General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Union Cabinet has recently given its approval for signing and ratifying, an agreement between India and Tajikistan on Cooperation and Mutual Assistance in Customs Matters. The currency of Tajikistan is ___________.
(a) Tajikistani Dinar
(b) Tajikistani Kuba
(c) Tajikistani Bako
(d) Tajikistani Somoni
(e) Tajikistani Yemen

S1. Ans.(d)
Sol. Union Cabinet has given its approval for signing and ratifying, an agreement between India and Tajikistan on Cooperation and Mutual Assistance in Customs Matters. The currency of Tajikistan is Tajikistani somoni.

Q2. India's first Aquatic Rainbow Technology Park, an ultra-modern exclusive facility for ornamental fish equipped with multi-species hatchery and live feed culture units, will become operational in which of the following Indian city?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Thiruvananthapuram
(d) Amravati
(e) Hyderabad

S2. Ans.(b)
Sol. India's first Aquatic Rainbow Technology Park, an ultra-modern exclusive facility for ornamental fish equipped with multi-species hatchery and live feed culture units, will become operational at Chennai in coming three months.

Q3. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has recently given its approval for construction of how many units of India’s indigenous Pressurized Heavy Water Reactors (PHWR)?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
(e) 10

S3. Ans.(e)
Sol. In a significant decision to fast-track India’s domestic nuclear power program, and give a push to country’s nuclear industry, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for construction of 10 units of India’s indigenous Pressurized Heavy Water Reactors (PHWR).

Q4. Which of the following state government has recently hosted the 14th Goods & Services Tax (GST) Council meeting?
(a) Telangana
(b) Uttarakhand
(c) Jammu and Kashmir
(d) Andhra Pradesh
(e) Assam

S4. Ans.(c)
Sol. The Jammu and Kashmir government is hosting the 14th Goods & Services Tax (GST) Council meeting in the summer capital Srinagar beginning today (18th May 2017). The State administration is gearing up for the meeting of the GST Council headed by Union Finance Minister Arun Jaitley.

Q5. RBI was granted a licence to small Finance Banks for the commencement of banking business under Section ______ of the Banking Regulation Act, 1949.
(a) Section 38(3)
(b) Section 22(1)
(c) Section 47(4)
(d) Section 12(2)
(e) Section 27(5)

S5. Ans.(b)
Sol. RBI was granted a licence to small Finance Banks for commencement of banking business under Section 22(1) of the Banking Regulation Act, 1949.

Q6. The foreign shareholding in the small finance bank would be as per the FDI policy for _______________ as amended from time to time.
(a) Private Sector Banks 
(b) Public Sector Banks 
(c) Foreign Sector Banks 
(d) Regional Rural Banks
(e) All of the above

S6. Ans.(a)
Sol. The foreign shareholding in the small finance bank would be as per the Foreign Direct Investment (FDI) policy for private sector banks as amended from time to time.

Q7. The promoter's minimum initial contribution to the paid-up equity capital of such small finance bank shall at least be ---------?
(a) 50 per cent
(b) 40 per cent
(c) 60 per cent
(d) 30 per cent
(e) 20 per cent

S7. Ans.(b)
Sol. The promoter's minimum initial contribution to the paid-up equity capital of such small finance bank shall at least be 40 per cent and gradually brought down to 26 per cent within 12 years from the date of commencement of business of the bank.

Q8. Which of the following state Legislature passed a Bill to appoint Olympics silver medalist P V Sindhu as a Group-1 officer in the government, by amending the State Public Services Act?
(a) Telangana
(b) Andhra Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh
(e) Kerala

S8. Ans.(b)
Sol. The Andhra Pradesh Legislature passed a Bill to appoint Olympics silver medalist P V Sindhu as a Group-1 officer in the government, by amending the State Public Services Act.

Q9. Which of the following company has recently (May 2017) received the final nod from the Reserve Bank of India and is set to launch its Payments Bank?
(a) Airtel
(b) FinoPay
(c) India Post Payment Bank
(d) Paytm
(e) Aditya Birla Group

S9. Ans.(d)
Sol. Digital payment and commerce company Paytm has received the final nod from the Reserve Bank of India and is set to launch Paytm Payments Bank on May 23, 2017. Paytm is the third company from the 11 other applicants to launch payments bank after Airtel and India Post. Mumbai-based Finopay Tech is also likely to launch its operations by next month (June).

Q10. Minister for Social Justice and Empowerment has recently inaugurated the “15th National Meeting of the State Commissioners for Persons with Disabilities (PwD)” to review Implementation of the Persons with Disabilities Act-1995. Name the Minister for Social Justice and Empowerment.
(a) Thaawarchand Gehlot
(b) Dharmendra Pradhan
(c) Ravi Shankar Prasad
(d) Birender Singh
(e) Anant Geete

S10. Ans.(a)
Sol. Shri Thaawarchand Gehlot, Minister for Social Justice and Empowerment inaugurated the “15th National Meeting of the State Commissioners for Persons with Disabilities (PwD)” to review Implementation of the Persons with Disabilities (Equal Opportunities, Protection of rights and Full Participation) Act-1995.

Q11. Veteran personality Reema Lagoo passed away recently. She was famous ___________.
(a) Classical Dancer
(b) Classical Singer
(c) Actress
(d) Sitar Player
(e) Politician

S11. Ans.(c)
Sol. Veteran actress Reema Lagoo, known for her performance in movies like “Hum Aapke Hain Koun” and “Kal Ho Na Ho”, died due to a cardiac arrest in Mumbai. She was 59.

Q12. Gugga dance is the folk dance of which of the following state?
(a) Odisha
(b) Andhra Pradesh
(c) Haryana
(d) Gujarat
(e) Goa

S12. Ans.(c)
Sol. Gugga dance is a ritualistic dance form practiced in the Haryana state of India. It is performed in the procession taken out in the memory of saint Gugga. In this performance, the devotees dance around the grave of Gugga Pir by singing various types of songs in his respect and praise. Gugga dance is exclusively performed by the male dancers.

Q13. Bargi Dam is in which of the following state? 
(a) Karnataka
(b) West Bengal
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Uttarakhand

S13. Ans.(c)
Sol. Bargi Dam is one of the first completed dams out of the chain of 30 major dams to be constructed on Narmada River in Madhya Pradesh, India. Two major irrigation projects, named Bargi Diversion Project and Rani Avantibai Lodhi Sagar Project, have been developed by Bargi Dam.

Q14. Who is the Chief Minister of Kerala? 
(a) Shivraj Singh Chouhan
(b) Vijaybhai R. Rupani
(c) Okram Ibobi Singh
(d) Laxmikant Parsekar
(e) Pinarayi Vijayan

S14. Ans.(e)
Sol. Pinarayi Vijayan is an Indian politician and the current Chief Minister of Kerala, in office since 25 May 2016. A member of the Politburo of the Communist Party of India (Marxist), he was the longest serving secretary of the Kerala State Committee of the CPI(M) from 1998 to 2015. He also served in the government of Kerala as Minister of Electric Power and Co-operatives from 1996 to 1998.

Q15. Small Finance Banks will be required to extend ________ of its ANBC to the sectors eligible for classification as priority sector lending (PSL) by the Reserve Bank.
(a) 55%
(b) 35%
(c) 75%
(d) 50%
(e) 10%

S15. Ans.(c)
Sol. The small finance banks will be required to extend 75 per cent of its Adjusted Net Bank Credit (ANBC) to the sectors eligible for classification as priority sector lending (PSL) by the Reserve Bank.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF