General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-PO-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The Union Cabinet has recently approved the signing of an Agreement between India and Armenia on cooperation and mutual assistance in customs matters. What is the capital of Armenia?
(a) Baku
(b) Tbilisi
(c) Tehran
(d) Yerevan
(e) Riyadh

S1. Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet has recently approved the Signing of an Agreement between India and Armenia on cooperation and mutual assistance in customs matters. Yerevan is the capital of Armenia.

Q2. India has appointed _____________ as the next high commissioner to Pakistan. 
(a) Sandeep Jajodia
(b) Ajay Bisaria
(c) Venugopal Rao
(d) Sanjeev Srivastava
(e) Gautam Bambawale

S2. Ans.(b)
Sol. India has appointed Ajay Bisaria as the next high commissioner to Pakistan. He is currently ambassador to Poland. Bisaria takes over from Gautam Bambawale, who was last month appointed India’s ambassador to China.

Q3. Chairman of Reliance Industries Limited (RIL) Mukesh Ambani recently became Asia’s richest person with a total wealth of $42.1 billion, according to Forbes’ real time billionaire’s list. He has replaced ___________________.
(a) Azim Premji
(b) Jack Maa
(c) Hui Ka Yan
(d) Li Ka-shing
(e) Lei Jun

S3. Ans.(c)
Sol. Chairman of Reliance Industries Limited (RIL) Mukesh Ambani overtook China’s Hui Ka Yan to become Asia’s richest person with a total wealth of $42.1 billion, according to Forbes’ real time billionaire’s list.

Q4. The ninth edition of CMS Vatavaran, an international film festival on environment and wildlife, has begun recently in ________________.
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Chennai
(d) Pune
(e) Mumbai

S4. Ans.(a)
Sol. The ninth edition of CMS Vatavaran - an international film festival on environment and wildlife - has begun in New Delhi. It is showcase 113 films, including four from Kashmir, one of the most ecologically sensitive zones facing the threat of global warming.

Q5. According to Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18, the decision of the MPC is consistent with a neutral stance of monetary policy in consonance with the objective of achieving the medium-term target for consumer price index (CPI) inflation of ________ within a band of +/- 2 per cent, while supporting growth. 
(a) 3 percent
(b) 4 percent
(c) 5 percent
(d) 6 percent
(e) 7 percent

S5. Ans.(b)
Sol. According to Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18, the decision of the MPC is consistent with a neutral stance of monetary policy in consonance with the objective of achieving the medium-term target for consumer price index (CPI) inflation of 4 per cent within a band of +/- 2 per cent, while supporting growth.

Q6. The projection of real GVA growth for 2017-18 has been revised down to _________ from the August 2017 projection of 7.3 per cent by RBI in fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18.
(a) 6.7 percent
(b) 6.8 percent
(c) 6.9 percent
(d) 6.5 percent
(e) 6.6 percent

S6. Ans.(a)
Sol. The projection of real GVA growth for 2017-18 has been revised down to 6.7 percent from the August 2017 projection of 7.3 per cent by RBI in fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18.

Q7. Who is head of MPC related to Banking of Financial term?
(a) Governor of RBI
(b) Deputy- Governor of RBI
(c) Union Finance Minister
(d) Chairman, NITI Aayog
(e) Revenue Secretary of GST 

S7. Ans.(a)
Sol. Governor of RBI is the head of MPC related to Banking of Financial term.

Q8. The Ministry of Finance increased the maximum age of joining the National Pension System (NPS) from the existing 60 years to ___________ under NPS - Private Sector.
(a) 62 years
(b) 63 years
(c) 64 years
(d) 65 years
(e) 66 years

S8. Ans.(d)
Sol. The Ministry of Finance increased the maximum age of joining the National Pension System (NPS) from the existing 60 years to 65 years under NPS - Private Sector (i.e. all citizen and corporate model).

Q9. The 210-metre-high statue of which of the following leader/warrior has received environmental clearance, making it the world’s tallest statue, once built?
(a) Maharana Sanga
(b) Sardar VAllabhbhai Patel
(c) Rana Pratap
(d) Mahatma Gandhi
(e) Chhatrapati Shivaji Maharaj

S9. Ans.(e)
Sol. The 210-metre-high statue of Chhatrapati Shivaji Maharaj has received environmental clearance, making it the world’s tallest statue, once built. the Maharashtra government plans to build it in the sea off the Mumbai coast.

Q10. A 45 member contingent of the Indian Air Force had left for Israel to participate in exercise named _____________.
(a) Shakti-VI
(b) Blue Flag-17
(c) Indisr-17
(d) Ind-Rael V
(e) Rang-Shakti-17

S10. Ans.(b)
Sol. A 45 member contingent of the Indian Air Force had left for Israel to participate in exercise ‘Blue Flag-17’. Blue Flag is a bi-annual multilateral exercise which aims to strengthen military cooperation amongst participating nations.

Q11. By what percent, country's largest lender State Bank of India (SBI) slashed benchmark lending rate across maturities?
(a) 0.10%
(b) 0.04%
(c) 0.05%
(d) 0.07%
(e) 0.09%

S11. Ans.(c)
Sol. The country's largest lender State Bank of India (SBI) slashed benchmark lending rate by 0.05 per cent across maturities. The reduction in the marginal cost of funds based lending rate (MCLR) came after a gap of almost 10 months.

Q12. ‘World AIDS Day’ is observed on- 
(a) 01st January 
(b) 01st April 
(c) 01st September 
(d) 01st December
(e) 01st November

S12. Ans.(d)
Sol. World AIDS Day is held on the 1st December each year and is an opportunity for people worldwide to unite in the fight against HIV, show their support for people living with HIV and to commemorate people who have died. World AIDS Day was the first ever global health day, held for the first time in 1988.

Q13. The General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) was replaced by-
(a) North American Free Trade Association
(b) South Asian Free Trade
(c) World Trade Organisation
(d) Free Trade Organisation
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. GATT became law on Jan. 1, 1948, once it was signed by 23 countries. GATT was refined over decades and eventually led to the 123 countries creating the World Trade Organization (WTO) on Jan. 1, 1995.

Q14. The leaning temple of Huma is dedicated to which Hindu God?
(a) Shiva
(b) Rama
(c) Krishna 
(d) Hanuman
(e) Durga

S14. Ans.(a)
Sol. The Leaning Temple of Huma in India is the only leaning temple in the world. It is located in Huma, a village situated on the bank of the Mahanadi, 23 km south of Sambalpur in the Indian state of Orissa. The temple is dedicated to the Hindu god Shiva.

Q15. Name the state that is safest for girls, according to a newly-formed Gender Vulnerability Index (GVI) by NGO Plan India.
(a) Kerala
(b) Mizoram
(c) Goa
(d) Assam
(e) Maharashtra

S15. Ans.(c)
Sol. Goa is safest for girls, and Bihar least safe, according to a newly-formed Gender Vulnerability Index (GVI) by NGO Plan India. National Capital Delhi ranks only better than Bihar and Uttar Pradesh.


Print Friendly and PDF