General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the person who has been recently appointed as the chief election commissioner (CEC) of India.
(a) Nasim Zaidi
(b) Farrukh Khan
(c) Padmeshwar Shah
(d) Rupesh Goyal
(e) Om Prakash Rawat

S1. Ans.(e)
Sol. Election Commissioner Om Prakash Rawat was appointed as the chief election commissioner (CEC) of India. Mr Rawat is the 22nd CEC of India. He succeeded Achal Kumar Joti.

Q2. In the 63rd Filmfare Awards 2018, who was the winner in the category of Best Director?
(a) S. S. Rajamouli
(b) Mani Ratnam
(c) Priyadarshan
(d) Rajkumar Hirani
(e) Ashwiny Iyer Tiwari

S2. Ans.(e)
Sol. In the 63rd Filmfare Awards 2018, Ashwiny Iyer Tiwari for 'Bareilly Ki Barfi' was the winner in the category of Best Director.

Q3. The founder and Executive Chairman of World Economic Forum (WEF) is _____________.
(a) Klaus Schwab
(b) Orit Gadiesh
(c) Herman Gref
(d) Angel Gurria
(e) Yo-Yo Ma

S3. Ans.(a)
Sol. The founder and Executive Chairman of World Economic Forum (WEF) is Klaus Schwab.

Q4. The first Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) of Puducherry was recently inaugurated by ______________.
(a) Arun Jaitley
(b) Venkaiah Naidu
(c) Sushma Swaraj
(d) Ram Nath Kovind
(e) Kiran Bedi

S4. Ans.(c)
Sol. The first Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) of Puducherry was inaugurated by Smt. Sushma Swaraj, Minister for External Affairs at Karaikal.

Q5. For providing postal services, the whole country has been divided into _______ postal circles.
(a) 21
(b) 25
(c) 23
(d) 27
(e) 29

S5. Ans.(c)
Sol. For providing postal services, the whole country has been divided into 23 postal circles. Each Circle is co-terminus? with a State except for Gujarat Circle (which also administers the Union Territories of Daman & Diu and Dadra & Nagar Haveli), Kerala Circle (which includes the Union Territory of Lakshadweep)?, Maharashtra Circle (which has within its jurisdiction the State of Goa), North East Circle (which comprises six North Eastern States - Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland & Tripura), Punjab Circle (which has within its administrative jurisdiction, the Union Territory of Chandigarh), and Tamil Nadu Circle (which also administers the Union Territory of Pondicherry). Each of these Circles is headed by a Pr. Chief Postmaster General or Chief Postmaster General. Each Circle is further divided into Regions comprising field units, called Divisions (Postal / RMS Divisions). Each Region is headed by a Postmaster General. In the Circles and Regions there are other functional units like Circle Stamp Depots, Postal Stores Depots and Mail Motor Service etc. Besides these 23 Circles, there is another Circle, called Base Circle, to cater to the postal communication needs of the Armed Forces. The Base Circle is headed by an Additional Director General, Army Postal Service in the rank of a Major General. The officer cadre of the Army Postal Service comprises officers on deputation from the Civil Posts. Seventy five percent of the other ranks of the Army Postal Service are also drawn from the Department of Posts and the remaining personnel are recruited by the Army.

Q6. Who is present Secretary, Department of Posts & Chairperson of Postal Services Board?
(a) Meera Handa 
(b) Ananta Narayan Nanda
(c) Usha Chandra Sekhar
(d) Achla Bhatnagar
(e) Udai Krishna

S6. Ans.(b)
Sol. Shri Ananta Narayan Nanda is present Secretary, Department of Posts & Chairperson of Postal Services Board and Director General Postal Services.

