General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the Indian Shooter who claimed a bronze medal in the women's 10m Air Pistol as India ended the Grand Prix of Liberation Plezn 2017 shooting championships in the Czech Republic with seven medals.
(a) Jeetu Rai
(b) Deepa Malik
(c) Heena Sindhu
(d) Aparna Ghosh
(e) Rupali Tomer

S1. Ans.(c)
Sol. Heena Sindhu claimed a bronze medal in the women's 10m Air Pistol as India ended the Grand Prix of Liberation Plezn 2017 shooting championships in the Czech Republic with seven medals.

Q2. Name the senior diplomat who has been appointed as India’s Ambassador to the Netherlands.
(a) Gopal Rangasami
(b) Venu Rajamony
(c) Kavitha Kalavathi
(d) S S Kamath
(e) Anirudh Bhattacharya

S2. Ans.(b)
Sol. Press Secretary to President Pranab Mukherjee and senior diplomat Venu Rajamony has been appointed India’s Ambassador to the Netherlands. Rajamony will also be India’s Permanent Representative to the Organization for Prevention of Chemical Weapons based in The Hague and cover the International Court of Justice, the Permanent Court of Arbitration and other international organizations based in the Netherland.

Q3. Name the fast bowler who is now the leading wicket-taker in Women’s ODIs, as per the recent ICC data.
(a) S.R. Taylor
(b) E. Bisht
(c) M. Kapp
(d) Jhulan Goswami
(e) A. Shrubsole

S3. Ans.(d)
Sol. Jhulan Goswami, India’s fast bowler, is now the leading wicket-taker in Women’s ODIs, going past Australia’s Cathryn Fitzpatrick record of 180 wickets. Jhulan, the former India captain, achieved the feat during the ongoing Women’s Quadrangular Series in South Africa. She now has 181 wickets in 153 matches at an average of 21.76 with two five-wicket and 4 four-wicket hauls.

Q4. Name the newly appointed President of South Korea.
(a) Park Geun-Hye
(b) Lee Myung-bak
(c) Roh Moo-hyun
(d) Kim Dae-Jung
(e) Moon Jae-In

S4. Ans.(e)
Sol. South Korea's liberal leader Moon Jae-In took the oath as president, tasked with navigating the country out of rising tensions over North Korea's nuclear program and the risk of a rift with the United States. Moon Jae-In has replaced Park Geun-Hye.

Q5. ECS stands for-
(a) External Commercial System
(b) Electronic Clearing System
(c) Electronic Commercial System
(d) Electrical Clearing Service
(e) Electronic Clearing Service

S5. Ans.(e)
Sol. ECS stands for Electronic Clearing Service. It allows companies, Government departments and institutions which have to make bulk payments in the form of dividend warrants and interest payments on bonds to investors to transfer the proceeds electronically to customers’ Bank accounts.

Q6. In which of the following a credit facility is provided by the bank to an entity for a specific purpose, to be repayable after a short duration?
(a) Advances
(b) Loans
(c) Security
(d) Liabilities
(e) Goodwill

S6. Ans.(a)
Sol. Advances are the source of finance, which is provided by the banks to the companies to meet the short term financial requirement. They are granted against securities which are as under:
• Primary Security: Hypothecation of Debtors, Stock Pro-notes etc.
• Collateral Security: Mortgage of land and buildings, machinery, etc.
• Guarantees: Guarantees given by partners, directors or promoters, etc.

Q7. RRBs are working in all states of the country except _______.
(a) Sikkim
(b) Goa
(c) Andhra Pradesh
(d) Bihar 
(e) Both (a) and (b)

S7. Ans.(e)
Sol. RRB’s were established by the Government of India in the year 1975. Their establishment was followed by the 1976 Regional Rural Banks Act. These have had the main agenda to develop the economy of the rural areas and to enlarge credit amount of these areas as well as the agricultural sectors.

