General Awareness Questions for IBPS PO and IBPS RRB Clerk Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The first ever ASEAN-India music festival organized by the Ministry of External Affairs has concluded recently in- _____________.
(a) Bhubaneswar
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Kolkata
(e) Chandigarh

S1. Ans.(c)
Sol. The first ever ASEAN-India music festival began at Purana Quila in New Delhi. The 3-day festival was organised by the Ministry of External Affairs, Government of India in collaboration with Culture Ministry to celebrate the 25th year anniversary of ASEAN-India Dialogue Relations.

Q2. Name the lender that has recently entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions.
(a) ICICI Bank
(b) IndusInd Bank
(c) Karur Vyasya Bank
(d) Syndicate Bank
(e) Vijaya Bank

S2. Ans.(e)
Sol. Vijaya Bank has entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions. This rollout will empower all petrol pump attendants and LPG delivery personnel to accept digital payments.

Q3. Under which program, MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya to boost cultural ties?
(a) Naveen Yug, Naya Bharat
(b) Ek Bharat, Shrestha Bharat
(c) Naveen Bharat, Swaccha Bharat
(d) Ek Bharat, Adhunik Bharat
(e) Ek Shrestha Adhunik Bharat

S3. Ans.(b)
Sol. An MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya under the ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ program, to boost cultural ties. Under the program, the states will connect with each other to know more about the culture, heritage and traditions of each other.

Q4. The First Meeting of India-Australia Joint Steering Committee was held recently in _______________.
(a) New Delhi
(b) Chandigarh
(c) Hissar
(d) Bangalore
(e) Chennai

S4. Ans.(a)
Sol. The First Meeting of India-Australia Joint Steering Committee was held in New Delhi. Shri TVSN Prasad, Additional Secretary, Ministry of Home Affairs and Mr Stephen Bouwhuis, First Assistant Secretary, International and Auscheck Division, Criminal Justice Group, Attorney-General's Department led the respective delegations. This meeting was a follow-up to the MoU on Cooperation in Combating International Terrorism and Transnational Organized Crime exchanged between the two sides during the visit of Australian Prime Minister Mr Malcolm Turnbull to New Delhi in April 2016.

Q5. HDFC Life Insurance Company has launched ____________ a servicing bot for Twitter that uses artificial intelligence for customer service.
(a) Ping
(b) Seog
(c) Neo
(d) Jong
(e) Meen

S5. Ans.(c)
Sol. HDFC Life Insurance Company has launched 'Neo', a servicing bot for Twitter that uses artificial intelligence for customer service. This is the second bot put in operation by HDFC Life, after the launch of SPOK, which was an email bot to answer customer queries.

Q6. The Reserve Bank of India opened a branch in which city to make transactions of the Uttarakhand State government more convenient?
(a) Mussoorie
(b) Rishikesh
(c) Nainital
(d) Haridwar
(e) Dehradun

S6. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India opened a branch in the Dehradun city to make transactions of the Uttarakhand State government more convenient. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the RBI's Branch. Earlier, the state government had to do financial transactions through the Kanpur branch of the RBI.

Q7. Private insurer Tata AIA Life announced the launch of ‘Eazy Connect’, that will extend online customer service to social media platforms. Tata AIA Life) is a joint venture company, formed by-
(a) Tata Sons Limited
(b) AIA Group Limited
(c) Bajaj Allianz
(d) Both (a) and (b)
(e) Both (b) and (c)

S7. Ans.(d)
Sol. Private insurer Tata AIA Life announced the launch of ‘Eazy Connect’, that will extend online customer service to social media platforms. Tata AIA Life Insurance Company Limited (Tata AIA Life) is a joint venture company, formed by Tata Sons Limited and AIA Group Limited (AIA).

Q8. India and European Investment Bank (EIB) have recently signed the finance contract for lending of 300 million euros (about Rs 2,293 crore) for Bangalore Metro Rail Project phase-II. The EIB headquarters in _______________.
(a) Geneva
(b) Luxembourg
(c) Manila
(d) Jakarta
(e) Singapore

S8. Ans.(b)
Sol. India and European Investment Bank (EIB) signed the finance contract for lending of 300 million euros (about Rs 2,293 crore) for Bangalore Metro Rail Project phase-II. Bangalore Metro Rail Project Phase II is to be jointly financed by the EIB (500 million euros) and Asian Infrastructure Investment Bank (300 million euros). Werner Hoyer is the President of European Investment Bank. It headquarters in Luxembourg.

Q9. Name the platform for property buyers & sellers that has recently announced the launch of India's first online bidding platform for residential and commercial properties and tied-up with developer M3M for the inaugural 'My Bid, My Home' program.
(a) ReValue8
(b) PropertySpark
(c) Magicbricks
(d) OLX
(e) Property Nation

S9. Ans.(c)
Sol. Magicbricks announced the launch of India's first online bidding platform for residential and commercial properties and tied-up with developer M3M for the inaugural 'My Bid, My Home' under which consumers can bid for ready-to-move-in residential properties in Gurugram.

Q10. Name the Australian pacer who has recently retired from Test Match and ODIs citing recurring injuries as the reason.
(a) Peter Handscomb
(b) Doug Bollinger
(c) Michael Beer
(d) John Hastings
(e) Ryan Harris

S10. Ans.(d)
Sol. Australian fast bowler John Hastings has called it quits from Test Match and ODIs, citing recurring injuries as the reason. The 31-year-old wants to solely focus on T20 cricket. He has represented Australia in one test, 29 ODIs and 9 T20Is.

Q11. In which of the following city, Indian Space Research Organization (ISRO) will set up a research centre for startups, academicians, environmentalists and entrepreneurs?
(a) Guwahati
(b) Chennai
(c) Bhubaneswar
(d) Dispur
(e) Gangtok

S11. Ans.(a)
Sol. The Indian Space Research Organization (ISRO) will set up a research centre in Guwahati, Assam for startups, academicians, environmentalists and entrepreneurs.

Q12. Who is the governor of Sikkim? 
(a) Keshari Nath Tripathi
(b) Acharya Dev Vrat
(c) Shriniwas Dadasaheb Patil
(d) V.P. Singh Badnore
(e) Tathagata Roy

S12. Ans.(c)
Sol. Shriniwas Patil is the present Governor of Sikkim, India. He was a member of the 13th and 14th Lok Sabha of India. He represented the Karad constituency of Maharashtra and is a member of the Nationalist Congress Party (NCP). He is a former Indian Administrative Service officer.

Q13. Who is current Human Resource Development Minister in Narendra Modi government? 
(a) Dr Harsh Vardhan
(b) Kalraj Mishra
(c) Jual Oram
(d) Prakash Javadekar
(e) Thawar Chand Gehlot

S13. Ans.(d)
Sol. Prakash Javadekar is an Indian Bharatiya Janata Party (BJP) politician and is the incumbent Union Minister of Ministry of Human Resource Development (MHRD), Government of India. He was elected to the Rajya Sabha as a Member of Parliament from Maharashtra in 2008 and re-elected from Madhya Pradesh in 2014.

Q14. World Telecommunication Day is observed on which of the following date? 
(a) July 10th
(b) April 22nd
(c) May 10th
(d) May 17th
(e) August 23rd

S14. Ans.(d)
Sol. World Telecommunication Day is celebrated marking the founding anniversary of International Telecommunications Union (ITU) which was initiated in 1865. World Telecommunication Day has celebrated annually on 17 May. This day was first celebrated in 1969.

Q15. Name the Former Union minister and socialist leader who passed away recently due to age-related ailments.
(a) Sultan Ahmad
(b) CN Annadurai
(c) Dayanand Bandodkar
(d) Barkatullah Khan
(e) Purushottam Lal Kaushik

S15. Ans.(e)
Sol. Former Union minister and socialist leader Purushottam Lal Kaushik died due to age-related ailments at his home in Chhattisgarh's Mahasamund district. He was 87.

Print Friendly and PDF