General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. In which of the following city, the Minister of State (IC) for AYUSH has recently laid the foundation stone of the third Central Research Institute (CRI) under the aegis of CCRH?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Jaipur
(d) Pune
(e) Mumbai

S1. Ans.(c)
Sol. The Minister of State (IC), for AYUSH, Shri Shripad Yesso Naik laid the foundation stone  for Central Research Institute (CRI) in Jaipur, Rajasthan. This will be the third CRI under the  aegis of Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH).

Q2. Justin Trudeau is the Prime Minister of __________.
(a) The Netherlands
(b) France
(c) Denmark
(d) Canada
(e) Australia

S2. Ans.(d)
Sol. Justin Trudeau is the Prime Minister of Canada and its capital is Ottawa.

Q3. The NIIF has partnered with DP World and made its first investment to create an investment  platform for ports, terminals, transportation and logistics businesses in India. NIIF stands for  ______________.
(a) National Investment and Infrastructure Fund
(b) National Investment and Insurance Fund
(c) National Insurance and Infrastructure Fund
(d) National Independent and Infrastructure Fund
(e) National Investment and Implemented Fund

S3. Ans.(a)
Sol. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has made its First investment. NIIF has partnered with DP World to create an investment platform for ports, terminals,  transportation and logistics businesses in India. NIIF Ltd. is a fund manager that seeks to  create long-term value for domestic and international investors seeking investment in energy,  transportation, housing, water, waste management and other infrastructure-related sectors in  India.

Q4. The Government of India, the Government of _____________ and the World Bank Board signed a $120 million Loan Agreement which will help increase access to improved water supply services  across the state.
(a) Jharkhand
(b) Uttarakhand
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
(e) Punjab

S4. Ans.(b)
Sol. The Government of India, the Government of Uttarakhand and the World Bank Board signed a $120 million Loan Agreement which will help increase access to improved water supply services in  peri-urban areas in the State of Uttarakhand.

Q5. Name the scheme, which are designed to provide financial security to general people with guaranteed return on investment by department of posts.
(a) Government schemes
(b) Post office schemes
(c) Revenue saving scheme
(d) Financial security scheme
(e) Poor Financial Help scheme

S5. Ans.(b)
Sol. Post office schemes are designed to provide financial security to general people with guaranteed return on investment. Government of India provides tax benefit to many postal saving schemes like senior citizen savings scheme, national savings scheme, Sukanya Samriddhi Account etc.

Q6. If the claim is exceeding ___________ claims can be settled by legal evidence that is by probate of will or succession certificate in Post Office Saving Schemes?
(a) three lakh
(b) four lakh
(c) one lakh
(d) six lakh
(e) nine lakh

S6. Ans.(c)
Sol. If the claim is exceeding one lakh claims can be settled by legal evidence that is by probate of will or succession certificate in Post Office Saving Schemes.

Q7. When there is no transaction in an Saving Bank (SB) account continuously for __________ financial years, the account will be treated as silent account in Post Office Saving Schemes.
(a) 2 financial years
(b) 5 financial years
(c) 4 financial years
(d) 3 financial years
(e) 1 financial years

S7. Ans.(d)
Sol. When there is no transaction in an SB account continuously for 3 financial years, the account will be treated as silent account.

Q8. Name the Lifter who has recently created a new national record in clean and jerk to win a  gold medal in the 33rd Women Senior National Weightlifting Championships.
(a) P. Sailaja
(b) Renu Bala
(c) W. Nandini Devi
(d) Saikhom Mirabai Chanu
(e) Rakhi Halder

S8. Ans.(e)
Sol. Lifter Rakhi Halder created a new national record in clean and jerk to a gold medal in the  63kg women’s category in the 33rd Women Senior National Weightlifting Championships, in  Mangaluru, Karnataka.

Q9. According to the Union Minister of Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan, the 16th  International Energy Forum (IEF) Ministerial meeting will be held in ______________.
(a) Raipur
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Pune

S9. Ans.(c)
Sol. The 16th International Energy Forum (IEF) Ministerial meeting will be held in New Delhi in  April 2018. According to the Union Minister of Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan, the  meeting will be hosted by Government of India in New Delhi and co-hosted by the Government of  China and South Korea.

Q10. The 7th Asia Steel International Conference was held in ____________ in February 2018.
(a) Gangtok
(b) Dispur
(c) Jamshedpur
(d) Bhubaneswar
(e) Mumbai

S10. Ans.(d)
Sol. The 7th Asia Steel International Conference was held in Bhubaneswar, Odisha in February 2018. The announcement was made by Tata Steel, in association with the Indian Institute of  Metals. This major conference is held every three years and provides a platform for the exchange  of knowledge on various aspects of the global steel industry.

Q11. Name the company that has recently become the first Indian company to cross the Rs6-lakh  crore mark in market capitalization.
(a) TATA
(b) Reliance Industries Ltd
(c) Mittal Industries
(d) Infosys India
(e) WIPRO

S11. Ans.(b)
Sol. Reliance Industries Ltd (RIL) become the first Indian company to cross the Rs 6-lakh crore  mark in market capitalisation as its shares touched a 52-week high of Rs974.5.

Q12. Baku is the capital city of which country? 
(a) Azerbaijan
(b) Kazakhstan
(c) Kyrgyzstan
(d) Uzbekistan
(e) Afghanistan

S12. Ans.(a)
Sol. Baku is the capital and largest city of Azerbaijan, as well as the largest city on the Caspian Sea and of the Caucasus region.

Q13. Which city is also known as Garden city?
(a) Dibrugarh
(b) Guwahati
(c) Bengaluru
(d) Nilgiri
(e) Bhagalpur

S13. Ans.(c)
Sol. Bangalore also known as Bengaluru is that the capital of the South Indian state of Karnataka. Bangalore is nicknamed the Garden city and was once known as a pensioner's paradise. Situated on the Deccan Plateau within the south-eastern a part of Karnataka. 

Q14. Somasila Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Maharashtra

S14. Ans.(b)
Sol. The Somasila Dam is a dam constructed across the Penna River near Somasila, Nellore district, Andhra Pradesh, India. The reservoir can get water by gravity from the Srisailam reservoir located in Krishna basin. It is the biggest storage reservoir in Penna River basin and can store all the inflows from its catchment area in a normal year.

Q15. Name the person who has recently taken charge as the new director of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC).
(a) S Somanath
(b) K Sivan
(c) AS Kiran Kumar
(d) Pratap Kumarmangalam
(e) Sukesh Nerula

S15. Ans.(a)
Sol. ISRO's Liquid Propulsion Systems Centre (LPSC) director S Somanath has taken charge as the  new director of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC). It is ISRO's lead centre for launch  vehicles. He has replaced K Sivan who has joined ISRO as Chairman.



Print Friendly and PDF