Q8. DIPP and World Intellectual Property Organization (WIPO) have recently signed an agreement to establish Technology and Innovation Support Centers (TISC). What does 'I' stands for in DIPP?
(a) Integrated
(b) Information
(c) Import
(d) Industrial
(e) Investment

S8. Ans.(d)
Sol. The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) and World Intellectual Property Organization (WIPO) have signed an agreement to establish Technology and Innovation Support Centers (TISC).

Q9. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has unveiled the logo and mascot of the 22nd Asian Athletics Championships scheduled to be held in Bhubaneswar. The mascot is named as ____________.
(a) Olive Tortoise
(b) Olly Turtle
(c) King Kong Turtle
(d) Steady Turtle
(e) Purple Turtle

S9. Ans.(b)
Sol. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has unveiled the logo and mascot of the 22nd Asian Athletics Championships scheduled to be held at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar from July 6 to 9, 2017. Mr Patnaik also formally announced Bhubaneswar as the host for the sports event. The mascot, named Olly Turtle, depicts the Olive Ridley turtles as Odisha’s Gahirmatha beach is a prime mass nesting site for the endangered species.

Q10. Which of the following state has recently decided to gather a detailed data of every resident of the state and issue a sleek identity for every house?
(a) Madhya Pradesh
(b) Karnataka
(c) Haryana
(d) Uttar Pradesh
(e) Himachal Pradesh

S10. Ans.(c)
Sol. Haryana CM Manohar Lal Khattar has decided to gather a detailed data of every resident and issue a sleek identity for every house in Haryana. The objective of this two-month long data generating exercise, to be launched on June 15, 2017, is to get details of land holdings and status of facilities.

Q11. Great Britain has beaten Australia in the hockey final of the 26th edition of the Azlan Shah Cup. The event was held in _____________.
(a) Beijing, China
(b) Jakarta, Indonesia
(c) Paris, France
(d) Ipoh, Malaysia
(e) Chennai, India

S11. Ans.(d)
Sol. Great Britain beat Australia 4-3 in a thrilling hockey final of the 26th edition of the Azlan Shah Cup at Ipoh, Malaysia. This victory came to Great Britain in the Azlan Shah Cup after 23 years. Australia had won the Azlan Shah title nine times.

Q12. World Red Cross Day is observed every year on _______________.
(a) 6th May
(b) 8th May
(c) 7th May
(d) 9th May
(e) 5th May

S12. Ans.(b)
Sol. World Red Cross Day is observed on May 8 every year to commemorate the birth anniversary of Henry Dunant, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).

Q13. Union Minister of Road Transport and Highway Nitin Gadkari recently inaugurated the country's first bio-refinery plant which produces ethanol from the variety of biomass. The project is situated in ___________________.
(a) Jaipur
(b) Barmer
(c) Pune
(d) Jhargram
(e) Bhiwani

S13. Ans.(c)
Sol. Union Minister of Road Transport and Highway Nitin Gadkari inaugurated the country's first bio-refinery plant which produces ethanol from the variety of biomass. The project is situated at Rahu in Pune district.

Q14. PM Modi has recently addressed Indian heads of mission meet in New Delhi. The four-day conference was formally inaugurated by _______________.
(a) Sushma Swaraj
(b) Pranab Mukherjee
(c) Nitin Gadkari
(d) Rajnath Singh
(e) Prakash Javedkar

S14. Ans.(a)
Sol. PM Modi has recently addressed Indian heads of mission meet in New Delhi. The four-day conference was formally inaugurated by External Affairs Minister Sushma Swaraj.

Q15. A Committee on Banking Supervision which provides a forum for regular cooperation on banking supervisory matters and to enhance understanding of key supervisory issues and improve the quality of banking supervision worldwide.
(a) BIS
(b) BASEL
(c) European Banking Supervisors
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(b)
Sol. BASEL is a set of international banking regulations put forth by the Basel Committee on Bank Supervision, which set out the minimum capital requirements of financial institutions with the goal of minimizing credit risk.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF