General Awareness Questions for IBPS PO and IBPS RRB Clerk Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The Union Cabinet has recently (October 2017) signed the Extradition Treaty between India and ___________ that would provide a legal framework for seeking extradition of terrorists and economic offenders.
(a) Oman
(b) Lithuania
(c) Iran
(d) Rwanda
(e) Croatia

S1. Ans.(b)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has signed the Extradition Treaty between India and Lithuania. The Treaty would provide a legal framework for seeking extradition of terrorists, economic offenders and other criminals from and to Lithuania.

Q2. The World Teachers’ Day is celebrated across the world on __________.
(a) 08th October
(b) 07th October
(c) 15th October
(d) 05th October
(e) 06th October

S2. Ans.(d)
Sol. World Teachers’ Day is held annually on 05th October since 1994 to commemorate the anniversary of the signing of the 1966 UNESCO/ILO Recommendation concerning the Status of Teachers.

Q3. The Centre has recently set up a high-level committee for proper management of water resources in the North-Eastern region. The Committee will be headed by __________________.
(a) NHAI Chairman Deepak Kumar
(b) Chairman of National Water supply and Drainage Board K.Alahudeen Ansar
(c) NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar
(d) Chairman of Central Water Commission Narendra Kumar
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. Centre has set up a high-level committee for proper management of water resources in the North-Eastern region. The Committee will be headed by NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar.

Q4. The 8th conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians (ASSP) was held recently in ______________.
(a) Sri Lanka
(b) Bangladesh
(c) India
(d) Pakistan
(e) Nepal

S4. Ans.(a)
Sol. The 8th conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians (ASSP) took place from October 4 to 6 at the Hotel Hilton in Colombo, Sri Lanka.  The Association of SAARC Speakers and Parliamentarians was set up in 1992 with the vision to promote friendship and understanding amongst the peoples of South Asia.

Q5. The Reserve Bank of India (RBI) has granted “in-principle” approval to the ________  applicants to set up small finance banks under the “Guidelines for Licensing of Small Finance Banks?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 10
(e) 15

S5. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to grant “in-principle” approval to the following 10 applicants to set up small finance banks under the “Guidelines for Licensing of Small Finance Banks in the private sector” (Guidelines) issued on November 27, 2014.

Q6. The minimum paid-up equity capital for small finance banks shall be----------
(a) Rs. 100 crore
(b) Rs. 200 crore
(c) Rs. 300 crore
(d) Rs. 400 crore
(e) Rs. 500 crore

S6. Ans.(a)
Sol. The minimum paid-up equity capital for small finance banks shall be Rs. 100 crore.

Q7. Reserve Bank of India has granted the in-principle licence for small finance banks. The in-principle approval granted by RBI will be valid for a period of ________ months.
(a) 24 months
(b) 10 months
(c) 18 months
(d) 50 months
(e) 12 months

S7. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India has granted the in-principle licence for small finance banks to ten entities. The in-principle approval granted by RBI will be valid for a period of 18 months.

Q8. Name the businessperson who has topped the chart of India Rich List for 2017, according to the recently released Forbes List.
(a) Anil Ambani
(b) Lakshmi Mittal
(c) Azim Premji
(d) Mukesh Ambani
(e) Gautam Adani

S8. Ans.(d)
Sol. Forbes Magazine has released its India Rich List for 2017, with Reliance Industries Limited chairman Mukesh Ambani topping the charts for the 10th consecutive year with a net worth of $38 billion.

Q9. The World Government Summit announced ___________ as a guest country in its upcoming gathering which is scheduled in February 2018.
(a) India
(b) Indonesia
(c) Myanmar
(d) Nepal
(e) Bangladesh

S9. Ans.(a)
Sol. The World Government Summit announced that India is a guest country in its upcoming gathering. The Annual Gathering is scheduled from February 11 to 13, 2018.

Q10. HDFC Life Insurance Company has recently launched a servicing bot named ____________ for Twitter that uses artificial intelligence for customer service.
(a) Tweetu
(b) SPOK
(c) Neo
(d) Promp
(e) COMPO

S10. Ans.(c)
Sol. HDFC Life Insurance Company has launched 'Neo', a servicing bot for Twitter that uses artificial intelligence for customer service. This is the second bot put in operation by HDFC Life, after the launch of SPOK, which was an email bot to answer customer queries.

Q11. In which of the following city, the Reserve Bank of India opened a branch to make transactions across the state government more convenient?
(a) Chandigarh
(b) Dehradun
(c) New Delhi
(d) Bengaluru
(e) Ahmedabad

S11. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India opened a branch in the Dehradun city to make transactions of the Uttarakhand State government more convenient. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the RBI's Branch. Earlier, the state government had to do financial transactions through the Kanpur branch of the RBI.

Q12. Kudremukh National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Meghalaya

S12. Ans.(a)
Sol. Kuduremukha National Park is a mountain range and name of a peak located in Chikkamagaluru district, in Karnataka.

Q13. The Headquarters of International Court of Justice is located in- 
(a) Paris
(b) Geneva 
(c) New York  
(d) The Hague
(e) Vienna

S13. Ans.(d)
Sol. The International Court of Justice (ICJ) is the principal judicial organ of the United Nations (UN). It was established in June 1945 by the Charter of the United Nations and began work in April 1946. The seat of the Court is at the Peace Palace in The Hague (Netherlands).

Q14. 8th October is celebrated as-
(a) Air Force Day
(b) Navy Day
(c) Armed Forces Day
(d) Rededication Day 
(e) AIDS day

S14. Ans.(a)
Sol. The Air Force Day was officially started celebrating at 8th of October in the year 1932 as an auxiliary air force of Indian Empire. The Indian Air Force, air arm of the Indian armed forces, has its prime responsibility of securing the Indian airspace as well as to carry out the aerial warfare during any clash.

Q15. Name the Digital payments firm that has recently announced its partnership with IRCTC Rail connect app which will allow customers book railway tickets using the former’s payment gateway.
(a) Oxygen
(b) Paytm
(c) Pay
(d) MobiKwik
(e) M-Paisa

S15. Ans.(d)
Sol. Digital payments firm MobiKwik announced its partnership with IRCTC Rail connect app, which will allow customers book railway tickets using the former’s payment gateway. Mobikwik’s Payment Gateway currently powers payments for more than 3,000 e-commerce websites and apps.


Print Friendly and PDF