General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. The World Population Day is being observed globally on _________________.
(a) 10th July
(b) 8th July
(c) 11th July
(d) 15th July
(e) 12th July

S1. Ans.(c)
Sol. World Population Day is being observed globally on 11th July. The objective of the day is to increase the awareness of the people towards the worldwide population issues. The theme of this year is 'Family Planning- Empowering People, Developing Nations'.

Q2. Ministry of Health and Family Welfare signed an MoU with which of the following state Government to formalize its support to set up a state-of-the-art Centre of Excellence in Transfusion Medicine?
(a) West Bengal
(b) Jharkhand
(c) Uttar Pradesh
(d) Assam
(e) Himachal Pradesh

S2. Ans.(a)
Sol. Ministry of Health and Family Welfare signed an MoU with the Government of West Bengal to formalize its support to set up a state-of-the-art Centre of Excellence in Transfusion Medicine at Kolkata.

Q3. Businessman and Martial Arts expert Khaltmaa Battulga was recently elected as the president of ______________.
(a) Iran
(b) Turkey
(c) Oman
(d) Mongolia
(e) Somalia

S3. Ans.(d)
Sol. Mongolian Businessman and Martial Arts expert Khaltmaa Battulga was sworn in as president, vowing to revive the flagging economy and pursue relations with countries outside its giant neighbors Russia and China.

Q4. In which of the following month the government of India will organize a global food fair named 'World Food India 2017'?
(a) September
(b) November
(c) August
(d) December
(e) July

S4. Ans.(b)
Sol. The government of India will organize a global food fair in November this year to provide a platform to Indian farmers and manufacturers to showcase their products and explore partnerships with foreign companies. The three-day international level fair 'World Food India 2017' is being organized on November 3-5 by the Food Processing Ministry, where industry body CII will be an event partner.

Q5. cheque which is truncated during the course of clearing cycle is called __________
(a) Stale Cheque
(b) Mutilated Cheque
(c) Self Cheque
(d) Truncated Cheque
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. A truncated cheque means a cheque which is truncated during the course of clearing cycle either by the clearing house or by the bank.

Q6. Person named in the instrument to whom or to whose order the money is to be paid is known as-?
(a) Drawer
(b) Drawee
(c) Payer
(d) Payee
(e) Receivable

S6. Ans.(d)
Sol. A person to whom money is paid or is to be paid is called payee, especially the person to whom a cheque is made payable.

Q7. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of the central bank (RBI) was established in 1988 under the-
(a) National Housing Bank Act, 1987
(b) National Housing Bank Act, 1988
(c) National Housing Bank Act, 1986
(d) National Housing Bank Act, 1985
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(a)
Sol. The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987 announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. Following that, the National Housing Bank Bill (91 of 1987) providing the legislative framework for the establishment of NHB was passed by Parliament in the winter session of 1987 and with the assent of the Hon’ble President of India on December 23, 1987, became an Act of Parliament. The National Housing Policy, 1988 envisaged the setting up of NHB as the Apex level institution for housing. In pursuance of the above, NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is wholly owned by Reserve Bank of India, which contributed the entire paid-up capital.

Q8. The next tranche of sovereign gold bond (SGB) scheme was launched recently by the Finance Ministry. What is the annual interest in the scheme to investors?
(a) 1.0%
(b) 3.0%
(c) 2.5%
(d) 2.0%
(e) 1.5%

S8. Ans.(c)
Sol. The next tranche of sovereign gold bond (SGB) scheme was launched recently by the Government. This time, providing a 2.5 percent annual interest to investors. The bonds will be available in banks, Stock Holding Corporation of India Limited (SHCIL), designated post offices and recognized stock exchanges namely National Stock Exchange of India Limited (NSE) and Bombay Stock Exchange(BSE).

Q9. Name the e-initiative that Finance Ministry has recently launched for the Income tax Department to directly communicate with the taxpayers and aimed at providing information on useful tax services.
(a) Tax Bridge
(b) Aaykar Nirman
(c) Aaykar Gathan
(d) Aaykar Setu
(e) Tax Max

S9. Ans.(d)
Sol. Finance Minister Arun Jaitley launched 'Aaykar Setu', an e-initiative for the Income tax Department to directly communicate with the taxpayers and aimed at providing information on useful tax services.

Q10. Name the sportsperson who was bestowed with the 'Sportsperson of the Year' award during the ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ Charity Gala Awards.
(a) P V Sindhu
(b) Abhinav Bindra
(c) Virat Kohli
(d) M S Dhoni
(e) K L Rahul

S10. Ans.(a)
Sol. Rio Olympics silver medallist P V Sindhu was bestowed with the 'Sportsperson of the Year' award during the ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ Charity Gala Awards.

Q11. The famous blue-bordered sari of Mother Teresa has been recognized as an Intellectual Property of the Missionaries of Charity. She died in __________.
(a) 1999
(b) 1997
(c) 1984
(d) 1990
(e) 2000

S11. Ans.(b)
Sol. The famous blue-bordered sari of Mother Teresa, who has been canonized as Saint Teresa of Calcutta by the Vatican, has been recognized as an Intellectual Property of the Missionaries of Charity. She died at the age of 87 on 5th September 1997 at Calcutta, West Bengal.

Q12. Who is the present Chief Minister of Assam?
(a) Sarbananda Sonowal
(b) Dr Mukul Sangma
(c) Laxmikant Parsekar
(d) T R Zeliang
(e) None of the above

S12. Ans.(a)
Sol. Sarbananda Sonowal (born 31 October 1961) is an Indian politician who has been Chief Minister of Assam since 2016. Previously he served as Union Minister for Sports & Youth Affairs and Minister of State for Entrepreneurship and Skill Development in the Narendra Modi Government.

Q13. The Melghat Tiger reserve is in----------?
(a) Odisha
(b) Assam
(c) Karnataka
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S13. Ans.(d)
Sol. Melghat was declared a tiger reserve and was among the first nine tiger reserves notified in 1973-74 under the Project Tiger. It is located in northern part of Amravati District of Maharashtra State in India. The Tapti River and the Gawilgadh ridge of the Satpura Range form the boundaries of the reserve.

Q14. Human Rights Day is on-
(a) 10 December
(b) 24 February
(c) 15 May
(d) 21 July
(e) 19 January

S14. Ans.(a)
Sol. The date was chosen to honour the United Nations General Assembly's adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR), the first global enunciation of human rights and one of the first major achievements of the new United Nations.

Q15. What is the theme of World Population Day 2017?
(a) Empowering People, Empowering Nations
(b) Population- In our Hand
(c) Plan you family, plan your future
(d) Family Planning- Empowering People, Developing Nations
(e) None of the given theme is true

S15. Ans.(d)
Sol. World Population Day is being observed globally on 11th July. The objective of the day is to increase the awareness of the people towards the worldwide population issues. The theme of this year is 'Family Planning- Empowering People, Developing Nations'.

You may also like to Read: 

Print Friendly and PDF

No comments