General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Who has been taken over as Air Officer-in-Charge Administration (AOA) of Indian Air Force at Air Headquarters in New Delhi?
(a) Mohammad Mustafa
(b) Hemant Narayan Bhagwat
(c) Rajiv Kumar
(d) Ushanath Banerjee
(e) Prabhat Kumar

S1. Ans.(b)
Sol. Air Marshal Hemant Narayan Bhagwat took over as Air Officer-in-Charge Administration (AOA) of Indian Air Force at Air Headquarters in New Delhi.

Q2. Mobile wallet major _________ has entered into a strategic partnership with Bajaj Finance to transform itself into a financial services app from a payments app at present.
(a) Freecharge
(b) Citrus Pay
(c) Airtel Money
(d) Paytm
(e) MobiKwik

S2. Ans.(e)
Sol. Mobile wallet major MobiKwik has entered into a strategic partnership with Bajaj Finance to transform itself into a financial services app from a payments app at present.

Q3. As a part of Government of India’s initiative to develop green airports, two airports in Tirupati and Vijayawada are going to go completely green. These two cities located in-? 
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Andhra Pradesh
(d) Telangana
(e) Karnataka

S3. Ans.(c)
Sol. As a part of Government of India’s initiative to develop green airports, two airports in Andhra Pradesh- Tirupati and Vijayawada are going to go completely green. AAI has commenced installation of 1MWp solar power plant at Tirupathi and Vijaywada Airports.

Q4. India signed a loan agreement with ___________ for the financing of USD 329 million for Gujarat Rural Roads Project.
(a) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
(b) World Bank Group
(c) International Monetary Fund (IMF)
(d) Asian Development Bank (ADB)
(e) New Development Bank (NDB)

S4. Ans.(a)
Sol. India signed a loan agreement with Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) for financing of USD 329 million for Gujarat Rural Roads Project.

Q5. e-KYC is possible only for those who have _______
(a) PAN Card
(b) Driving License
(c) Ration Card
(d) Aadhaar Number
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. e-KYC is possible only for those who have Aadhaar numbers. While using e-KYC service, you have to authorise the Unique Identification Authority of India (UIDAI), by explicit consent, to release your identity/address through biometric authentication to the bank branches/business correspondent (BC).

Q6. ____________ is a system that powers multiple bank accounts into a single mobile application (of any participating bank), merging several banking features, seamless fund routing & merchant payments into one hood.
(a) NEFT
(b) RTGS
(c) NPCI
(d) BHIM
(e) UPI

S6. Ans.(e)
Sol. Unified Payments Interface (UPI) is a system that powers multiple bank accounts into a single mobile application (of any participating bank), merging several banking features, seamless fund routing & merchant payments into one hood. It also caters to the “Peer to Peer” collect request which can be scheduled and paid as per requirement and convenience.

Q7. Banks can not generally accept interest-free deposits. Which of the following is an exception to this rule?
(a) Current Account
(b) Savings Account of Minors
(b) Deposit from Minority groups
(c) BSBDA
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(a)
Sol. Banks cannot accept interest free deposits other than in current account.

Q8. Name the Veteran actress and national award winner, who has been selected for this year's Prem Nazir Award?
(a) Sakshi Singh
(b) Hemlata Shastri
(c) Yahair Shabana
(d) Sharada
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(d)
Sol. Veteran actress and national award winner Sharada has been selected for this year's Prem Nazir Award. Sharada had won three national awards with the first being for her performance in 1968 tragedy film "Thulabharam", which was remade in Tamil also. She has acted in several Telugu, Malayalam and Tamil films.

Q9. Who has been named the world's most highly-paid author with earnings of £72.2m ($95m)?
(a) Emma Watson
(b) Chetan Bhagat
(c) Toni Morrison
(d) Stephen King
(e) JK Rowling

S9. Ans.(e)
Sol. Harry Potter creator JK Rowling has been named the world's most highly-paid author with earnings of £72.2m ($95m).

Q10. The All India Football Federation (AIFF) has appointed senior advocate Ushanath Banerjee as the chairman of a special committee. It will deal with the players’ transfer disputes'. Who is the present President of AIFF?
(a) VP Narayan
(b) Anurag Thakur
(c) Sharad Pawar
(d) Praful Patel
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. The AIFF has appointed senior advocate Ushanath Banerjee as the chairman of a special committee. It will deal with the players’ transfer disputes’. President of All India Football Federation ( AIFF) is Praful Patel.

Q11. India’s first private sector missile sub-systems manufacturing facility, a joint venture between the $2.5 billion Kalyani Group and Israel’s Rafael Advanced Defence Systems Limited was inaugurated near-
(a) Ahmedabad
(b) New Delhi
(c) Hyderabad
(d) Chennai
(e) Nagpur

S11. Ans.(c)
Sol. India’s first private sector missile sub-systems manufacturing facility, a joint venture between the $2.5 billion Kalyani Group and Israel’s Rafael Advanced Defence Systems Limited was inaugurated near Hyderabad.

Q12. Pt. Ravi Shankar belongs to which musical instrument?
(a) Tabla 
(b) Sitar
(c) Violin 
(d) Guitar
(e) Bansuri

S12. Ans.(b)
Sol. Ravi Shankar was an Indian musician and composer best known for popularizing the sitar and Indian classical music in Western culture. After serving as director of All-India Radio, he began to tour India and the United States and collaborating with many notable musicians, including George Harrison and Philip Glass. Shankar died in California on in 2012, at age 92.

Q13. World Environment Day falls on-
(a) June 5th
(b) October 2nd 
(c) November 10th 
(d) November 19th 
(e) June 15th 

S13. Ans.(a)
Sol. World Environment Day is held each year on June 5. It is one of the principal vehicles through which the United Nations (UN) stimulates worldwide awareness of the environment and enhances political attention and action.

Q14. The capital of Belgium is? 
(a) Manama
(b) Bridgetown
(c) Conakry
(d) Brussels
(e) Roseau

S14. Ans.(d)
Sol. Belgium, officially the Kingdom of Belgium, is a sovereign state in Western Europe. Brussels, officially the Brussels-Capital Region is a region of Belgium comprising 19 municipalities, including the City of Brussels which is the de jure capital of Belgium. Currency of Belgium is Euro.

Q15. Which among the following state government has launched two online portals MahaDBT and MahaVASTU to streamline the process of direct benefit transfer (DBT) and to bring in more transparency in the construction sector?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Kerala
(d) Rajasthan
(e) West Bengal

S15. Ans.(a)
Sol. Maharashtra Government has launched two online portals MahaDBT and MahaVASTU to streamline the process of direct benefit transfer (DBT) and to bring in more transparency in construction sector. MahaDBT portal: It is an Aadhaar-authenticated electronic mechanism that will enable direct transfer of benefits for over 40 schemes currently implemented. MahaVASTU portal: It is an online building permission management system, through which construction approvals will be sanctioned with full transparency.

You may also like to Read: