General Awareness Questions for IBPS PO and IBPS RRB Clerk Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

General Awareness is a very important section in the banking exams so pace up your preparation with G.K. Questions and Answers. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the General Awareness quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the player who became the first ever Indian sportsperson to win a gold medal at the Wushu World Championship.
(a) M. Gyandas
(b) Anjul Namdev
(c) M. Bidheswari Devi
(d) Pooja Kadian
(e) Sajan Lama

S1. Ans.(d)
Sol. Pooja Kadian became the first ever Indian sportsperson to win a gold medal at the Wushu World Championship in Kazan, Russia. Kadian, who competed in the women's 75kg Sanda category, defeated Russia's Evgeniya Stepanova in the final.

Q2. Name the newly appointed Prime Minister of Mongolia.
(a) Dendev Terbishdagva
(b) Chimed Saikhanbileg
(c) Ukhnaa Khurelsukh
(d) Luvsanvandan Bold
(e) Khishigdemberel Temuujin

S2. Ans.(c)
Sol. The Mongolian Parliament confirmed Ukhnaa Khurelsukh as the country's new Prime Minister. His confirmation comes after Jargaltulga Erdenebat was voted out of office over allegations of corruption and incompetence.

Q3. Tamil Nadu Governor Banwarilal Purohit was sworn-in recently by ____________ at the Raj Bhavan in Chennai.
(a) Madras High Court Chief Justice
(b) President of India
(c) Vice-President of India
(d) CM of Tamil Nadu
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(a)
Sol. Tamil Nadu Governor Banwarilal Purohit was sworn-in by Madras High Court Chief Justice Indira Banerjee at the Raj Bhavan in Chennai.

Q4. Private insurer Tata AIA Life has launched the ‘Eazy Connect’ chatbot that will extend online customer service to social media platforms. Who is the present CEO and MD of Tata AIA Life?
(a) Ranvijay Shekhawat
(b) Naveen Tahilyani
(c) Pradeep Singh
(d) Nitin Bhai
(e) Deepak Jajodia

S4. Ans.(b)
Sol. Private Insurer Tata AIA Life has announced the launch of ‘Eazy Connect’, that will extend online customer service to social media platforms. Naveen Tahilyani is the CEO and MD of Tata AIA Life.

Q5. Reserve Bank of India has granted the in-principle licence for small finance banks. The in-principle approval granted by RBI will be valid for a period of ________ months.
(a) 24 months
(b) 10 months
(c) 18 months
(d) 50 months
(e) 12 months

S5. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India has granted the in-principle licence for small finance banks to ten entities. The in-principle approval granted by RBI will be valid for a period of 18 months.

Q6. Where is the headquarter of AU Small Finance Bank?
(a) Jalandhar, Punjab
(b) Ahmedabad, Gujarat
(c) Guwahati, Assam
(d) Bengaluru, Karnataka
(e) Jaipur, Rajasthan

S6. Ans.(e)
Sol. Jaipur, Rajasthan is headquartered of AU Small Finance Bank.

Q7. RBI was granted a licence to small Finance Banks for the commencement of banking business under Section ______ of the Banking Regulation Act, 1949.
(a) Section 38(3)
(b) Section 22(1)
(c) Section 47(4)
(d) Section 12(2)
(e) Section 27(5)

S7. Ans.(b)
Sol. RBI was granted a licence to small Finance Banks for the commencement of banking business under Section 22(1) of the Banking Regulation Act, 1949.

Q8. The chairman of _____________ Olympic Committee Carlos Arthur Nuzman has been recently arrested as part of a probe into alleged vote-buying to secure hosting of the Olympic Games 2016.
(a) USA's
(b) France's
(c) Brazil's
(d) China's
(e) Indonesia's

S8. Ans.(c)
Sol. Brazilian police arrested the chairman of the country’s Olympic Committee Carlos Arthur Nuzman as part of a probe into alleged vote-buying to secure Rio’s hosting of the 2016 Games.

Q9. Who is the world’s most followed leader on Twitter, according to the latest report by Twiplomacy, a Burson Marsteller research project?
(a) Narendra Modi
(b) Vladimir Putin
(c) Angela Markel
(d) Barack Obama
(e) Donald Trump

S9. Ans.(e)
Sol. Donald Trump is now the world’s most followed leader on Twitter, while Narendra Modi is the third, according to the latest report by Twiplomacy, a Burson Marsteller research project that tracks the use of Twitter by governments and international organisations.

Q10. The Norwegian Nobel Committee has awarded the Nobel Peace Prize for 2017 to ________________.
(a) Global Change Peace and Securities
(b) International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
(c) Frontier Pitts
(d) Total Mast Solutions Limited
(e) Townscape Products

S10. Ans.(b)
Sol. The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2017 to the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) "for its work to draw attention to the catastrophic humanitarian consequences of any use of nuclear weapons and for its ground-breaking efforts to achieve a treaty-based prohibition of such weapons".

Q11. Name the first Indian Journalist-activist who has been posthumously accorded with the prestigious Anna Politkovskaya Award.
(a) Santosh Kumar Ghosh
(b) Kanchan Gupta
(c) Gauri Lankesh
(d) Sucheta Dalal
(e) Teesta Setalvad

S11. Ans.(c)
Sol. Journalist-activist Gauri Lankesh, who was shot dead by unknown assailants recently, has been posthumously accorded with the prestigious Anna Politkovskaya Award, instituted by Reach All Women (RAW) in War. She is the first Indian Journalist to win Anna Politkovskaya Award.

Q12. Moortidevi Award is given annually in which of the following fields?
(a) Literature
(b) Films
(c) Journalism
(d) Music
(e) Art

S12. Ans.(a)
Sol. The Moortidevi Award is an annual literary award in India presented by the Bharatiya Jnanpith organization for Literature In 2003, the prize included an amount of 1 lakh, a plaque, a statue of Saraswati, and a shawl. The cash prize was raised to 2 lakh in the year 2011 and to ?4 lakh in the year 2013.

Q13. Who is the present Chief Minister of Assam? 
(a) Sarbananda Sonowal
(b) Vajubhai Vala
(c) Pawan Kumar Chamling
(d) Manik Sarkar
(e) Nara Chandrababu Naidu

S13. Ans.(a)
Sol. Sarbananda Sonowal is an Indian politician who has been Chief Minister of Assam since 2016. Previously he served as Union Minister for Sports & Youth Affairs and Minister of State for Entrepreneurship and Skill Development in the Narendra Modi Government. He was elected to the 16th Lok Sabha from the Lakhimpur Lok Sabha constituency in Assam as a member of the Bharatiya Janata Party.

Q14. Similipal National Park is situated in which of the following Indian state/UT? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Daman and Diu
(c) Odisha
(d) Uttar Pradesh
(e) Kerala

S14. Ans.(c)
Sol. Simlipal National Park is a national park and a tiger reserve in the Mayurbhanj district in the Indian state of Odisha. It is part of the Similipal-Kuldiha-Hadgarh Elephant Reserve popularly known as Mayurbhanj Elephant Reserve, which includes three protected areas — Similipal Tiger Reserve, Hadgarh Wildlife Sanctuary and Kuldiha Wildlife Sanctuary. Simlipal National Park derives its name from the abundance of semul (red silk cotton trees) that bloom here.

Q15. The Wushu World Championship 2017 was held recently in _____________.
(a) Paris, France
(b) Moscow, Russia
(c) New York, USA
(d) Washington DC, USA
(e) Kazan, Russia

S15. Ans.(e)
Sol. The Wushu World Championship 2017 was held recently in Kazan, Russia.


Print Friendly and PDF