General Awareness Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. Name the scientist from IIT Hyderabad who has been awarded the prestigious Indian National Science Academy (INSA) medal in the Young Scientist category for 2017.
(a) Manoj Kumar Sundar
(b) Vinay Sehgal
(c) Aravind Kumar Rengan
(d) Ashok Benegal
(e) Randhir Bashir

S1. Ans.(c)
Sol. Assistant Professor in Department of Biomedical Engineering at Indian Institute of Technology – Hyderabad (IIT-H) Aravind Kumar Rengan has been awarded the prestigious Indian National Science Academy (INSA) medal in the Young Scientist category for 2017.

Q2. What is the theme of the International Day of Families 2017?
(a) Stand tall for your Family
(b) The Cosmopolitan World
(c) Families, education and well-being
(d) Make a new Family, The World
(e) None of the given themes is true

S2. Ans.(c)
Sol. The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. The theme of 2017 is “Families, education and well-being”.

Q3. Prime Minister Narendra Modi launched the ‘Narmada Seva Mission’ for the conservation of the crucial river, which is a lifeline of Madhya Pradesh. The Narmada River originates from _____________.
(a) Aravalli Hills
(b) Shivalik Hills
(c) Anamalai Hills
(d) Maikal hills
(e) Biligiriranga Hills

S3. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched the Narmada Seva Mission for the conservation of the crucial river, which is a lifeline of Madhya Pradesh. Narmada River captured the attention of the nation when it became the center of a decades-long struggle to stop the raising of the Sardar Sarovar Dam. The Narmada originates from the Maikal hills and charts its way through Madhya Pradesh, Maharashtra and Gujarat finally draining into the Arabian Sea.

Q4. Former Chief Minister S Ramaswamy died recently after a brief illness. He was former CM of _______________.
(a) Sikkim
(b) Manipur
(c) Puducherry
(d) Meghalaya
(e) Tripura

S4. Ans.(c)
Sol. Former Puducherry Chief Minister S Ramaswamy died after a brief illness, family sources said. He was 80. He was Home Minister in the DMK-CPI coalition ministry from 1969 to 1973. He shifted his allegiance to the AIADMK in 1973. He became chief minister in 1974 heading the AIADMK-CPI coalition ministry for a brief period.

Q5. The Reserve Bank of India (RBI) has granted “in-principle” approval to the ________  applicants to set up small finance banks under the “Guidelines for Licensing of Small Finance Banks?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 10
(e) 15

S5. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to grant “in-principle” approval to the following 10 applicants to set up small finance banks under the “Guidelines for Licensing of Small Finance Banks in the private sector” (Guidelines) issued on November 27, 2014.
Names of selected applicants
1. Au Financiers (India) Ltd., Jaipur
2. Capital Local Area Bank Ltd., Jalandhar
3. Disha Microfin Private Ltd., Ahmedabad
4. Equitas Holdings P Limited, Chennai
5. ESAF Microfinance and Investments Private Ltd., Chennai
6. Janalakshmi Financial Services Private Limited, Bengaluru
7. RGVN (North East) Microfinance Limited, Guwahati
8. Suryoday Micro Finance Private Ltd., Navi Mumbai
9. Ujjivan Financial Services Private Ltd., Bengaluru
10. Utkarsh Micro Finance Private Ltd., Varanasi

Q6. The minimum paid-up equity capital for small finance banks shall be----------
(a) Rs. 100 crore
(b) Rs. 200 crore
(c) Rs. 300 crore
(d) Rs. 400 crore
(e) Rs. 500 crore

S6. Ans.(a)
Sol. The minimum paid-up equity capital for small finance banks shall be Rs. 100 crore.

Q7. Reserve Bank of India has granted the in-principle licence for small finance banks. The in-principle approval granted by RBI will be valid for a period of ________ months.
(a) 24 months
(b) 10 months
(c) 18 months
(d) 50 months
(e) 12 months

S7. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India has granted in-principle licence for small finance banks to ten entities. The in-principle approval granted by RBI will be valid for a period of 18 months.

Q8. Which of the following young driver has created history by becoming the first Indian driver to win a GP3 race?
(a) Kabir Khan
(b) Arjun Maini
(c) Ishant Rajveer
(d) Kamal Kumar Saha
(e) Parvar Rajan

S8. Ans.(b)
Sol. Arjun Maini, driving for Jenzer Motorsports, created history by becoming the first Indian driver to win a GP3 race. The 19-year old scored his first win in two years while finishing six seconds ahead of Frenchman Dorian Boccolacci and teammate Alessio Lorandi of Italy.

Q9. ___________ is a kind of cyber-attack that involves hackers taking control of a computer system and blocking access to it until a certain amount of money is paid.
(a) Network  
(b) Worm 
(c) Pirated Software 
(d) Ransomware
(e) Encryption

S9. Ans.(d)
Sol. Ransomware is a kind of cyber-attack that involves hackers taking control of a computer system and blocking access to it until a certain amount of money is paid.

Q10. In a survey conducted during March and April 2017, FICCI predicted India’s gross domestic product (GDP) growth. What does 'CC' mean in FICCI?
(a) Chambers of Conclusion
(b) Chambers of Committee
(c) Chambers of Commerce
(d) Chambers of Conference
(e) Chambers of Constitution

S10. Ans.(c)
Sol. In a survey conducted during March and April 2017, FICCI predicted India’s gross domestic product (GDP) growth will be around 7.4% for fiscal 2017-18, with a minimum and maximum level of 7% and 7.6% respectively. FICCI full form is Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry.

Q11. Teams of the National Aeronautics and Space Administration (NASA) of the United States and the Indian Space Research Organization (ISRO) have come up together to inspect the excavation being carried out at an archaeological site in which of the following Indian states?
(a) Bihar
(b) Odisha
(c) Uttarakhand
(d) Haryana
(e) Madhya Pradesh

S11. Ans.(d)
Sol. Teams of the National Aeronautics and Space Administration (NASA) of the United States and the Indian Space Research Organization (ISRO) would inspect the excavation being carried out at an archaeological site in Haryana's Fatehabad district to verify claims of it being the oldest civilization in the world.

Q12. Headquarter of Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is in which of the following city? 
(a) Colombo, Sri Lanka
(b) Vienna, Austria
(c) Washington, D.C., USA
(d) The Hague, Netherlands
(e) Geneva, Switzerland

S12. Ans.(b)
Sol. Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is an intergovernmental organization of 14 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members, and headquartered since 1965 in Vienna.

Q13. What is the Currency of Comoros? 
(a) Maluti
(b) Franc
(c) Kuna
(d) Ruble
(e) Lilangeni

S13. Ans.(b)
Sol. The franc is the official currency of Comoros. It is nominally subdivided into 100 centimes, although no centime denominations have ever been issued. Capital of Comoros is Moroni.

Q14. South Button Island National Park is situated in which of the following Indian state/UT? 
(a) Lakshadweep
(b) Assam
(c) Gujarat
(d) Andaman and Nicobar
(e) Jharkhand

S14. Ans.(d)
Sol. South Button Island National Park is a national park located in the Andaman and Nicobar Islands off the coast of India, the total area of this protected island is about 5 km2. Along with the neighbouring islands of North Button and Middle Button, both also national parks, it forms part of the Rani Jhansi Marine National Park off the coast of South Andaman Island.

Q15. Where is the headquarter of AU Small Finance Bank?
(a) Jalandhar, Punjab
(b) Ahmedabad, Gujarat
(c) Guwahati, Assam
(d) Bengaluru, Karnataka
(e) Jaipur, Rajasthan

S15. Ans.(e)
Sol. Jaipur, Rajasthan is headquarter of AU Small Finance Bank.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF