General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-PO-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the state government for which India and the World Bank signed a $200 million Loan Agreement for the state's Agribusiness and Rural Transformation Project.
(a) Tamil Nadu
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) Tripura
(e) Karnataka

S1. Ans.(c)
Sol. The Government of India and the World Bank signed a $200 million Loan Agreement for the Assam Agribusiness and Rural Transformation Project. The Project will support Assam to facilitate agri-business investments, increase agricultural productivity and market access.

Q2. Italian Prime Minister Paolo Gentiloni was recently on the 2-day visit to India. Who was the last Italian Prime Minister to visit India in February 2007?
(a) Matteo Renzi
(b) Romano Prodi
(c) Enrico Letta
(d) Silvio Berlusconi
(e) Giuliano Amato

S2. Ans.(b)
Sol. Italian Prime Minister Paolo Gentiloni is on the 2-day visit to India. This is the first visit by an Italian premier in 10 years. Romano Prodi was the last Italian Prime Minister to visit India in February 2007.

Q3. The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. The official ball for Under-17 football World Cup is called _____________.
(a) Sukrot
(b) Nabrato
(c) Protol
(d) Manora
(e) Krasava

S3. Ans.(e)
Sol. The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. It is a biennial international football tournament of men’s under-17 national teams organized by Federation Internationale de Football Association (FIFA). The official ball for Under-17 football World Cup is called ‘Krasava’.

Q4. Name the country that has recently announced that women in the country will now be able to attend sports events in stadiums starting from 2018.
(a) UAE
(b) Azerbaijan
(c) Qatar
(d) Saudi Arabia
(e) Nigeria

S4. Ans.(d)
Sol. Turki Al-Asheikh, Chairman of the General Sports Authority of Saudi Arabia has announced that Saudi women will now be able to attend sports events in stadiums starting from 2018. The move is aimed at empowering and engaging women in the society as an integral part of the development process. All these changes support Saudi Arabia's “Vision 2030” plan for economic and social reforms.

Q5. Name the Private sector, which has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model recently.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Yes Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S5. Ans.(d)
Sol. Private sector Yes Bank has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model.

Q6. Moody’s Investors Service has affirmed ratings on domestic as well as foreign currency bond programs of the country’s largest lender SBI. Who is the present Chairman of SBI?
(a) Rajnish Kumar
(b) Arundhati Bhattacharya
(c) Rakesh Sethi
(d) Sunil Mehta
(e) Usha Ananthasubramanian

S6. Ans.(a)
Sol. Moody’s Investors Service has affirmed ratings on domestic as well as foreign currency bond programs of the country’s largest lender SBI. Rajnish Kumar is the present Chairman of SBI.

Q7. Which company has became the first Indian company to cross Rs 6 trillion market capitalization after its shares surged over 75% so far this year and hit a fresh lifetime?
(a) Wipro Limited 
(b) Tata Power
(c) Reliance Industries Ltd (RIL)
(d) Bharti Airtel
(e) Infosys

S7. Ans.(c)
Sol. Reliance Industries Ltd (RIL) became the first Indian company to cross Rs 6 trillion market capitalization after its shares surged over 75% so far this year and hit a fresh lifetime high.

Q8. With which of the following country, Indian navy has begun a three-day anti-submarine warfare exercise in the Indian Ocean region to deepen their operational coordination?
(a) Japan
(b) China
(c) Bangladesh
(d) UK
(e) Russia

S8. Ans.(a)
Sol. Navies of India and Japan began a three-day anti-submarine warfare exercise in the Indian Ocean region to deepen their operational coordination in the strategically important sea lanes around the two countries.

Q9. Yonex French Open 2017 Badminton tournament was held in Paris. In Men’s Singles category, who was the runner up?
(a) Yoshiteru Hirobe
(b) Shintaro Ikeda
(c) Takeshi Kamura
(d) Kenta Nishimoto
(e) Kazumasa Sakai

S9. Ans.(d)
Sol. Yonex French Open 2017 Badminton tournament was held in Paris. In Men’s Singles category Kidambi Srikanth (India) was the winner and Kenta Nishimoto (Japan) was the runner up. French Open Badminton Tournament is held annually since 1909 in France.

Q10. Name the Iran's key strategic port that has became operational with the maiden shipment of wheat from India to Afghanistan.
(a) Port of Abadan
(b) Ahvaz Port
(c) Port of Chabahar
(d) Bandar-e Lengeh Port
(e) Sirri island

S10. Ans.(c)
Sol. Iran's key strategic port of Chabahar became operational with the maiden shipment of wheat from India to Afghanistan. It was flagged off from Kandla port in Gujarat. This is a major push for India's Afghan outreach bypassing Pakistan for the first time under the 2016 Indo-Afghan-Iran trilateral pact.

Q11. Hosts India finished at what ranking overall at the ISSF World Cup 2017, in New Delhi?
(a) sixth
(b) seventh
(c) fifth
(d) fourth
(e) third

S11. Ans.(b)
Sol. Hosts India finished seventh overall with one gold, one silver, and a bronze, while Italy pipped China in the medals tally, as the ISSF World Cup Final, in New Delhi.

Q12. Capital of Angola is?
(a) Nassau
(b) Vienna
(c) Luanda
(d) Yerevan
(e) Manama

S12. Ans.(c)
Sol. Angola is a Southern African nation whose varied terrain encompasses tropical Atlantic beaches. Luanda, the capital of Angola, is a port city on the west coast of Southern Africa. The kwanza is the currency of Angola.

Q13. Jim Corbett National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Uttarakhand
(b) Odisha
(c) West Bengal
(d) Karnataka
(e) Manipur

S13. Ans.(a)
Sol. Located in the Nainital District of Uttrakhand, Jim Corbett National Park was established in 1936. The national park is located amidst a mixed terrain of deciduous forests and mountainous pine forests. Corbett National Park is a home to the Bengal tiger, Leopard, Leopard cat, Elephants, Sambhar Deer and Golden Jackal etc.

Q14. National Youth Day is observed on which of the following date? 
(a) May 8
(b) January 12
(c) March 18
(d) April 17
(e) February 24

S14. Ans.(b)
Sol. National Youth Day is celebrated in India on 12 January on the birthday of Swami Vivekananda. In 1984 the Government of India declared the day as the National Youth Day and since 1985 the event is celebrated in India every year.

Q15. Name the Indian bowler who has climbed to the number one spot in the latest ICC T20 rankings (October 2017).
(a) Bhuvneshwar Kumar
(b) Jasprit Bumrah
(c) Yuzvendra Chahal
(d) Ravichandran Ashwin
(e) Axar Patel

S15. Ans.(b)
Sol. Indian fast bowler Jasprit Bumrah climbed to the number one spot in the latest ICC T20 rankings in October 2017. Bumrah, who attained a career-best third position in the ODI rankings, has regained the T20 top spot after Pakistan spinner Imad Wasim slipped one place.

Print Friendly and PDF