on 01st January 2018?  
(a) 8.5% Per Annum
(b) 8.3% Per Annum
(c) 8.1% Per Annum
(d) 8.7% Per Annum
(e) 8.9% Per Annum

S6. Ans.(c)
Sol. 8.1% Per Annum is the interest rate of Sukanya Samriddhi Accounts as on 01st January 2018.

Q7. The objectives of setting up of payments banks will be to further financial inclusion by providing-
(a) Small savings accounts
(b) Payments/remittance services to migrant labour workforce, 
(c) Low income households
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. The objectives of setting up of payments banks will be to further financial inclusion by providing (i) small savings accounts and (ii) payments/remittance services to migrant labour workforce, low income households, small businesses, other unorganised sector entities and other users.

Q8. Name the airport of India that has recently set record with 980 flights in 24 hours and became the busiest Single-Runway airport in the world.
(a) Chhatrapati Shivaji Maharaj International airport
(b) Rajiv Gandhi International Airport
(c) Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport
(d) Goa International Airport
(e) Indira Gandhi International Airport

S8. Ans.(a)
Sol. Chhatrapati Shivaji Maharaj International airport of Mumbai sets record with 980 flights in 24 hours or almost one flight every minute. With this, the Mumbai Chhatrapati Shivaji Maharaj International airport bettered its own feat of 974 flights in 24 hours, recorded in December 2017.

Q9. Which of the following State government in association with UNICEF has launched massive door to door campaign DASTAK to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome (AES) and Japanise Encephalitis (JE) disease in the state?
(a) Haryana
(b) Jharkhand
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
(e) Uttarakhand

S9. Ans.(d)
Sol. Uttar Pradesh State government in association with UNICEF has launched massive door to door campaign DASTAK to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome (AES) and Japanise Encephalitis (JE) disease in the state. The war cry of DASTAK is 'Darwaja Khatkhatao, AES aur JE ko bhagao'.

Q10. _____________ and the United Nations World Food Program signed a Strategic Partnership Agreement committing an unprecedented $370 million dollars to WFP over the next four years. The contribution for the period 2018-2021 is the biggest ever made by a donor within a WFP Strategic Partnership Agreement.
(a) Denmark
(b) Iceland
(c) France
(d) India
(e) Sweden

S10. Ans.(e)
Sol. Sweden and the United Nations World Food Programme signed a Strategic Partnership Agreement committing an unprecedented $370 million dollars to WFP over the next four years. The contribution for the period 2018-2021 is the biggest ever made by a donor within a WFP Strategic Partnership Agreement.

Q11. Maybank Championship was held recently in Kuala Lumpur, Malaysia. It is a/an ____________ Tournament.
(a) Ice Skating
(b) Ice Hockey
(c) Golf
(d) Shooting
(e) Wrestling

S11. Ans.(c)
Sol. Maybank Championship was held recently in Kuala Lumpur, Malaysia. It is a Golf Tournament.

Q12. Sushma Swaraj is current External Affairs minister in Narendra Modi government. Her constituency Situated at? 
(a) Bhopal (M.P)
(b) Varanasi (U.P)
(c) Patna (Bihar)
(d) Jalandhar (Punjab)
(e) Vidisha (M.P)

S12. Ans.(e)
Sol. Sushma Swaraj About is an Indian politician, former Supreme Court lawyer and the current Minister of External Affairs of India, in office since 26 May 2014. A leader of Bharatiya Janata Party, Swaraj is the second woman to be India's Minister of External Affairs, after Indira Gandhi. Vidisha, Madhya Pradesh is the constituency of Sushma Swaraj.

Q13. Capital of Albania is? 
(a) Tirana
(b) Vienna
(c) Luanda
(d) Yerevan
(e) Manama

S13. Ans.(a)
Sol. Albania, officially the Republic of Albania is a country in Southeast Europe, bordered by Montenegro to the northwest, Kosovo to the northeast, the Republic of Macedonia to the east, and Greece to the south and southeast. Tirana, the capital of Albania, is known for its colorful Ottoman. Lek is the currency of Albania.

Q14. Jim Corbett National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Uttarakhand
(b) Orissa
(c) West Bengal
(d) Karnataka
(e) Manipur

S14. Ans.(a)
Sol. Located in the Nainital District of Uttrakhand, Jim Corbett National Park was established in 1936. The national park is located amidst a mixed terrain of deciduous forests and mountainous pine forests. Corbett National Park is a home to the Bengal tiger, Leopard, Leopard cat, Elephants, Sambhar Deer and Golden Jackal etc.

Q15. In which of the following state the President of India Ram Nath Kovind inaugurated the 88th Mahamastakabhisheka Utsav of Lord Gomateshwara?
(a) Uttar Pradesh
(b) Goa
(c) Karnataka
(d) Maharashtra
(e) Tamil Nadu

S15. Ans.(c)
Sol. The President of India Ram Nath Kovind inaugurated the 88th Mahamastakabhisheka Utsav of Lord Gomateshwara in Hassan district of Karnataka.


Print Friendly and PDF