Q7. Name the person who is not a member of Department of Postal Services Board?
(a) Mr Ajay Tyagi
(b) Ms Meera Handa
(c) Shri Tilak De
(d) Shri Vasumitra
(e) Ms Achla Bhatnagar

S7. Ans.(a)
Sol. Shri Ananta Narayan Nanda Secretary, Department of Posts & Chairperson, Postal Services Board
Director General Postal Services
Ms. Usha Chandra Sekhar , Member (Operations)
Ms. Meera Handa , Member (Planning)
Ms. Achla Bhatnagar , Member (Personnel)?
Shri Udai Krishna? , Member (Banking)
Shri Tilak De , Member (Technology)
Shri Vasumitra , Member (PLI) & Chairman, PLI Investment Board?
Shri Ajay Tyagi is chairman of SEBI.

Q8. The Telangana government had signed a Memorandum of Understanding with the Clean Authority of which of the following city in connection with municipal solid waste incineration in Hyderabad?
(a) Beijing
(b) Tokyo
(c) Shanghai
(d) London
(e) New York

S8. Ans.(b)
Sol. The Telangana government had signed a Memorandum of Understanding with the Clean Authority of Tokyo in connection with municipal solid waste incineration in Hyderabad.

Q9. Who was the 1st Chief Election Commissioner of Independent India?
(a) Kalyan Sundaram
(b) Nagendra Singh
(c) SP Sen Verma
(d) Sukumar Sen
(e) T. Swaminathan

S9. Ans.(d)
Sol. The 1st Chief Election Commissioner of Independent India was Sukumar Sen.

Q10. Name the Senior IPS officer who has been appointed as the new Director General (DG) of the National Security Guard.
(a) Manjeet Chaddha
(b) Alok Kumar Verma
(c) Sudeep Lakhtakia
(d) Pradeep Jha
(e) Manoj Shukla

S10. Ans.(c)
Sol. Senior IPS officer Sudeep Lakhtakia has been appointed as the new Director General (DG) of the 'black cats' commando force NSG.

Q11. India's first Garbage Festival was Organized in which of the following state?
(a) Chhattisgarh
(b) Uttar Pradesh
(c) Jharkhand
(d) West Bengal
(e) Gujarat

S11. Ans.(a)
Sol. The Raipur Municipal Corporation in Chhattisgarh organised the three-day 'Kachra Mahotsav 2018'. It is India's first Garbage Festival.

Q12. 'Kyat' is the official currency of which Asian country?
(a) Nepal
(b) Myanmar
(c) Bhutan
(d) Sri Lanka
(e) China

S12. Ans.(b)
Sol. The kyat is the currency of Burma (Myanmar). It is often abbreviated as "K" or "Ks" (plural). The current capital of Myanmar (Burma) is Naypyidaw.

Q13. In which city of Punjab is the Rail Coach Factory, the passenger coach manufacturing unit of Indian Railways, located? 
(a) Amritsar
(b) Ludhiana
(c) Jalandhar
(d) Kapurthala
(e) Patiala

S13. Ans.(d)
Sol. Kapurthala is a city in Punjab state of India. It is the administrative headquarters of Kapurthala District. Established in 1986, RCF is a coach manufacturing unit of Indian Railways. RCF has already carved a niche in the industrial scenario of the country at large and Indian Railways. Rail Coach Factory at Kapurthala in the Indian state of the Punjab is located on the Jalandhar-Firozpur line.

Q14. Who is the present governor of Andhra Pradesh? 
(a) V. Shanmuganthan 
(b) E.S Lakshmi Narasimhan
(c) Banwarilal Purohit
(d) Ram Nath Kovind
(e) Satya Pal Malik

S14.  Ans.(b)
Sol. Ekkadu Srinivasan Lakshmi Narasimhan is an Indian political figure who has been the Governor of Andhra Pradesh since December 2009. He assumed office as the Governor of Telangana on 2 June 2014.

Q15. What is the ranking of India among emerging economies on an Inclusive Development Index of World Economic Forum (WEF)?
(a) 53rd
(b) 57th
(c) 60th
(d) 59th
(e) 62nd

S15. Ans.(e)
Sol. India was ranked at the 62nd place among emerging economies on an Inclusive Development Index of World Economic Forum (WEF). In the report, China is on 26th position and Pakistan is on 47th.


Print Friendly and PDF