General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. GST Council has reduced the tax rate on fertiliser to _____ percent from previously decided 12 per cent. 
(a) 10 percent
(b) 8 percent
(c) 7 percent
(d) 6 percent
(e) 5 percent

S1. Ans.(e)
Sol. Just a couple of hours before the Goods and Services Tax (GST) roll out, the all-powerful GST Council has reduced the tax rate on fertiliser to 5 percent from previously decided 12 per cent. Finance Minister Arun Jaitley, who heads the GST Council comprising representatives of states, states the decision to reduce the tax rate on fertiliser was taken because of apprehensions that price of the crop nutrient may go up. The GST Council, in another move to give relief to farmers, also cut the tax rate on exclusive parts of tractors from 28 per cent to 18 per cent.

Q2. Which among the following countries has contributed $500,000 to the UN Peace Building Fund, expressing hope that more funding by nations will boost efforts by the world body to build and sustain peace?
(a) France
(b) India
(c) China
(d) Japan
(e) Germany

S2. Ans.(b)
Sol. India has contributed $500,000 to the UN Peacebuilding Fund, expressing hope that more funding by nations will boost efforts by the world body to build and sustain peace. India has been a member of the Peacebuilding Commission since its inception in December 2005 and has so far contributed $5 million to the Peacebuilding Fund. The fresh contribution of $500,000 to the fund will be affected over the coming days.

Q3. US President Donald Trump has nominated ___________ to be the ambassador to Peru.
(a) Krishna R Urs
(b) Vijay Keshav Gokhale
(c) Rajesh V Shah
(d) Kaushik Basu
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(a)
Sol. US President Donald Trump has nominated Krishna R. Urs to be the ambassador to Peru, the White House announced. The appointment of Urs, a career member of the Senior Foreign Service, would have to be approved by the Senate.

Q4. Where is the headquarters of the United Nations?
(a) New York
(b) Paris
(c) Vienna
(d) Washington DC
(e) Geneva

S4. Ans.(a)
Sol. New York city is the headquarters of the United Nations.

Q5. ___________ is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.
(a) NEFT
(b) RTGS
(c) NPCI
(d) BBPS
(e) IMPS

S5. Ans.(a)
Sol. National Electronics Funds Transfer (NEFT) is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.

Q6. The Central Office of the Reserve Bank was initially established in Calcutta (now Kolkata) but was permanently moved to Mumbai in-
(a) 1949
(b) 1937
(c) 1943
(d) 1945
(e) 1934

S6. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India was established on April 1, 1935, in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934. The Central Office of the Reserve Bank was initially established in Calcutta but was permanently moved to Mumbai in 1937.

Q7. The Reserve Bank of India (RBI) is vested with the responsibility of conducting monetary policy. This responsibility is explicitly mandated under which act?
(a) Companies Act, 1956
(b) Negotiable Instruments Act, 1881
(c) Reserve Bank of India Act, 1934
(d) Banking Regulation Act, 1949
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) is vested with the responsibility of conducting monetary policy. This responsibility is explicitly mandated under the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q8. Which among the following companies has entered into a technology collaboration agreement with Kawasaki Heavy Industries Ltd (KHI) for manufacturing of stainless steel coaches and bogies for metros? 
(a) NTPC
(b) IOC
(c) BHEL
(d) GAIL
(e) TCS

S8. Ans.(c)
Sol. Bharat Heavy Electricals Ltd has entered into a technology collaboration agreement with Kawasaki Heavy Industries Ltd (KHI) of Japan for manufacturing of stainless steel coaches and bogies for metros. The agreement covers establishing design, engineering and manufacturing facilities at BHEL using Japanese technology. It will also entitle BHEL for all technological advances and upgrades.

