General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-PO-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Golden Global Trust merged with which of the following bank?
(a) HDFC Bank
(b) Punjab National Bank
(c) Oriental Bank of Commerce
(d) Axis Bank
(e) None of these

S1. Ans.(c)
Sol. Golden Global Trust was merged with Oriental Bank of Commerce.

Q2. In which of the following capital city, Indian Army launched an independent and fully-integrated Joint Training Node (JTN)?
(a) Agartala
(b) Imphal
(c) Itanagar
(d) Shillong
(e) Kohima

S2. Ans.(d)
Sol. The Indian Army launched an independent and fully-integrated Joint Training Node (JTN) at Umroi cantonment in Shillong, Meghalaya. The concept was envisaged keeping in mind the conducive weather terrain offering optimal training environment.

Q3. Name the country that has recently won Women’s Asia Cup Hockey after defeating China.
(a) Indonesia
(b) Japan
(c) India
(d) Sri Lanka
(e) Pakistan

S3. Ans.(c)
Sol. India has defeated China 5-4 via shootout to win the women’s Asia Cup hockey title 2017. With this, India also qualified for World Cup 2018 as Continental champion.

Q4. AU Small Finance Bank has recently received Reserved Bank of India approval to operate as Scheduled Commercial Bank. Who is the present MD & CEO of AU Small Finance Bank?
(a) Samit Ghosh
(b) Sanjay Agarwal
(c) Sarvjit Singh Sarma
(d) V S Radhakrishnan
(e) Govind Singh

S4. Ans.(b)
Sol. AU Small Finance Bank has received Reserved Bank of India (RBI) approval to operate as Scheduled Commercial Bank. This bank's name has now been included in the Second Schedule of Reserve Bank of India Act, 1934. Sanjay Agarwal, MD & CEO, AU Small Finance Bank.

Q5. What is the ranking of India in 'business optimism' index in the September quarter as per Grant Thornton's International Business Report (IBR)?
(a) 5th
(b) 6th
(c) 7th
(d) 8th
(e) 9th

S5. Ans.(c)
Sol. India has slipped in 'business optimism' index to the 7th position in the September quarter, from the 2nd slot in the previous three months, showing clear signs of lag in the economy, as per Grant Thornton's International Business Report (IBR). Indonesia is at the top, followed by Finland (2nd), the Netherlands (3rd), Philippines (4th), and Austria (5th).

Q6. Name the state government that has become first in India to launched “She Pad,’ a scheme to distribute free sanitary napkins to girl students from classes VI to XII in government and aided private schools affiliated to the state school board.
(a) Maharashtra
(b) Kerala
(c) Madhya Pradesh
(d) Odisha
(e) Rajasthan

S6. Ans.(b)
Sol. Kerala government launched “She Pad,’’ a scheme to distribute free sanitary napkins to girl students from classes VI to XII in government and aided private schools affiliated to the state school board. This is the first time that a state government is distributing sanitary napkins to school students.

Q7. CERSAI is a central online security interest registry of India. It was primarily created to check frauds in lending against equitable mortgages, in which people would take multiple loans on the same asset from different banks. what is the meaning of "S" in CERSAI?
(a) Solution
(b) Securitisation
(c) Stabilization 
(d) Simplification 
(e) None of these

S7. Ans.(b)
Sol. Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest (CERSAI) is a central online security interest registry of India.

Q8. The European Union Election Observation Mission was officially launched to monitor the general and provincial polls in ______________.
(a) Sri Lanka
(b) Bhutan
(c) Myanmar
(d) Afghanistan
(e) Nepal

S8. Ans.(e)
Sol. The European Union Election Observation Mission was officially launched to monitor the general and provincial polls in Nepal which are scheduled for November 26 and December 7.

Q9. In which of the following country, the Bank of China has formally launched its operations for the first time?
(a) Nepal
(b) Pakistan
(c) Oman
(d) India
(e) Sri Lanka

S9. Ans.(b)
Sol. Bank of China has formally launched its operations in Pakistan, with its first branch inaugurated in Karachi. The bank would strengthen the "brotherly relations" between the two countries in the financial sector.

Q10. Insurance companies use the bank sales channels to sell their products. Which of the following terms describes this selling process?
(a) Scheduled banking      
(b) Scheduled Insurance 
(c) Bankinsuring               
(d) Bancassurance
(e) None of the above

S10. Ans.(d)
Sol. Bancassurance is an arrangement in which a bank and an insurance company form a partnership so that the insurance company can sell its products to the bank's client base.

Q11. Which of the following acts is useful in controlling HAWALA transactions?
(a) FEMA Act  
(b) RBI Act    
(c) DICGC Act     
(d) Banking Regulation Act
(e) None of the above

S11. Ans.(a)
Sol. While hawala transactions in India are prohibited by the Foreign Exchange Management Act, 1999 (FEMA), which repeals the earlier Foreign Exchange Regulation Act, 1973, (FERA), there are other laws and regulations that also restrict such transactions.

Q12. What does the term SME stand for?
(a) Small and Micro Enterprises      
(b) Small and Medium Enterprises
(c) State and Medium Economy    
(d) Small and Medium Economy
(e) None of the above

S12. Ans.(b)
Sol. SME stands for Small & Medium Enterprises.

Q13. Who among the following is not in the records as leaked by the global network ICIJ with the name of "Paradise Papers"?
(a) Dr Ashok Seth
(b) Harsha Moily
(c) Niira Radia
(d) Yashwant Sinha
(e) Sachin Pilot

S13. Ans.(d)
Sol. Almost eighteen months after Panama Papers leak, another massive trove of secret financial data has been leaked by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) named 'Paradise Papers'. In the new set of records obtained primarily from Bermuda-based firm Appleby and Singapore-based Asiaciti Trust, a trove of 13.4 million documents, named ‘Paradise Papers’ has come to the fore.The list has about 714 Indians.

Q14. In the Commonwealth Shooting Championship held in Brisbane, Australia which country's contingent finished at the top?
(a) Australia
(b) England
(c) India
(d) South Africa
(e) Scotland

S14. Ans.(c)
Sol. The Indian shooting contingent finished the Commonwealth Shooting Championship 2017 with the best tally of 20 medals. Indian shooters won a total of six gold, seven silver and seven bronze medals in the competition held in Brisbane, Australia.

Q15. The Indian Pavilion at Conference of Parties (COP) 23 was inaugurated at Bonn, Germany. What is India's theme for COP 23?
(a) Conserving Now, Preserving Future
(b) Sustainable Lifestyle The Way Forward
(c) Harmony With Nature
(d) Financing Water Security And Adaptation In NDC Implementation
(e) The Attainment Through Resolve

S15. Ans. (a)
Sol. The India Pavilion at Conference of Parties (COP) 23 was inaugurated by Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Dr Harsh Vardhan at Bonn in Germany. The Minister is leading the Indian delegation, which is participating in the 23rd to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) being held at the Bonn, Germany from November 6-17, 2017. India’s theme for COP 23 is “Conserving Now, Preserving Future”.

Q16. The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) leaked a massive trove of secret financial data named "Paradise Papers". Its headquarter is in ___________________.
(a) New York
(b) Singapore
(c) Washington DC
(d) Brussels
(e) Geneva

S16. Ans.(c)
Sol. ICIJ is a global network of more than 200 investigative journalists in 70 countries who collaborate on in-depth investigative stories.It was founded in 1997 by an American journalist Chuck Lewis.It is Headquartered in Washington, DC, USA.

Q17. Who among the following won the Panasonic Open Title 2017 at the Delhi Golf Club?
(a) Shiv Kapur
(b) Anirban Lahiri
(c) Gaganjeet Bhullar
(d) Gaurav Ghei
(e) Sujjan Singh

S17. Ans.(a)
Sol. Shiv Kapur clinched his first Asian Tour title in India, bagging the Panasonic Open by three strokes, after bringing home a card of four-under 68 in the fourth and final round at the Delhi Golf Club.

Q18. Cricket Association of which among the following state/UT was chosen by the Committee of Administrators (CoA) as an associate member of the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?
(a) Assam
(b) Puducherry
(c) Goa
(d) Chandigarh
(e) Himachal Pradesh

S18. Ans.(b)
Sol. The Cricket Association of Puducherry (CAP) was chosen by the Committee of Administrators (CoA) as an associate member of the Board of Control for Cricket in India (BCCI).

Q19. What is the theme of this year's celebration of the World Day for Audiovisual Heritage?
(a) Look before you leap
(b) Peep through the window of World
(c) Discover, Remember and Share
(d) Invent, Inspect and Flourish
(e) None of the given options is true

S19. Ans.(c)
Sol. World Day for Audiovisual Heritage is observed globally on 27 October. "Discover, remember and share" is the theme of this year's celebration of the WDAH.

Q20. Name the basketball Player who is the 97th pick in the NBA draft to become only the second Indian-origin player to be signed by an NBA G-League side.
(a) Gokul Natesan
(b) Amjyot Singh
(c) Satpal Singh
(d) Amrinder Nara
(e) Pardeep Narwal

S20. Ans.(a)
Sol. Gokul Natesan is the 97th pick in the NBA draft to become only the second Indian-origin player to be signed by an NBA G-League side.



Print Friendly and PDF