General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-PO-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the Indian origin campaigner who was named UK’s most influential black person of the year.
(a) Enver Surty
(b) Ebrahim Patel
(c) Gina Miller
(d) Jay Naidoo
(e) Pravin Gordhan

S1. Ans.(c)
Sol. Indian origin campaigner Gina Miller was named UK’s most influential black person of the year. Gina won a legal challenge seeking Parliamentary approval for triggering Brexit. 52-year-old Miller, ranked on top in the 2018 'Powerlist' of 100 people of African and African Caribbean inheritance published in London by Powerful Media.

Q2. According to the Credit Suisse report, what is the ranking of India in the family-owned businesses across the country?
(a) 5th
(b) 3rd
(c) 8th
(d) 6th
(e) 10th

S2. Ans.(b)
Sol. India has 108 publicly-listed family-owned businesses, third highest in the world, while China tops the tally with 167 such companies followed by the US which has 121, according to the Credit Suisse report. The top 3 countries in terms of number of family-owned companies include-
1. China 2. USA 3. India

Q3. Up to what percent State Bank of India has slashed Immediate Payment Service (IMPS) charges?
(a) 80%
(b) 75%
(c) 70%
(d) 65%
(e) 60%

S3. Ans.(a)
Sol. The State Bank of India has slashed Immediate Payment Service (IMPS) charges up to 80 percent. If the users are doing an online transaction of money after selecting IMPS option, then they will have to pay 80% less charge than what they used to pay earlier.

Q4. World Day for Audiovisual Heritage is observed globally on ___________.
(a) 25 October
(b) 27 October
(c) 30 October
(d) 14 October
(e) 28 October

S4. Ans.(b)
Sol. World Day for Audiovisual Heritage is observed globally on 27 October. "Discover, remember and share" is the theme of this year's celebration of the WDAH.

Q5. As per the Reserve Bank of India, BBPS will initially accept utility bill payments such as-
(a) Telephone Bill
(b) Electricity Bill
(c) DTH services
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. As per the Reserve Bank of India, BBPS will initially accept utility bill payments such as electricity, water, gas, telephone and direct-to-home services and will later include other repetitive payments including school and university fees and municipal taxes.

Q6. NSDL is the first and largest depository in India, established in-
(a) August 2003
(b) August 1991
(c) August 1989
(d) August 1999
(e) August 1996

S6. Ans.(e)
Sol. NSDL, the first and largest depository in India, established in August 1996 and promoted by institutions of national stature responsible for economic development of the country has since established a national infrastructure of international standards that handles most of the securities held and settled in dematerialised form in the Indian capital market.

Q7. A Public Provident Fund (PPF) account holder can deposit a maximum of-
(a) 1.5 Lakhs
(b) 2.5 Lakhs
(c) 1.0 Lakh
(d) 3.5 Lakhs
(e) 5.0 Lakhs

S7. Ans.(a)
Sol. A Public Provident Fund (PPF) account holder can deposit a maximum of Rs 1.5 lakhs in his/her PPF account.

Q8. The travel guide company Lonely Planet has ranked ___________ as the number one country to visit in 2018 in its Best in Travel 2018 list.
(a) Denmark
(b) Singapore
(c) Chile
(d) Switzerland
(e) Paris

S8. Ans.(c)
Sol. The travel guide company Lonely Planet has ranked Chile as the number one country to visit in 2018 in its Best in Travel 2018 list. The guide has published the 13th edition of its annual list of the top 10 countries every traveler should have on their bucket list for 2018. Chile was the only South American country to earn the top spot on the list.

Q9. Name the Gulf country that has committed for the first time that it will introduce a minimum wage for workers in the country.
(a) Qatar
(b) UAE
(c) October
(d) Oman
(e) Saudi Arabia

S9. Ans.(a)
Sol. The tiny Gulf state host of the 2022 football World Cup, Qatar, has committed that it will introduce a minimum wage for workers in the country. The announcement was made by labour and social affairs minister Issa Saad al-Jafali al-Nuaimi. The announcement came a day before a meeting of the UN’s International Labour Organisation (ILO).

Q10. With the Tourism Promotion Board of which country, GMR Hyderabad International Airport Ltd (GHIAL) has signed the MoU to promote tourism?
(a) Mauritius
(b) Singapore
(c) Switzerland
(d) Malaysia
(e) Sri Lanka

S10. Ans.(d)
Sol. GMR Hyderabad International Airport Ltd (GHIAL), Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) and Malaysia Tourism Promotion Board (MTPB) have come together to promote the growth of tourism traffic. An MoU was inked to promote tourism from the catchment area of Hyderabad to Malaysia and also explore new locations for connectivity.

Q11. Which of the following country has become the first country in the world to give citizenship to a robot?
(a) Qatar
(b) Oman
(c) Saudi Arabia
(d) Chile
(e) Azerbaijan

S11. Ans.(c)
Sol. Saudi Arabia has become the first country to give a robot citizenship. The move is an attempt to promote Saudi Arabia as a place to develop artificial intelligence and, presumably, allow it to become a full citizen. The Robot is named as 'Sophia'.

Q12. Rajiv Gandhi, Prime Minister of India, was assassinated in-
(a) 1961
(b) 1991
(c) 1981
(d) 1971
(e) 2001

S12. Ans.(b)
Sol. The assassination of Rajiv Gandhi, the ex-Prime Minister of India, occurred as a result of a suicide bombing in Sriperumbudur, near Chennai, in Tamil Nadu, India on 21st May 1991.

Q13. Rabindranath Tagore is also known as?
(a) Guruji
(b) Mahamana
(c) Gurudev
(d) Netaji
(e) Mahatma

S13. Ans.(c)
Sol. Tagore was popularly known as "Gurudev." His major works included Gitanjali (Song Offerings), a world-famous poetry book; Gora (Fair-Faced); Ghare-Baire (The Home and the World); and many other works of literature and art.

Q14. Indira Gandhi Centre for Atomic Research has established in 1971, is located at?
(a) Indore, Madhya Pradesh
(b) Kolkata, West Bengal
(c) Trombay, Maharashtra
(d) Kalpakkam, Tamil Nadu
(e) Surat, Gujarat

S14. Ans.(d)
Sol. Indira Gandhi Centre for Atomic Research (IGCAR) is one of India's premier nuclear research centres. It is the second largest establishment of the Department of Atomic Energy (DAE), next to Bhabha Atomic Research Centre (BARC), located at Kalpakkam, 80 km south of Chennai, Tamil Nadu.

Q15. In October 2017, Cricket Association of which among the following state/UT was chosen by the Committee of Administrators (CoA) as an associate member of the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?
(a) Assam
(b) Puducherry
(c) Goa
(d) Chandigarh
(e) Himachal Pradesh

S15. Ans.(b)
Sol. The Cricket Association of Puducherry (CAP) was chosen by the Committee of Administrators (CoA) as an associate member of the Board of Control for Cricket in India (BCCI).


Print Friendly and PDF