General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumbai Port Trust. What is name of that Island?
(a) Majuli Island
(b) Havelock Island
(c) Barren Island
(d) Elephanta Island
(e) Diu Island

S1. Ans.(d)
Sol. India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Elephanta Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumbai Port Trust, according to the official report.

Q2. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise with the French Navy at the Mediterranean Sea to further deepen combat coordination between the two navies. The Joint exercise is named as ____________.
(a) PARAKRAM
(b) VARUNA
(c) KAUSHAL
(d) GRAMANA
(e) SHAKTI

S2. Ans.(b)
Sol. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise with the French Navy at the Mediterranean Sea to further deepen combat coordination between the two navies. Guided missile destroyer INS Mumbai, stealth frigate INS Trishul and fleet tanker INS Aditya are taking part in the 'Varuna' exercise.

Q3. The White House has recently named a retired Marine major general ______________ as the new Director of the Secret Service.
(a) Sandish Machol
(b) Sebastian Andrew
(c) Randolph Ailes
(d) Johnnefer Sout
(e) Harrynara Dahol

S3. Ans.(c)
Sol. The White House has named a retired Marine major general Randolph Ailes as the new Director of the Secret Service. Ailes was in the Marine Corps for 35 years.

Q4. The World Intellectual Property Day is celebrated globally on __________.
(a) March 28
(b) March 21
(c) April 19
(d) April 28
(e) April 26

S4. Ans.(e)
Sol. Every April 26, World Intellectual Property Day is celebrated to learn about the role that intellectual property rights (patents, trademarks, industrial designs, copyright) play in encouraging innovation and creativity.

Q5. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. Asset Reconstruction Company (ARC) also known as Securitization company in India helps to unlock the value of non-performing assets (NPA) in banks through Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002.ARC is regulated by RBI as a Non Banking Financial Company (NBFC).

Q6. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966. Its headquartered is located at?
(a) Kathmandu, Nepal
(b) Washinfton D.C, USA
(c) Jakarta, Indonesia
(d) Manila, Philippines
(e) Beijing, China

S6. Ans (d)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966 which is headquartered are located in Mandaluyong, Metro Manila, Philippines. President- Takehiko Nakao

Q7. Kaziranga National Park is located in which of the following State?
(a) Assam
(b) Odisha
(c) Arunachal Pradesh
(d) Karnataka
(e) Sikkim

S7. Ans (a)
Sol. Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world's great one-horned rhinoceroses is a World Heritage Site.

Q8. Bank of Maharashtra (BOM) is a major public sector bank in India. Where is the headquarter of BOM?
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Pune
(e) New Delhi

S8. Ans (d)
Sol. Bank of Maharashtra is a major public sector bank in India. Pune, Maharshtra is the headquarter of Bank of Maharashtra.

Q9. Which organisation holding the highest/maximum share in NABARD as on 31st March 2016?
(a) Finance Ministry
(b) Government of India
(c) Reserve Bank of India
(d) Securities and Exchange Board of India
(e) None of the above

S9. Ans.(b)
Sol. paid up capital of NABARD stood at Rs. 5,000 crore as on 31 March 2016. Consequent to the revision in the composition of share capital between Government of India and RBI, the Government of India has holds Rs. 4,980 crore (99.60%) while Reserve Bank of India holds Rs. 20.00 crore (0.40%).

Q10. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) Ajay Tyagi
(b) Kshatrapati Shivaji
(c) Yaduvendra Mathur
(d) Shaktikanta Das
(e) Urjit Patel

S10. Ans.(a)
Sol. Ajay Tyagi is the present Chairman of SEBI.

Q11. Which among the following countries has successfully launched its first unmanned cargo spacecraft named Tianzhou-1?
(a) North Korea
(b) Japan
(c) China
(d) Russia
(e) Singapore

S11. Ans.(c)
Sol. China has successfully launched its first unmanned cargo spacecraft named Tianzhou-1. It is programmed to conduct scientific experiments after reaching the now-crewless Tiangong 2, China's second space station. China aims to build up the permanent space station by 2022. China becomes the 3rd country after US and Russia to Master the techniques of refueling in Space.

Q12. The most popular festival in Tamil Nadu is:
(a) Gudipadwa
(b) Onam
(c) Bihu
(d) Pongal
(e) Makar sakranti

S12. Ans.(d)
Sol. Pongal is the most important Harvest festival celebrated by the people of Tamil Nadu. It lasts for a period of 4 days and is normally celebrated on the 13th of January till the 16th. This festival is actually mainly celebrated to thank or show appreciation to the Sun God for giving energy towards agriculture.

Q13. Human Rights Day is observed on- 
(a) 10th March
(b) 10th July
(c) 10th September
(d) 10th December
(e) 10th June

S13. Ans.(d)
Sol. Human Rights Day is observed every year on 10 December. It commemorates the day on which, in 1948, the United Nations General Assembly adopted the Universal Declaration of Human Rights. In 1950, the Assembly passed resolution 423 (V), inviting all States and interested organizations to observe 10 December of each year as Human Rights Day.

Q14. The headquarters of Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) is located in-
(a) Kabul
(b) Riyadh
(c) Kuwait City
(d) Abu Dhabi
(e) Vienna

S14. Ans.(e)
Sol. Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is an intergovernmental organization of 13 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members (Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia, Venezuela), and headquartered since 1965 in Vienna, Austria. As of 2015, the 13 countries accounted for an estimated 42 percent of global oil production and 73 percent of the world's "proven" oil reserves, giving OPEC a major influence on global oil prices that were previously determined by American-dominated multinational oil companies.

Q15. Security Paper Mill (SPM) was formally inaugurated and dedicated to the nation on the 9th March, __________ by the then Deputy Prime Minister, Shri Morarji Desai.
(a) 1956
(b) 1968
(c) 1949
(d) 1962
(e) 1971

S15. Ans.(b)
Sol. Security Paper Mill was established in 1968 at Hoshangabad, Madhya Pradesh. It produces papers for banknotes and non–judicial stamps.

Print Friendly and PDF