Q9. Election Commission (EC) has launched the nationwide month-long special drive from 01st July 2017 for maximisation of registration of eligible electors with the focus on left out eligible young citizens in the age group of 18-19. Who is the present Chief Election Commissioner of India?
(a) Atul Sobti
(b) Dr Nasim Zaidi
(c) Navin Chawla
(d) Achal Kumar Joti
(e) SY Quraishi

S9. Ans.(d)
Sol. Election Commission (EC) has launched the nationwide month-long special drive from 01st July 2017 for maximisation of registration of eligible electors with the focus on left out eligible young citizens in the age group of 18-19. During the drive, the EC will remove names of registered dead electors, if any, from electoral rolls. Achal Kumar Joti is 21st Chief Election Commissioner of India.
Q10. The growth of eight core sectors slowed to ________ per cent in May 2017 due to fall in output of coal and fertilisers?
(a) 3.9 per cent
(b) 4.3 per cent
(c) 5.2 per cent
(d) 2.8 per cent
(e) 3.6 per cent

S10. Ans.(e)
Sol. The growth of eight core sectors slowed to 3.6 per cent in May 2017 due to fall in output of coal and fertilisers. The growth rate of eight infrastructure sectors— coal, crude oil, natural gas, refinery products, fertilisers, steel, cement and electricity — was 5.2 percent in May last year (2016). Coal and fertiliser productions recorded negative growth of 3.3 per cent and 6.5 per cent, respectively, as per the government data released.

Q11. Kawasaki Heavy Industries Ltd. is a multinational corporation primarily known as a manufacturer of motorcycles, heavy equipment, aerospace and defence equipment, rolling stock and ships. Kawasaki Heavy Industries Limited based in-
(a) China
(b) Singapore
(c) USA
(d) Germany
(e) Japan

S11. Ans.(e)
Sol. Kawasaki Heavy Industries Limited is a Japanese public multinational corporation primarily known as a manufacturer of motorcycles, heavy equipment, aerospace and defence equipment, rolling stock and ships.

Q12. The author of the book titled ‘The Future of India’ is-
(a) Bimal Jalan
(b) Deepak Chopra
(c) Anurag Mathur
(d) Amitav Ghosh
(e) Khushwant Singh

S12. Ans.(a)
Sol. Bimal Jalan is a former Governor of Reserve Bank of India and a nominated member of the Upper House of India's Parliament, the Rajya Sabha during 2003–2009. He is the writer of many books such as "The Future of India", "India's Politics: A View from the Backbench".

Q13. Moortidevi Award is given annually in which of the following fields?
(a) Literature
(b) Films
(c) Journalism
(d) Music
(e) Art

S13. Ans.(a)
Sol. The Moortidevi Award is an annual literary award in India presented by the Bharatiya Jnanpith organization for a work which emphasizes Indian philosophy and culture. In 2003, the prize included an amount of 1 lakh, a plaque, a statue of Saraswati, and a shawl. The cash prize was raised to ?2 lakh in the year 2011 and to ?4 lakh in the year 2013.

Q14.The brackish water lagoon or Chilika Lake brackish water lake of India is in the state of-  
(a) Jammu and Kashmir 
(b) Maharashtra 
(c) Odisha
(d) West Bengal
(e) Kerala

S14. Ans.(c)
Sol. The brackish water lagoon or Chilika Lake of Odisha is largest coastal lagoon in India which is home to a number of threatened species of plants and animals. Chilika Lake is the second largest lagoon in the world and largest wintering ground for migratory birds, it also supports a unique life of marine, brackish and freshwater species.

Q15. A facility under which scheduled commercial banks can borrow the additional amount of overnight money from the Reserve Bank by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR). It is called? 
(a) Repo Rate
(b) Reverse Repo Rate
(c) Bank Rate 
(d) Marginal Standing Facility (MSF)
(e) Liquidity Adjustment Facility (LAF)

S15. Ans.(d)
Sol. Marginal Standing Facility (MSF) is a facility under which scheduled commercial banks can borrow the additional amount of overnight money from the Reserve Bank by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR).

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF